U Zračnoj luci Split 23% više putnika do kraja godine

Vrijeme održavanja: 30.10.2017.   /   Rok prijave: 20.10.2017.
Održana sjednica Udruženja zračnoga prometa HGK

"Zračni prijevoz značajno pridonosi održivome razvoju globalnoga društva svojom jedinstvenom mrežom ruta, povezujući ljude, države, kulture te pridonoseći razvoju svjetskoga gospodarstva", istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, Mirjana Čagalj na sjednici Udruženja zračnoga prometa pri HGK održanoj u splitskoj zračnoj luci.

Zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman je u ožujku ove godine otvorila novi terminal te bilježi rast broja putnika od sedam posto u 2016., a do kraja 2017. godine očekuje se rast od oko 12%. Zračna luka Split premašila je brojku od dva milijuna putnika u jednoj godini, dok se ove godine očekuje porast od oko 23%. U splitskoj zračnoj luci u tijeku su radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkoga terminala, koje su okupljeni po završetku sjednice i obišli, a obnovom i dogradnjom terminal će se proširiti na tri kata i dobiti ukupno 35 tisuća četvornih metara. U okviru druge faze projekta Razvoja Zračne luke Dubrovnik resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo je ugovorom bespovratna sredstva Zračnoj luci Dubrovnik, čime je osigurano daljnje povećanje kapaciteta Zračne luke Dubrovnik.

Također, sve ostale zračne luke bilježe porast broja putnika i letova te su u fazi povećanja infrastrukturnih kapaciteta. Najveći naglasak pri rekonstrukciji je zadovoljiti sve kriterije potrebne za certifikaciju zračnih luka sukladno odredbama Uredbe Komisije (EU) br. 139/2014 i usklađenje infrastrukture sa zahtjevima propisanim schengenskom pravnom stečevinom.

Predsjednik Udruženja zračnoga prometa pri HGK Tonči Peović rekao je na jučerašnjoj sjednici da HGK kroz Udruženje zračnoga prometa okuplja i povezuje sve čimbenike zrakoplovne industrije na jednom mjestu. Peović je naglasio da Zračna luka Zagreb ostvaruje najveći promet, a zatim slijede Split i Dubrovnik.

Iako je zračni promet vrlo osjetljiv na ekonomske i energetske krize, ratne sukobe i teroristička djelovanja, na globalnoj razini evidentira se konstantan porast prometa putnika između pet i sedam posto godišnje, dok u Hrvatskoj to povećanje iznosi između sedam i deset posto, stoga je većina zračnih luka u 2016. godini oborila i vlastite rekorde.

U splitskoj zračnoj luci održana je sjednica na kojoj su sudjelovali predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, zračnih luka Zagreb, Split, Zadar, Osijek, Pula, Brač, Mali Lošinj te Croatia Airlinesa.

Na sjednici se raspravljalo o certifikaciji zračnih luka sukladno odredbama Europske komisije, usklađivanju infrastrukture zračnih luka sukladno odredbama Uredbe Komisije EU, izmjenama i dopunama Zakona o zračnome prometu, procesu restrukturiranja i budućim planovima zračnih luka.

Kontakti

  • Sektor za promet i veze Adresa: Draškovićeva 45 10000 Zagreb Email: promet@hgk.hr Tel: +385 1 460 6726 Fax: +385 1 460 6731 Direktor: Dario Soldo
  • Štefanija Lukić Vrijen viši stručni savjetnik Tel: +385 1 4606 719 Email: slukic@hgk.hr