Vojković: Novi Zakon o koncesijama pomaže u aktivaciji privatnog kapitala

HGK
Docent na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu Goran Vojković
Vrijeme održavanja: 20.11.2017.

"Dolaskom novih europskih pravila dosta toga se izmijenilo pa smo i mi iz struke morali neke stvari učiti ispočetka. Promijenjena je klasična definicija koncesija, one su sada povezane su s javnom nabavom, važnu ulogu igra i javno-privatno partnerstvo, a sve s ciljem da se omogući što više prekograničnih koncesija. Promjene donose transparentnije procese, bolju pravnu zaštitu i zavest će više reda u sustav, a sve to je dobro za privlačenje investicija i aktivaciju privatnog kapitala", izjavio je Goran Vojković, docent na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, na Seminaru o novom Zakonu o koncesijama i njegovoj primjeni na koncesije u lukama, koji je organizirao Centra za razvoj unutarnje plovidbe uz pokroviteljstvo HGK i podršku Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

"Novi Zakon o koncesijama stupio je na snagu 22. srpnja 2017. godine, sad nas čeka prilagodba nacionalnog okvira kako bi stvorili što bolje uvjete za razvoj gospodarstva i stoga moramo provoditi edukacije", pojasnio je Vojković, dodajući kako su državna ulaganja u luke i ulijevanje milijardi kuna iz proračuna u sustav bila promašena te da taj model više nikada nećemo vidjeti.

Vojkovic_Milenkovic_Suker_800x450.JPG

Goran Vojković, Melita Milenković s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu i Ivan Šuker iz Centra za razvoj unutarnje plovidbe (s lijeva na desno); Izvor: HGK.

Jedna od važnijih novosti koje donosi novi Zakon jest da ugovori o koncesijama postaju upravni ugovori, a kakve probleme to donosi objasnila je Melita Milenković sa Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

"Zakon o upravnim sudovima koji je stupio na snagu prije pet godina mogao bi nam ubuduće donijeti velike probleme. Poanta je u kontradiktornosti rasprave koju do sada nismo imali, a morat ćemo je uvesti pri rješavanju koncesijskih sporova. Do sada su sudovi radili mimo pravne prakse jer je nije ni bilo. Od sad će se raditi po parničnom postupku, provodit će se rasprave, postupak dokazivanja, saslušanje svjedoka i sve ostalo. Mi imamo samo četiri upravna suda u Hrvatskoj koji su potkapacitirani, a suci su nedovoljno educirani i to će biti veliki problem. Danas raspravljamo što se može napraviti da se to izbjegne", poručila je Milenković.

“U sklopu seminara promovirana su i dva projekta iz Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. - 2020. DANUBE SKILLS i GREEN DANUBE, u kojima Centar za razvoj unutarnje plovidbe sudjeluje kao jedan od partnera.”

Kontakti

  • Sektor za promet i veze Adresa: Draškovićeva 45 10000 Zagreb Email: promet@hgk.hr Tel: +385 1 460 6726 Fax: +385 1 460 6731 Direktor: Dario Soldo
  • Saša Subotić Viši stručni savjetnik Tel: +385 (0)1 4606 763 Email: ssubotic@hgk.hr