Objavljeno: 16. 03. 2020. , Ažurirano: 06. 04. 2020.

EUROPSKA KOMISIJA

Upute EK državama članicama vezano na upravljanje granicama uslijed nastale situacije s koronavirusom te stranice za praćenje aktualne situacije:

https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/european-agenda-migration/20200316_covid-19-guidelines-for-border-management.pdf?utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=067cd2cfc4-EMAIL_CAMPAIGN_2020_03_17_05_51&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-067cd2cfc4-189510253

Uredba o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R0402&from=EN

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/mobility_en#transport

https://uetr.eu/uetr-letter-to-eu-commissioner-valean-on-measures-for-road-haulers-in-view-of-covid-19-crisis/

Smjernice EK za mjere omogućavanja neometane opskrbe neophodnim uslugama i robe od 16. ožujka o.g. -  https://uetr.eu/uetr-letter-to-eu-commissioner-valean-on-measures-for-road-haulers-in-view-of-covid-19-crisis/   

https://ec.europa.eu/health/preparedness_response/risk_management/hsc/members_en

Europska komisija na svojoj stranici, objavljuje transportne mjere i ograničenja u prijevozu po zemljama, koje se redovito ažuriraju, kako bi se omogućio nesmetani prijevoz i protok nužnih proizvoda.

Osim transportnih mjera po pojedinim zemljama, omogućeno je i praćenje vremena potrebnog za prelazak pojedinih graničnih prijelaza putem interaktivne mape na stranici: https://covid-19.sixfold.com/

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: https://ec.europa.eu/transport/coronavirus-response_en.

ALBANIJA

Od 22.3. zračna luka Tirana obustavlja sve letove za Njemačku, Švicarsku, Austriju i Mađarsku. Međunarodni i domaći prijevoz putnika zabranjen je. Prijevoz robe i sanitetskog materijala izuzetan je od isporuke prije odobrenja.

Izvor: Republic of Albania, Ministry for Europe and Foreign Affairs

 AUSTRIJA

Austrija je ograničila promet iz susjedne Italije te je uvela kontrole unutarnjih granica za Njemačku, Italiju, Švicarsku, Lihtenštajn, Sloveniju i Mađarsku.

Kako bi ograničili širenje virusa korone, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova uvelo je kontrolu unutarnjih granica s Italijom 11. ožujka 2020., Švicarskom i Lihtenštajnom 14., a Njemačkom 19. ožujka. Granične kontrole za suzbijanje širenja koronavirusa  u Sloveniji i Mađarskoj također su pojačane od 19. ožujka.

 Bez iznimke, ulazak u Austriju iz ovih zemalja dozvoljen je samo na određenim graničnim prijelazima. Osobe koje žele ući u Austriju iz ovih zemalja moraju imati sa sobom medicinsko uvjerenje o svom zdravstvenom stanju, koje potvrđuje negativan molekularno biološki test za SARS-CoV-2. Potvrda ne smije biti starija od četiri dana nakon ulaska. Osobe koje ne mogu predstaviti takvu potvrdu odbija se ulazak.

 Sljedeće iznimke primjenjuju se na ovo pravilo:

 • Austrijskim državljanima ili osobama sa prebivalištem u Austriji glavno ili sekundarno prebivalište ili prebivalište u Austriji omogućeno je da odmah izvrše 14-dnevnu kućnu karantenu (samo potvrda osobnim potpisom).
 • Provoz kroz Austriju bez zaustavljanja, pod uvjetom da je izlaz osiguran
 • Na teretni promet i komercijalni promet (s izuzetkom komercijalnog putničkog prometa) i prekogranični promet ne primjenjuju se ove mjere. Vozač i operativno osoblje dužni su proći liječnički pregled po nalogu zdravstvenog tijela radi postojanja sumnje na bolest na COVID-19
 • Hitna vozila u smislu § 26 StVO i vozila u javnoj službi nisu pod utjecajem mjera.

Ukratko, tranzit je, prema posljednjim informacijama, kroz Austriju dopušten, ali bez zaustavljanja.

Dnevno ažurirane informacije dostupne na:

Austrijsko ministarstvo zdravstva (Gesundheitsministerium): www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova (Innenministerium): www.bmi.gv.at

Tirol je izdao uredbu kojom se proširuju postojeće mjere do 12. travnja 2020. godine. Kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa (COVID-19), zabranjen je ulazak na javna mjesta na cijelom državnom teritoriju, a zajamčena je sigurnost opskrbnog lanca i slobodno kretanje robe u svim općinama. Neke od najvažnijih odredbi sadržane su u stavku 3. nove Uredbe: 1) Ulazak i izlazak iz općina na tirolskom području je zabranjen. 2) Stavak 1. ne primjenjuje se na: Općenita putovanja dobavljača (npr. prijevoz hrane) i pružanje općih usluga (npr. cestovne usluge, prikupljanje otpada, uslužne tvrtke, javna uprava, javni cestovni i željeznički prijevoz), javnu infrastrukturu kritičnu za opskrbu (npr. opskrba električnom energijom i vodom). 3) Kako bi se osigurala sigurnost opskrbnog lanca i slobodno kretanje robe, dozvoljen je tranzit kroz općine na austrijskom teritoriju.

Izvor: AISÖ

Mjere uvedene -18.3.

Austrija trenutno ne ograničava protok robe i promet poslovnim aktivnostima (s izuzetkom djelatnosti prijevoza putnika) niti dnevnim migrantima (prekogranični radnici). Vozači su prilikom ulaska podvrgnuti slučajnim liječničkim pregledima. Teretni promet može proći - nakon inspekcije - kako bi se osigurala sigurnost opskrbe. Kontrole su na granici s Italijom. Medicinski pregled vozača (ispitivanja groznice) i njihovih aktivnosti tijekom posljednjih dana. U cijeloj Austriji uobičajena zabrana prometa za vikend za teška teretna vozila iznad 7,5 tona bit će suspendirana do 3. travnja 2020. s trenutnim stupanjem na snagu. O toj se mjeri razgovaralo i koordiniralo s Italijom i Bavarskom kako bi se izbjegla čekanja na granici.

Osim toga, vlada je najavila privremenu toleranciju koja se odnosi na provođenje vremena vožnje i odmora za vozače kako bi se uklonila uska grla uzrokovana trenutnom krizom. Ukinute mjere su one iz članaka 6. do 9. Uredbe EU br. 561/2006. Izuzetak se primjenjuje od 16.103.2020. do 14.04.2020. Na granici RA-SLO trenutačno otvoreni prijelazi: Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona, Ljubelj, Kuzma, Jurij (6-21h), Trate, Radelj, Gederovci, Korensko sedlo (5-23h), Holmec (5-21h), Vič (5-23h) in R2/Šentilj (6-21h).    Izvor: AISÖ

BELGIJA

Luka Antwerp: skeniranje kontejnera

Do daljnjeg i od utorka 24.03.2020., prilagođeno je radno vrijeme fiksnih skenera 2 granična inspekcijska mjesta. Fiksni skeneri rade od 7:00 do 17:00. Upravna komisija Nacionalnog foruma već je raspravljala o toj mjeri te je ista potvrđena. Međutim, službe za provjeru dvaju graničnih inspekcijskih mjesta i dalje će raditi između 6:00 i 22:00. Kad su spremnici predočeni na pregled između 6:00 i 19:00. ili između 17:00. i 22:00 sata, provjere će se provoditi prema hitnom postupku, odnosno odmah revizorskom timu. Za odabir `` samo skeniranja '', kontejneri moraju biti predstavljeni između 7:00 i 17:00.

Grad Antwerp odlučio je ne uvoditi privremeno ne nametati novčane kazne za ulazak u zonu s malom emisijom za neovlaštena vozila na esencijalnom putovanju. Ovo se odnosi na sva neovlaštena vozila koja ulaze u to područje od 14. ožujka. Kamere ostaju aktivne i u Gentu, ali privremeno nema više novčanih kazni. Ova se mjera primjenjuje retroaktivno od 18. ožujka i ostaje na snazi sve dok su na snazi savezne krizne mjere. Ako vozite neovlašteno vozilo u LEZ-u, umjesto novčane kazne, dobit ćete pismo u kojem stoji da je to privremena mjera sve dok su strože mjere korone na snazi.

(Izvor: Predstavništvo HGK u Bruxellesu)

Stručno osposobljavanje za vozačke dozvole ili stalno obrazovanje, pa čak MOT kontrola je obustavljena i poduzimaju se odgovarajuće mjere za odustajanje od potencijalnih kršenja valjanosti.

Ministar prometa najavio je privremenu i potpunu toleranciju glede vožnje i odmora za vozače koji su uključeni u prijevoz hrane, lijekova i drugih životno neophodnih roba trgovina i ljekarna. Ta se mjera primjenjuje od 14.30.2020. u 00.01. do 31.03.2020. u 23.59.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf )

 BOSNA I HERCEGOVINA

Željeznice FBiH osigurale nesmetan promet robe. Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je kako su Željeznice Federacije BiH osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snabdijevanje hranom i energijom, te garantira nesmetano funkcioniranje ekonomije i radna mjesta. Spustile su cijenu prijevoza, te uvezale međunarodnu liniju za dovoz pšenice, čime je ispunjen zahtjev kompanije Klas i opravdanim potrebama građana. Za sada se odvija željeznički promet roba (uvoz i izvoz) sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Mađarskom, Češkom i Poljskom. Željeznice FBiH osigurale su nesmetano funkcioniranje elektroenergetskog sektora, kroz dopremanje uglja za termoelektrane Kakanj i Tuzla, te građani i u tom pogledu mogu osjećati sigurnost. Posebno važno za ekonomiju je što Željeznice nesmetano vrše prijevoz roba, za uvoz i izvoz, za potrebe tvrtki širom Federacije: Arcelor Mittal, GIKIL Lukavac, Cementara Kakanj, Sisecom Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, HoldINA Sarajevo, Belisar-Studen Agrana Brčko, Hifa Oil i druge.

Operativni timovi BiH i RH rješavaju pitanje bržeg prometa roba preko granice U cilju smanjenja gužvi na granicama Bosne i Hercegovine i ubrzanja prometa kamiona i roba, u tijeku je uspostava operativnog tima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, na graničnim prijelazima Gradiška, Šamac i Bijača, kako bi se riješili postojeći problemi. Navedeni tim trebao bi pokrenuti aktivnosti u cilju iznalaženja načina bržeg prometa roba, jer su se proteklih dana stvarale velike gužve na graničnim prijelazima koji su otvoreni za međunarodni promet, a poseban problem su kilometarske kolone kamiona u Gradišci koji čekaju na ulazak u Hrvatsku i ometaju život lokalnog stanovništva.  Iz Vanjskotrgovinske komore BiH naglašavaju da je i EU pripremila akt, koji je dostupan svim prijevoznicima, o uspostavljanju zelenih koridora za tranzit, a koji su ucrtani i na karti. U tijeku je praćenje u kojoj mjeri se implementiraju ti koridori u državama članicama i gdje su „točke otpora“. Iako BiH nije u EU o njenoj poziciji u sklopu tog dokumenta govori točka 15. koja se odnosi na veoma važnu ulogu Transportne zajednice jugoistočne Europe. Zapadno balkanski koridori na području jugoistočne Europe su spremni i nadograđeni su na zelene koridore EU, te je u tijeku finaliziranje odluka u tom pogledu s EU.  Kako ističu iz VTKBiH, ključno je, da zeleni koridori ne dopuštaju „policijske konvoje“. Prijevoznici također trebaju poduzeti niz mjera, te ispuniti i određene obveze, kao što su potvrde prijevoznika o angažiranju, kako bi se omogućilo kretanje teretnog vozila ili vozača koji se vraća kući ili ide na posao u vrijeme policijskog sata. Obrasci za angažiranje vozača nalaze se na web stranici VTK BiH, iz koje ističu kako su potpuno posvećeni rješavanju izuzetno teške situacije u kojoj se prijevoznici nalaze

BUGARSKA

Bugarske vlasti uvele su 13. ožujka "izvanredno stanje" u toj zemlji.

Od 20. ožujka 2020. do 17. travnja 2020. uvedena je privremena zabrana ulaska na teritorij Bugarske za sve državljane trećih zemalja (izvan EU) na svim graničnim prijelazima i putem svih vrsta prijevoza. Iznimka je osoblje koje se bavi prijevozom robe.

Zabrana ulaska EU državljana iz zemalja s registriranim COVID-19 zaraženim osobama i odgovarajući tretman vozača koji dolaze iz tih zemalja, ostaje na snazi. Bugarski državljani, kao i osobe s prebivalištem u Bugarskoj i članovi obitelji, izuzeti su od ove zabrane. Oni će biti podvrgnuti karanteni ili kod kuće ili u drugom smještaju u trajanju od 14 dana. Za vozače kamiona vrijedi sljedeće:

 • Bugarski vozači kamiona su podvrgnuti karanteni, osim ako se vraćaju u inozemstvo; moraju ostati u karanteni dok ne odu
 • Vozači koji nemaju bugarsko državljanstvo mogu utovariti/istovariti robu, ali onda trebaju odmah napustiti teritorij Bugarske; u slučaju tranzita, tranzitni postupak treba obaviti u roku od max 24 sata
 • Policija prati sve kamione koji prolaze zemljom, bez obzira na državljanstvo; sve inozemne kamione koji ulaze u Bugarsku, policija prati do istovara
 • Privremeno je zabranjen ulaz i prolazak preko teritorija Bugarske za kamione koji dolaze iz Islamske Republike Iran i kamiona s registracijom u Islamskoj Republici Iran

Od 30. ožujka 2020. do daljnjega je zatvoren granični prijelaz između Bugarske i Grčke "Zlatograd-Thermes", zbog širenja COVID-19 i najavljene karantene u dotičnoj grčkoj graničnoj regiji.

Uspostavljeni su posebni kontrolni punktovi na svim ulazima i izlazima u/iz grada Bansko i svih regionalnih središta: Blagoevgrad, Burgas, Varna, Veliko Tarnovo, Vidin, Vratsa, Gabrovo, Dobrich, Kardzhali, Kyustendil, Lovech, Montana, Pazardzhik, Pernik, Pleven, Plovdiv, Razgrad, Ruse, Silistra, Sliven, Smolyan, Sofia, Stara Zagora, Targovishte, Haskovo, Shumen, Yambol.

Ljudi mogu ući i izaći iz ovih gradova samo radi zdravstvenih razloga, brige o svojoj rodbini, potrebe za nabavom osnovnih proizvoda i lijekova. Vozačima kamiona je dopušten prolazak kroz ove kontrolne točke, ali moguća su kašnjenja.

Olakšice

Bugarska vlada odobrila je i privremene iznimke za nacionalni i međunarodni prijevoz robe za razdoblje od 19.03. - 16.04. kako slijedi:

 • izmjena maksimalnog dnevnog ograničenja vožnje od 9 sati na 11 sati
 • izmjena zahtjeva za minimalnim dnevnim odmorima uvođenjem pauze od 45 minuta nakon 5 i pol sati
 • smanjenje redovitog tjednog odmora s 45 na 24 sata.

Izvor: AEBTRI- Association of the Bulgarian Enterprises for International Road Transport and the Roads, https://aebtri.com/Default_en.aspx

DANSKA

Od 14. ožujka o.g., uvedena je mjera zatvaranja granica Danske i ograničavanja ulaska u zemlju bez opravdanog razloga, koja će biti na snazi barem do 13. travnja o.g. Savjeti i ograničenja za putovanja objavljuju se na stranicama pojedinih danskih veleposlanstava u inozemstvu te u RH na stranici  https://kroatien.um.dk/ Teretni promet izuzet je od ograničenja prometovanja te se robni promet može obavljati cestovnim, pomorskim i željezničkim pravcima uz uobičajene nasumične carinske kontrole. Otvoreni granični prijelazi za promet roba i usluga između Danske i Njemačke su: Sæd, Kruså i Frøslev. Prema informacijama Agencije za zaštitu okoliša, granični prijelaz Kruså nije otvoren za vozila iznad 3,5 tone. Za kamione se preporučuje korištenje graničnog prijelaza Frøslev (E45). Granični prijelaz kod Padborga, kao i ostali manji granični prijelazi su zatvoreni. Teretni promet može se obavljati i preko „plave granice“ (Øresundbridge i trajektima).

U slučaju otpreme otpada u Dansku ili iz nje, mora se unaprijed potvrditi u postrojenju za obradu da će otpad prihvatiti. O svim promjenama rute uzrokovanim zatvorenim granicama potrebno je obavijestiti impeksp@mst.dk, a novosti pratiti na stranici Agencije za zaštitu okoliša: https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2020/mar/covid-19-og-betydningen-for-behandling-af-notifikationer-om-import-og-eksport-af-affald/ .

Preporuke za prijem i otpremu robe namijenjene prijevozničkim tvrtkama i profesionalnim vozačima dostupne su na stranici https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Recommendations%20COVID-19%20-%20EN.pdf 

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Danske policije: https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark     

 ESTONIJA

17.ožujka o.g., Vlada Estonije ponovo je uvela granične kontrole i privremeno ograničila prelazak granice koji će biti na snazi do daljnjeg, a situacija će se preispitivati svaka dva tjedna. Granična kontrola uključuje pregled putnih isprava i provjeru simptoma.

Ulaz je dopušten vozilima međunarodnog prijevoza robe (uključujući hranu i medicinske potrepštine), kao i za pružatelje vitalnih usluga, npr. dobavljači goriva.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Uprave policije https://www.politsei.ee/en/instructions/emergency-situation

 FINSKA

19.ožujka o.g. zatvorile su se finske unutarnje i vanjske granice te je uvedena zabrana prometovanja do 13. travnja, koja je odlukom parlamenta početkom travnja produljena do 13. svibnja 2020. godine.

Teretni robni promet je izuzet iz ograničenja, kako bi se osigurala dostupnost svakodnevne robe i lijekova. Teretni robni promet obavljat će se preko sljedećih graničnih prijelaza:

- cestovni i željeznički: Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Rajajooseppi, Salla, Vaalimaa i Vartius te dodatno samo za robni promet: Inari, Parikkala i Vainikkala

- zračne luke Helsinki-Vantaa Mararianhamina i Turku

- sve će luke

- finsko-norveška granica: Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilipolo, Nuorgam, Näätämö i Utsjoki

- finsko-švedska granica: Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio i Ylitornio

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: www.raja.fi.

28. ožujka o.g., finska vlada zatvorila je regiju Uusimaa (regija glavnog grada Helsinkija) te je uspostavljena privremena unutarnja granica koja odvaja Uusimau od ostatka zemlje kako bi se ograničilo kretanje prema i iz regije, a ostat će na snazi do 19. travnja 2020.

Usluge prijevoza robe i tereta trebale bi se nastaviti kao i obično, ali se očekuju kašnjenja zbog ograničenja kretanja. Postoji oko 30 prijelaza do i od Uusimaa, ali još uvijek nisu postavljeni Zelene trake za kamione.

Dodatne informacije dostupne na stranici: https://valtioneuvosto.fi/

2.travnja o.g., Finska vlada donijela je uredbu s ciljem osiguranja kontinuiteta u prijevozu opasnih tereta. Obzirom da trenutačno izvanredne okolnosti mogu onemogućiti obuku i testove vezane uz stručnu osposobljenost u transportu opasne robe, ili redovite i privremene preglede spremnika ili inspekcije vozila za prijevoz opasne robe, valjanost licenci, odobrenja i potvrda koje istječu u bliskoj budućnosti, iznimno, mogu se produžiti kasnije tijekom 2020. godine.

FRANCUSKA

Nema ograničenja za prijevoz robe, međutim, vozači kamiona trebaju imati sljedeći dokument sa sobom: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-derogatoire-et-justificatif-de-deplacement-professionnel

Samo su granice Schengenskog područja zatvorene za narednih 30 dana (vanjske granice EU).

Cestovni teretni prijevoz (uvjeti vrijede za vozače i osoblje prilikom utovara i istovara)

 • Morate poštivati pravila socijalne udaljenosti.
 • Ako nema pristupa vodi, mora biti dostupan dezinfekcijski gel.
 • Nije dopušten osobni kontakt prilikom potpisivanja ugovora.
 • Roba se može isporučiti samo na mjestu naznačenom u transportnom dokumentu.
 • Kućna dostava moguća je samo ako se roba ostavi pred vratima. Fizički kontakt s kupcem je nedozvoljen.
 • Odgode za pritužbe o dostavi su određene.

Mjere olakšanja teretnog prijevoza uključuju garancije pristupa teretnom prometu i logističkim radnicima do svog radnog mjesta i mjesta za utovar i istovar, dodatnu zaštitu za teretni promet i djelatnike prometa i logistike te umanjenja kako bi trgovine, restorani i sanitarni objekata na benzinskim stanicama ostali otvoreni.

Karta koja prikazuje otvorene restorane dostupna je na mrežnoj stranici: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1oLtr0VI_h9nFtNEy8JPSZgwEi-YtkigB&ll=46.94968780675603%2C4.389147776020309&z=6&fbclid=IwAR0bcG3FI7Z3UD7bcz76qgXCxCDgjEKo-zgfLpragMAjpFhQ4pbbl818Gn

Ovdje možete pogledati kartu stanja pružatelja usluga i odmarališta: http://umap.openstreetmap.fr/fr/map/cartographie-des-haltes-pl-reseau-routier-national_433826#6/51.000/2.000

Tvrtka APRR izdala je i komunikaciju kojom osigurava pristup sanitarijama i temeljnim uslugama za vozače kamiona u područjima kojima tvrtka upravlja. 25.03. AFTRI dijeli komunikaciju i kartu o stanju nekih usluga i odmarališta u Bretanji i Pays de la Loire.

20.ožujka 2020. objavljena je uredba kojom se ukida zabrane prometa vikendima za teška teretna vozila do 20. travnja 2020. godine. Prema uredbi objavljenoj 20. ožujka i službenom odgovoru na e-mail koji je dobila IRU(međunarodna unija cestovnog prijevoza) i nakon potvrde udruga članica IRU-a u Francuskoj, FNTR i AFTRI, u Francuskoj je dozvoljena posada od dva vozača u kabini (ali ne i posada od tri osobe), sve dok se poštuje minimalna udaljenost od 1 metra.

Primjenjuju se sljedeća privremena olakšanja:

-Dnevno vrijeme vožnje produljeno na 10 sati. Vozači se također mogu odlučiti voziti 11 sati dnevno, najviše dva dana tijekom tjedna

-Produženje tjednog vremena vožnje na 60 sati tjedno i 102 sata u dva uzastopna tjedna, pod uvjetom da takva produljenja poštuju zakonske odredbe o vožnji i odmoru za vozače.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf

 ITALIJA

1. travnja Premijer je najavio novu uredbu kojom se produljuje rok trenutno važećih mjera. Te će mjere ostati primjenjive do 13. travnja 2020. godine.

Talijansko ministarstvo prometa je 31. ožujka produžilo privremenu autorizaciju oko upotrebe valjanih dozvola za autoceste, koje obično koriste tvrtke koje nisu članice EU-a za ulazak u Italiju željeznicom; takve su dozvole trenutačno važeće i za ulazak u Italiju cestovnim putem. Produženje vrijedi do daljnjeg.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf )

Uredbom premijera 22.03.2020. Neesencijalne tvrtke se moraju pripremiti za obustavu 25. ožujka; to uključuje isporuku robe na zalihama. Ova uredba stupa na snagu 23. ožujka 2020., do 3. travnja 2020. Osim toga, uredba premijera od 11. ožujka 2020. i uredba ministra zdravstva od 20. ožujka 2020 je na snazi od 25. ožujka 2020., te su produžene do 3. travnja 2020. godine.

Sve neesencijalne industrijske i komercijalne proizvodne aktivnosti obustavljaju se, s izuzetkom onih navedenih u Prilogu 1: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/New%20decree%20Italy_23.03.pdf

Preporučuje se da tvrtke cestovnog teretnog prijevoza i logističke tvrtke provjere sa svojim kupcima / klijentima koji imaju sjedište u Italiji je li njihova aktivnost među onima uključenima u Prilog 1 tako da mogu nastaviti s radom.

Ministarstvo prometa je 18. ožujka objavilo novu uredbu: 14-dnevna obvezna izolacija ljudi pri ulasku u zemlju. Takva uredba ne odnosi se na radnike u cestovnom prijevozu koji dostavljaju ili prolaze kroz Italiju, pod uvjetom da napuste zemlju nakon 72 sata. Međutim, vozači moraju ispuniti specifičnu samo deklaraciju (upute za popunjavanje samo-izjave ovdje).

26. ožujka, vlada je objavila novu verziju potvrde (https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/nuovo_modello_autodichiarazione_26.03.2020_editabile.pdf) kojom deklarant potvrđuje da je upoznat sa mjerama koje je poduzeo predsjednik regije gdje kretanje započinje i završava te da je kretanje dozvoljeno tim mjerama (4 natuknica). Državna policija potvrdila je da dokument ne može biti predstavljen digitalno (aplikacija ili pdf), mora biti tiskano, potpisano i dato policijskom službeniku. Fotokopije od popunjenog dokumenta neće biti prihvaćene. Talijansko ministarstvo infrastrukture i prometa potpisalo je uredbu kojom se obustavlja trenutna zabrana za teška teretna vozila sa najvećom ukupnom masom većom od 7,5 tona na izvangradskim prometnicama, i to 29.03. i 05.04. 2020. Imajte na umu da za vozila koja obavljaju međunarodni prijevoz, suspenzija prometnih ograničenja je na snazi do daljnjeg.

Talijanska vlada također je objavila dekret 18 dana 17.3.2020 (tzv. "Cura Italia") koji se bavi ovom krizom i omogućuje produžetak u važenju niza odobrenja i certifikata povezanih s cestovnim prometom kao i produženje za plaćanje carina.

Neki spomenuti elementi su:

-Datum plaćanja carine dospjelih između 17.3 i 30.4 može se produžiti do 30/5 bez dodatnih nameta.

-Vozila koja treba proći provjeru prije 31.7.2020. sada mogu ostati u prometu do 31.10.2020.

-Certifikati, atestati i dozvole koji istječu u periodu između 31.1.2020. i 15.4.4.2020 sada vrijede do 15.6.2020.

-Osobni dokumenti i vozačke dozvole koji istječu nakon 17.3.2020. su važeći do 31. 8. 2020.

23. ožujka, Vlada je objavila dodatna olakšanja: potvrde o stručnoj osposobljenosti i ADR certifikati o obuci vozača koji istječu u razdoblju između 29.2.2020. i 29.6.2020 su sada valjani do 30.6.2020. Privremene vozačke dozvole automatski se obnavljaju do 30.06.2020. u slučaju da medicinsko povjerenstvo se ne može okupiti na dan zakazan za ispitivanje zbog trenutne hitnosti situacije.

 (Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)

IRSKA

16.ožujka, irska vlada izdala je posebne savjete o putovanju, uključujući ograničavanje kretanja na 14 dana za one koji ulaze u Irsku, a koji su bili u područjima pogođenim COVID-19 i za koje je Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine izdalo preporuku izbjegavanja putovanja ukoliko nisu nužna ili ne putovati.

Prijevoz roba je izuzet iz mjere ograničenja kretanja te je Vlada je objavila smjernice za radnike u lancu opskrbe (file:///C:/Users/dkovac/Downloads/71523_2151c443c92a45228cacf4e1757770df.pdf ), koje se odnose na prijevoznike, pomorsko osoblje, pilote i zračnu posadu, zemaljsko osoblje, lučko osoblje, osoblje za održavanje, inženjersko osoblje i sve ostale koji su uključeni u održavanje i popravak kritičnih dijelova infrastrukture kako bi se omogućio nastavak teretnog prometa u Irskoj i izvan nje.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: https://www.gov.ie/en/publication/e885b2-covid-19-coronavirus-travel-advice/

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

 Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa je objavio policijski sat i nacionalnu karantenu u trajanju od tri tjedna. Bit će dozvoljen izlazak samo s posebnim propusnicama i za obavljanje kupovine lijekova i osnovnih namirnica. To će vjerojatno privremeno podići cijene zlata i platine, glavnih izvoznih proizvoda JAR i smanjena ekonomska aktivnost će imati pozitivan utjecaj glede smanjenja potrošnje električne energije, što će dati nacionalnoj elektroprivredi ESKOM šansu da obavi neke hitne popravke u sustavu, i smanjit će restrikcije kućanstvima. Međutim, plan za restriktivni proračun, kako bi se smanjio proračunski deficit i javni dug i kako bi se popratio kreditni rejting zemlje se skoro sigurno neće ostvariti, a recesija koja traje od 2019. će se nastaviti. 

Korisni kontakti:

Veleposlanstvo i Stalna misija JAR pri EU u Bruxellesu (svi zahtjevi za izvanrednom nabavom lijekova i eventualnom humanitarnom pomoći će ići preko misije pri EU) http://www.southafrica.be/ 

 

Korisne Internet poveznice: 

ESKOM - portal nabavki: http://www.eskom.co.za/Tenders/WhatsOutToTender/Pages/List_Of_Tenders.aspx 

Ministarstvo zdravlja JAR - javne nabavke: http://www.health.gov.za/index.php/2015-05-15-12-36-34 

South African Engineering News: https://m.engineeringnews.co.za/ 

 

KINA

Od subote 28. ožujka - privremena mjera zabrane ulaska stranih državljana. Mjere se ne odnose na ulazak s diplomatskim, uslužnim, courtesy ili C vizama, a strani državljani koji dolaze u Kinu zbog nužnih ekonomskih, trgovinskih, znanstvenih ili tehnoloških aktivnosti ili izvanrednih humanitarnih potreba mogu zatražiti vize u kineskim veleposlanstvima ili konzulati.

(Napomena: C vize izdaju se članovima zračnih posada, željezničkom i pomorskom osoblju i međunarodnim vozačima cestovnog prometa. Stoga će međunarodni vozači biti izuzeti od gore navedene politike).

Pokrajinske vlade trebale bi provoditi karantenske mjere za one koji ulaze na granice kroz kopnene luke (land ports) koje su u njihovoj nadležnosti, osim za stanovnike koji žive na granici, diplomate i ljude koji su uključeni u važnu trgovinsku, gospodarsku, znanstvenu i tehnološku suradnju.

Da bi se zajamčio nesmetan teretni promet, za vozače teretnih vozila moraju se provoditi mjere za kontrolu i sprečavanje COVID-19. Strana teretna vozila koja ulaze na granicu trebaju se istovariti u luci, osim ako se roba ne može premjestiti na pola puta

KOSOVO

Republika Kosovo još nije objavila nikakve informacije o zatvaranju granica sa susjednim državama pa tako niti za prometovanje kamiona i ostalih vozila.

Izvor: Veleposlanstvo RH u Prištini

 LATVIJA

17. ožujka o.g., Kamitet ministara Latvije proglasio je izvanredno stanje na cijelom državnom teritoriju od trenutka donošenja odluke do 14. travnja 2020., s ciljem da se ograniči širenje COVID-19 tijekom valjanosti izvanredne situacije.

Zabranjeno je kretanje osoba i vozila preko zračnih luka, luka, željeznica i cestovnih graničnih prijelaza na vanjskoj granici Europske unije, kao i na graničnim prijelazima namijenjenim lokalnom graničnom prometu.

Teretni promet je izuzet iz zabrane, a vozači moraju na granici moraju popuniti obrazac kojim se osoba „obvezuje da neće posjećivati javno dostupne prostore“. Parkirališta i benzinske postaje nisu obuhvaćene tim mjerama. Obrazac je dostupan na stranici: http://www.sam.gov.lv/images/modules/items/PDF/item_8596_Kravu_parvadatajs_alpiecinajums_ANGLISKI.doc.pdf.  

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: https://mk.gov.lv/en/aktualitates/regarding-declation-emergency-situation  

LITVA

14. ožujka s početkom primjene u 18.00 sati, uredbom su uvedene privremene granične kontrole na svim graničnim prijelazima. Navedena suspenzija Schengenskog režima trajat će 10 dana, s mogućnošću obnove, a njome je zabranjen ulazak u zemlju (kopnenim, zračnim i morskim putem) svim stranim državljanima koji nemaju boravišne i radne dozvole u Litvi, pri čemu su izuzeti strani državljani članovi obitelji litavskih državljana, strani diplomatski službenici i pripadnici NATO postrojbi.

Vladin krizni stožer donio je Odluku o uvođenju karantene na zemlju Republike Litve, koja je stupila na snagu 16. ožujka o.g. i trajat će do 24.00 sata 30. ožujka o.g. Teretni promet je izuzet iz mjere zabrane prometovanja. Ograničenje ulaska i tranzita ne odnosi na kretanje roba. Broj graničnih prijelaza za ulazak u Litvu smanjen je na sljedeće.

Prelaz granice provodi se na:

- međunarodnim graničnim prijelazima: Kalvarija - Budzisko, Saločiai - Grenstalė, Butingė - Rucava, Smėlynė - Medume, Medininkai - Kameny Log, Raigardas - Privalka, Kybartai - Chernyshevskoye, Panemunė - Sovetsk, Kena - Gudaga , Šalčininkai

- međunarodnim zračnim lukama Benjekoni, Vilnius, Kaunas, Palanga i Šiauliai

- željeznički kolodvor Vilnius i željeznički granični prijelaz Stasylos te Pagėgiai

- morska luka Klaipėda.

Granični prijelaz za komercijalni i / ili međunarodni teretni prijevoz bit će dodatno proveden na željezničkom graničnom prijelazu Stasylos i željezničkom graničnom prijelazu Pagėgiai. Radi lakše kontrole cestovnog prometa prema Poljskoj i iz Poljske, isti se može odvijati samo preko graničnog prijelaza Kalvarija/Budzisko.

Aktualne informacije dostupne na stranici Vlade: https://lrv.lt/en/news/quarantine-announced-throughout-the-territory-of-the-republic-of-lithuania-attached-resolution

LUKSEMBURG

Nema ograničenja koja se tiču prijevoza robe u Luksemburgu, ali mogu biti kratka vremena čekanja na granici. Luksemburg se dogovorio o privremenom i ograničenom popuštanju glede vožnje i odmora za vozače koji su uključeni u domaću i međunarodnu isporuku robe. Vrijedi od 19. ožujka 2020. i trajat će do 17. travnja 2020. godine.

Luksemburg je jasno naznačio da sigurnost vozača i cesta ne smiju biti ugroženi. Vozači se ne očekuju da voze dok su umorni - poslodavci ostaju odgovorni za zdravlje i sigurnost svojih zaposlenika i ostalih sudionika u prometu.

Za gore navedenu kategoriju vozača slijedeće će odredbe biti privremeno smanjene kako slijedi:

- Odstupanje od članka 6. stavka 2.: zamjena najvećeg ograničenja vožnje od 56 sati tjedno s jednim od 60 sati.

- Odstupanje od članka 6. stavka 3.: zamjena najvećeg dvotjednog ograničenja vožnje od 90 sati s jednim od 96 sati.

- Odstupanje od članka 8 (6): odgađanje tjednog odmora dužeg od šest do 24 sata.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)

MAĐARSKA

Profesionalnim vozačima koji nisu državljani Mađarske u tranzitu dopušteno je prijeći državnu granicu i nastaviti put bez ograničenja, ali samo preko određenih graničnih točaka i tranzitne rute označene plavom crtom. Dostupna je karta kojom upravlja policija i može se koristiti za prikazivanje plavih tranzitnih ruta - predviđenih za međunarodni teretni promet: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1TTwJysYGATqZNRi3NuP6B6_tYmxVF1JO&ll=47.08797470006914%2C19.375606900877187&z=7

Vozači trebaju prijeći teritorij što brže i efikasnije moguće, bez kršenja bilo kakvih prometnih pravila. Prijevoznici moraju imati žuti žig koji im  je policija dala na graničnim prijelazima.

Mađarska Vlada uvela je graničnu kontrolu na mađarsko-austrijskim i mađarsko-slovenskim graničnim prijelazima. Nitko tko dolazi iz Italije, osim Mađara, ne može ući u Mađarsku, ali oni također podliježu kućnoj karanteni od 14 dana. Stranci koji ne dolaze iz Italije podvrgavaju se liječničkom pregledu , ako su dobro i bez simptoma, mogu ući u Mađarsku. Za tranzitna vozila označene su posebne benzinske pumpe i parkirališta. Izvan označenih benzinskih pumpi i parkirališta zaustavljanje tranzitnih vozila je strogo zabranjeno. Vozila koja prolaze nosit će naljepnicu „Samo za tranzit“. Poštovanje novog/vanrednog pravilnika bit će kontrolirano od strane nadležnih tijela, koja će po potrebi i kažnjavati.   

Karta tranzitnih ruta kroz Mađarsku:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1TTwJysYGATqZNRi3NuP6B6_tYmxVF1JO&ll=46.87920967045577%2C19.139890087725803&z=7

Nacionalni glavni liječnik donio je novu rezoluciju (već na snazi), a na snagu stupaju sljedeća pravila:

Član 6. Vozači cestovnog teretnog prometa moraju biti podvrgnuti liječničkom pregledu; i

 1. a) Oni koji ne pokazuju simptome COVID-19:

(aa) Kao mađarski državljanin, ako je odredište Mađarska, osoba mora proći službenu karantenu u trajanju od četrnaest dana nakon prelaska granice.

(ab) Kao strani državljanin, ako je odredište Mađarska, osoba mora napustiti zemlju u roku od 24 godine sati od istovara pošiljke.

(ac) U slučaju tranzitnog prometa, osoba mora najkraće napustiti teritorij Mađarske

moguće vrijeme i na određenoj tranzitnoj ruti. Na putovanju u Mađarsku obavezno nosite masku za lice i gumene rukavice.

 1. b) Oni koji pokazuju simptome COVID-19:

(ba) Mađarski državljani bit će smješteni u određenoj karantenskoj ustanovi.

(bb) Ne-mađarski državljani ne mogu ući na teritorij Mađarske.

Za međunarodni cestovni teretni promet primjenjuju se samo članak 6.a) (ab), (ac), (ad) i članak 6.b) (bb) vozači koji nisu mađarski državljani.

Tekst rezolucije dostupan je na mađarskom https://www.nnk.gov.hu/index.php/component/content/article/140-koronavirus-tajekoztatok/592-tilto-es-kotelezo-hatarozat-a-covid-19-jarvany-tekinteteben?Itemid=135

 NIZOZEMSKA

Da bi se omogućio učinkovit postupak utovara i istovara, preporučuje se da vozači sa sobom nose osobne zaštitne materijale poput maski i rukavica.

Asocijacije komuniciraju s vladom radi zaštite restorana i ostalih ustanova za vozače. Ministarstvo preporučuje vozačima da obroke uzimaju na benzinskim stanicama. Svi ostali restorani ostaju zatvoreni barem do 6. travnja.U nizozemskom je parlamentu u tijeku rasprava i moguće je da će mjere postati strože u narednim danima.

TLN je surađivao s nizom logističkih udruga u Nizozemskoj na razvoju kratkog i jednostavnog letka prema svim akterima u logističkom lancu i ostalim pružateljima usluga koji poziva na poštovanje i zaštitu profesionalnih vozača kamiona dok rade svoj posao.

 (Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)

NORVEŠKA

Odlukom Vlade, od 15. ožujka o.g., sav prijevoz robe, uvoz i izvoz, koji ne uključuje prijevoz putnika, normalno se obavlja cestovnim, vlakovima, brodovima i zrakoplovima. Zračne luke, luke i granični prijelazi otvoreni su za takav promet.

Na norveškim graničnim prijelazima nema dodatnih čekanja. Pored standardnih carinskih postupaka, graničnu kontrolu pojačali su i predstavnici policije i vojske. Njihova glavna zadaća je provjera identiteta vozača (putovnica, vozačke dozvole itd.).

Granični prijelazi za kamione na norveško-švedskoj i norveško-finskoj granici brzi su i učinkoviti u usporedbi s većinom drugih zemalja. Nije bilo značajnih promjena u ovom pogledu od izbijanja virusa Covid-19.

Izuzetak je norveško-ruska granica koja je trenutno zatvorena.

Vozači kamiona mogu raditi, ali moraju poštivati pravila karantene u vrijeme kada ne rade (uz sve ostale mjere za sprečavanje infekcije). Norveške odredbe o karanteni: nisu se promijenile - svi koji uđu u zemlju moraju biti u karanteni dva tjedna, što se ne odnosi na vozače kamiona koji prevoze teret i vozače kamiona koji dolaze na posao.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/goods_traffic/id2693654/    

NJEMAČKA

Pokrajina Bavarska produžila je ukidanje zabrane vožnje nedjeljom i državnim praznicima za sva teretna vozila do 19. travnja 2020. godine.

Hessen je produžio ukidanje zabrane vožnje nedjeljom i državnim praznicima na sva teretna vozila do 30. lipnja 2020. godine.

Stalno ažurirani pregled državnih propisa dostupan je na: https://www.bag.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/Sonstige/Arbeitshilfe_Strassenverkehrsrecht.pdf?__blob=publicationFile

Izvor: BAG, DSLV

Prema najnovijim dostupnim informacijama Bundespolizei (njemačke savezne policije) - https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html#doc13738352bodyText3 - prekogranično kretanje robe kao i prekogranična putovanja iz radnih razloga ili obavljanje profesionalne djelatnosti obavljanja ugovornih usluga - bez obzira na nacionalnu pripadnost - i dalje je dozvoljeno (uključujući putnike, sezonske radnike, parlamentarce EU, akreditirane diplomate).

To se mora dokazati nošenjem odgovarajućih dokumenata (npr. Ugovora o radu, dokumenata o narudžbi, prekograničnih putničkih iskaznica).

Od 20. ožujka 2020. granični prijelazi na kopnenim granicama s Austrijom, Francuskom, Luksemburgom, Danskom i Švicarskom mogući su samo na određenim graničnim prijelazima. Popis odobrenih graničnih prijelaza može se vidjeti na web stranici Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, građevine i unutarnjih poslova (BMI) na: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/downloads/DE/veroeffentlichungen/2020/liste-grenzuebergangsstellen.pdf?__blob=publicationFile&v=8

www.bmi.bund.de.

https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.htmlhttps://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html%20-%20f13819118

Stanje u odmorišnim i uslužnim zonama na njemačkim autocestama:

- U odmaralištima i uslužnim prostorima kojima upravlja grupa TANK & RAST besplatno se koristi sanitarni čvor SANIFAIR s ciljem da se vozačima omogući pristup ključnoj higijeni. Besplatan pristup sanitarijama SANIFAIR daje se putem "dječjeg ulaza" i bit će jasno označen

- TANK & RAST također su najavili da će ostati otvoreni ne samo na benzinskim stanicama, već i priključnim trgovinama (pekarski proizvodi, grickalice, maloprodaja) na svim odmaralištima i uslužnim mjestima kojima upravljaju

- BGL je u kontaktu sa svim preostalim pružateljima usluga odmora i usluga za autoceste kako bi se osigurala stalna usluga i pristup sanitarijama s prikladnim vremenima otvaranja za sva njemačka odmarališta i servisne prostore na autocestama

Aktualne informacije na: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html%20-%20f13819118

https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html

Od 16. ožujka u 8:00 u Njemačkoj je na snazi privremena granična kontrola na granicama s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom. Prekogranični prijevoz robe i prometa prekograničnim putnicima i dalje će biti moguć. Međutim, putnicima će biti zabranjen ulaz/izlaz preko gore spomenutih granica ako nema valjanog razloga za putovanje.

VAŽNO: Prekogranično kretanje robe kao i prekogranična putovanja iz radnih razloga ili obavljanje profesionalne djelatnosti obavljanja ugovornih usluga - bez obzira na nacionalnu pripadnost - i dalje je dozvoljeno (uključujući putnike, sezonske radnike, parlamentarce EU, akreditirane diplomate). To se mora dokazati nošenjem odgovarajućih dokumenata (npr. Ugovora o radu, dokumenata o narudžbi, prekograničnih putničkih iskaznica). Prekogranični radnici  moraju predočiti relevantne dokaze koji dokazuju nužnost njihovog prelaska granice. Kontrole će provoditi savezne policijske snage koje u konačnici odobravaju na samoj granici ulazak u zemlju.

https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html#doc13738352bodyText3 

Još 13. ožujka Savezna vlada Njemačke zatražila je od pokrajinskih vlada da ukinu zabranu prometa za vikende u transportnom prijevozu roba kako bi se olakšala situacija tijekom krize. Države Bavarska, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Saska i Donja Saska najavile su obustavu zabrane prometa tijekom vikenda za kamione koji prevoze higijenske i prehrambene proizvode s dugim trajanjem.

Izvor: BGL (iz savezne vlade) i njemački ministar unutarnjih poslova

POLJSKA

Poljske vlasti 24. ožujka izmijenile su pravila o obveznoj karanteni: vozači koji se bave međunarodnim cestovnim transportom a koriste vozila ispod 3,5 tone više nisu podložni karanteni.  Odredba je stupila na snagu odmah. Međunarodni cestovni teretni prijevoz nije uključen u ograničenja. Granice ostaju otvorene za protok robe i vozači kamiona koji upravljaju međunarodnim cestovnim teretom neće morati u dvotjedno karantensko razdoblje.

Popis otvorenih graničnih prijelaza u ovom razdoblju dostupan je na:

https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/BCPs%20in%20Poland%20-%2018.03.20.pdf

Poljski ministar zdravstva 19. ožujka ukinuo je prethodnu dužnost ispunjenja obrazaca lokalizacije vozača. Zdravstveni pregledi obavljaju se na graničnim prijelazima. Vozači s temperaturom iznad 38 stupnjeva automatski će proći liječnički pregled i neće moći nastaviti voziti. Ažurirana stanja čekanja na granici možete pronaći ovdje: www.granica.gov.pl

U uredbi od 24. ožujka 2020. ministar unutarnjih poslova i uprave je produžio razdoblje granične kontrole na unutarnjoj granici s Njemačkom, Litvom, Češkom i Slovačkom još 20 dana, tj. Do 13. travnja. To se tiče trenutnih ograničenje za ulazak stranaca u Poljsku.

Poljski ministar prometa uveo je privremena olakšanja po pitanju količine vožnje i vremena odmora za vozače koji obavljaju međunarodni cestovni prijevoz putnika i robe. Ovaj izuzetak se primjenjuje od 18.03.2020. do 16.04.2020. Olakšanja se odnose samo na međunarodni prijevoz prijevoznika registriranih u EU.

Ukinute su sljedeće mjere:

- Dnevno vrijeme prijevoza vozila ne može biti duže od 11 sati.

- Tjedno prijevozno vrijeme vozila ne može biti duže od 60 sati.

- Ukupno vrijeme prijevoza vozila u uzastopnom razdoblju od dva tjedna ne smije biti veće 96 sati.

- Nakon pet i pol sati vožnje, vozač ima pravo na neprekidnu pauzu od najmanje četrdeset i pet minuta.

Zbog produženog vremena prijevoza vozila, od 9 do 11 sati, neće se primjenjivati odstupanja na dnevne i tjedne periode odmora.

Poljske vlasti 24. ožujka izmijenile su pravila o obveznoj karanteni: vozači međunarodnog cestovnog prometa koji koriste vozila ispod 3,5 tone više nisu podložni karanteni.  Odredba je stupila na snagu odmah.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf

PORTUGAL

Cestovni promet na unutarnjim kopnenim granicama zaustavljen je. Međunarodni teretni prijevoz, prekogranični putnici i hitna vozila izuzeti su od ovog ograničenja. Međutim, samo glavni granični prijelazi sa Španjolskom ostat će otvoreni: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) i Vila Verde de Ficalho (Beja).

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)

 RUMUNJSKA

Na snazi je izvanredno stanje od 16. ožujka. Rumunjsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je nove mjere:

-izolacija kod kuće ili, ovisno o slučaju, karantena za sve osobe koje ulaze u Rumunjsku (do sada nije jasno primjenjuje li se mjera i na vozače kamiona); mjera stupa na snagu 25. ožujka 2020.

-svi letovi za Francusku i Njemačku te iz Francuske i Njemačke za Rumunjsku obustavljaju se na rok od 14 dana; mjera se ne odnosi na letove državnih zrakoplova, teretne i dostavne, humanitarne ili hitne medicinske službe, kao i na nekomercijalna tehnička odobrenja; mjera stupa na snagu 25. ožujka 2020.

Prolazni tranzitni koridori u Rumunjskoj

Na poticaj EK, Rumunjska je uspostavila određene tranzitne koridore:

Corridor 1

▪️Alternativa 1 - Nădlac (granični prijelaz)  – Arad – Timișoara - Lugoj- Ilia – Deva – Simeria – Sebeș -Sibiu- Râmnicu Vâlcea – Pitești – Bucharest – Giurgiu (granični prijelaz);

▪️ Alternativa 2 - Borș (granični prijelaz)  – Oradea – Cluj Napoca – Alba Iulia -  Sebeș -Sibiu- Râmnicu Vâlcea – Pitești – Bucharest – Giurgiu (granični prijelaz)

▪️ Dodatni koridor Bucharest – Constanța A2

Corridor 2

▪️Giurgiu (granični prijelaz) – București – Urziceni – Buzãu – Focșani – Bacãu – Suceava - Siret (granični prijelaz)

Corridor 3

▪️Nădlac (granični prijelaz) - Arad – Timișoara - Lugoj – Caransebeș – Orșova- Drobeta Turnu Severin – Șimian – Maglavit- Calafat (granični prijelaz)

Corridor 4

▪️Moravița (granični prijelaz) – Timișoara – Arad – Oradea- Satu Mare – Halmeu (granični prijelaz)

Corridor 5

▪️Nãdlac (granični prijelaz)- Arad – Timișoara – Lugoj – Ilia – Deva – Simeria – Sebeș – Sibiu – Brașov – Târgu Secuiesc – Lepșa – Focșani – Tesila – Tecuci – Bârlad – Huși – Albița (granični prijelaz)

Tranzitni koridori su dostupni na poveznici https://www.untrr.ro/userfiles/images/Harta_tranzit_Romania.jpg

Rumunjsko Ministarstvo unutarnjih poslova je 22. ožujka objavilo niz novih restriktivnih mjera koje, između ostalog uključuju sljedeće:

-ograničeno je kretanje ljudi, osim u iznimnim slučajevima

-stranim državljanima je zabranjen ulazak na teritorij Rumunjske, osim ako ne prolaze tranzitnim koridorom i uz određene iznimke (članovi obitelji, oni koji imaju vizu, diplomatsko-konzularni predstavnici i sl.)

Iznimke:

Nacionalni prijevoz robe i putnika

Međunarodni cestovni teretni prijevoz

Vozači teretnih vozila preko 2,4t koji dolaze iz ili su prošli kroz „crvena područja“ ili „žuta područja“ ne podliježu karantenskim ili izolacijskim mjerama ako na graničnom prijelazu ne pokažu simptome povezane s koronavirusnom infekcijom SARS-CoV- 2. Sve osobe koje ulaze u Rumunjsku morat će ispuniti obrazac.

Vozači teretnih vozila preko 2,4 tone imaju obvezu na graničnom prijelazu imati na sebi i nositi pojedinačna zaštitna sredstva, poput dezinficijensa, rukavica, maske za lice te predočiti dokumente koji potvrđuju rutu putovanja do odredišta.

Zatvoreni su pojedini granični prijelazi s Mađarskom, Ukrajinom, Bugarskom, Moldavom i Srbijom. Zbog količine prometa, čekanja na granicama su znatno dulja. Ažurirana vremena čekanja  na granicama možete pronaći na poveznici https://www.politiadefrontiera.ro/en/traficonline/?vt=2&dt=1

Rumunjske vlasti su uvele privremene mjere provođenja vremena vožnje i odmora za vozače koji obavljaju domaći/međunarodni cestovni prijevoz robe. Mjere se primjenjuju od 18.03.2020. do 16.04.2020., a uključuju:

- izmjena maksimalnog dnevnog ograničenja vožnje od 9 sati na 11 sati,

- izmjena minimalnih zahtjeva za dnevnim odmorima uvođenjem pauze od 45 minuta nakon 5 i pol sati,

- smanjenje potreba za dnevnim odmorom s 11 na 9 sati,

- odgađanje tjednog odmora nakon razdoblja od 6 do 24 sata.

Svi letovi u Španjolsku i iz Španjolske za Rumunjsku obustavljeni su na svim zračnim lukama u Rumunjskoj u razdoblju od 14 dana (od 18.03.2020.)

Odluka o obustavi letova za Italiju i iz Italije u Rumunjske produžava se na razdoblje od 14 dana počevši od 23. ožujka 2020. godine.

Obustavlja se cestovni prijevoz putnika redovnim linijama, posebnim redovnim linijama i povremenim linijama u međunarodnom prometu za sva putovanja koja obavljaju prijevoznici u / iz Italije od / do Rumunjske počevši od 10.03.2020 u 12:00 do 31.03. 2020. u 12:00

Izvor: U.N.T.R.R. - National Union of Road Hauliers from Romania, https://www.untrr.ro/en/  

 RUSKA FEDERACIJA

 Ruska federacija privremeno ograničava ulazak stranih državljana i osoba bez ruskog državljanstva od 18. ožujka 00:00 do 1. svibnja 00:00 (vladina uredba br. 635-r od 16. ožujka 2020.).

Ograničenja ulaska neće se primjenjivati na sljedeće:

- vozači vozila na međunarodnim cestama; - članovi posade zrakoplova, brodova / čamaca i međunarodnih željezničkih vlakova; - članovi službenih delegacija; - osobe s diplomatskim, službenim ili običnim privatnim vizama izdate u vezi sa smrću bliskog rođaka; - osobe koje stalno žive u Ruskoj Federaciji ili putuju kroz zračne granične prijelaze.

 SJEVERNA MAKEDONIJA

Vlada Sjeverne Makedonije je na sjednici donijela Odluku o proširenju mjera protiv širenja zaraze koronavirusom koje će biti na snazi do 24. ožujka 2020.U Odluci nema mjera vezanih uz ograničavanje ulaska/izlaska kamiona iz bilo koje države te niti o zatvaranju graničnih prijelaza. Međutim, zabranjen je ulazak u zemlju državljanima iz zemalja visokog rizika (prema listi Svjetske zdravstvene organizacije), te je zabranjen organiziran prijevoz putnika autobusom, kombijem, minibusom i sl.) u zemlje visokog rizika.

Izvor: Veleposlanstvo RH u Sjevernoj Makedoniji

 SLOVAČKA

25. ožujka 2020., CESMAD Slovačka dao je dodatna pojašnjenja pravila koja se primjenjuju na vozače kamiona:

- Slovački vozači kamiona koji se vraćaju u Slovačku izuzeti su od propisa o karanteni samo ako obavljaju međunarodni prijevoz i pod uvjetom da ostanu kod kuće tijekom vremena provedenog u Slovačkoj. Svi slovački vozači koji se vraćaju u Slovačku automobilom moraju u karantenu u trajanju od 14 dana, sukladno važećim propisima;

- Strani vozači koji obavljaju međunarodne teretne prevoze, do i iz Slovačke, također su izuzeti od propisa o karanteni.

Izvor: CESMAD Slovačka 

Konsolidirani pregled globalne epidemije Coronavirusa (COVID-19) dostupan je na web stranici IRU Flash Info.

Prema informacijama slovačkih vladinih tijela, Slovačka trenutno zatvara svoje granice sa Češkom, Mađarskom, Poljskom i Austrijom za teretna vozila preko 7,5 tona, uskih grla i nagomilanih prometnih gužvi koje su se jutros nakupile na mađarskim granicama ,

Jedini izuzeti prijevozi su: životinje, pokvarljiva hrana, istovar vozila u Slovačku i tranzitni cestovni teretni promet koristeći zelene trake (https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/green-lanes.pdf)

Izlazak iz Slovačke je moguć. Trajanje nije navedeno.

Izvori: CESMAD Slovačka i CESMAD Bohemia

Aktualne informacije kao i pojedinačni kontakti mogu se naći na web mjestu Uprave za javno zdravstvo Slovačke Republike  https://www.mindop.sk/ministerstvo-1/statny-dopravny-urad-4 

SLOVENIJA

U graničnom području na cestovnim vezama s Talijanskom republikom uspostavljene su četiri kontrolne točke: Vrtojba, Fernetiči, Biskupije i Krvavi potok. Kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči i Biskupije otvorene su cijelo vrijeme, a kontrolni punkt Krvavi potok otvoren je od 5 do 23 sata.

Upravitelji cesta moraju osigurati postavljanje odgovarajućih kontrolnih točaka i blokiranje svih ostalih cestovnih veza s Talijanskom Republikom.

Vlakovi putničkih i međunarodnih povremenih i redovnih autobusnih linija između Talijanske Republike i Republike Slovenije ne smiju se obavljati. Cestovni teretni prijevoz, osim prijevoza poštanskih pošiljaka, lijekova, zaštitne opreme i sanitetskog materijala i humanitarne pomoći, iz Italije u Republiku Sloveniju ne provodi se. Izuzetak su teretna vozila (teretna vozila) čije je krajnje odredište Republika Slovenija ili u tranzitu, a dogovoreno je da sa susjednom državom prihvati teretno vozilo. Svi tranziti kroz Sloveniju idu na Breganu ili Macelj.

 https://www.uradni-list.si/_pdf/2020/Ur/u2020029.pdf

https://www.gzs.si/oz_postojna- GZS: www.gzs.si/koronavirus/  (također sadrži ažurirane podatke o statusu prekograničnog transporta robe:  https://www.gzs.si/zdruzenje_za_promet/vsebina/Novice-za-newsletter/ArticleID/74491/stanje-na-mejah-koronavirus-covid-19  )

SRBIJA

Odlukom o proglašenju COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću propisano je stvaranje uvjeta za nesmetano odvijanje međunarodnog prijevoza tereta u cestovnom prometu, navodi se u dokumentu objavljenom na web-u Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture. - Svaki vozač teretnog motornog vozila za vrijeme radnog vremena mora biti maksimalno zaštićen, bez obzira da li je u kamionu, pored kamiona (za vrijeme utovara odnosno istovara), u poslovnim prostorijama prijevoznika za koga radi i sl. Po završetku radnog vremena, a prije dolaska u mjesto prebivališta odnosno mjesto boravišta, svaki vozač kod sebe mora imati dokaz da je neposredno prije toga završio prijevoz ili dokaz da je krenuo na isti (putni nalog, tahografski listić, ispis i sl). Dolaskom u mjesto prebivališta odnosno mjesto boravišta, svaki vozač teretnog motornog vozila mora biti u samoizolaciji do narednog odlaska na put - piše u obavještenju. Vozači teretnih motornih vozila moraju se za vrijeme samoizolacije svakog dana javljati nadležnom zdravstvenom centru kako bi prijavili svoje zdravstveno stanje. Također, ministarstvo je obavještenjem od 20. ožujka 2020. godine apeliralo svim domaćim prijevoznicima o svakodnevnom kršenju vozača Odluke o proglašenju COVID-19 prevozeći putnike u kabini teretnih motornih vozila. - Ovim putem vas podsjećamo da je člankom 14. Zakona o prijevozu tereta u cestovnom prometi propisano da je između ostalog jedan od uvjeta kako bi prijevoznik dobio licencu i odgovarajući broj radno angažiranih vozača po teretnom vozilu odnosno skupu vozila. Kako bi spriječili dalje kršenje Odluke o proglašenju COVID-19 ovo ministarstvo vas obavještava da je svaki vozač dužan da u kabini teretnog motornog vozila pored ostale dokumentacije posjeduje i ugovor o radu, odnosno ugovor o radnom angažiranju. Prema vozačima koji krše mjere koje je donijela Vlada Republike Srbije kao i prema osobama koje nemaju status vozača, bit će sprovedene odgovarajuće mjere - piše u dokumentu.

Korisne Internet poveznice: Republika Srbija - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture: https://www.mgsi.gov.rs/lat  COVID 19 - Službene Internet stranice Vlade Republike Srbije: https://covid19.rs/ 

Radi zaštite od unošenja zarazne bolesti na teritoriju Republike Srbije Vlada je donijela odluku da nadležna tijela privremeno zabrane ulazak u Srbiju stranim državljanima. Ova mjera neće se primjenjivati na: 1. posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prijevoza tereta u cestovnom prometu. U slučaju međunarodnog tranzitnog prijevoza u cestovnom prometu, isti će se ograničiti na razdoblje ne duže od 12 sati od trenutka ulaska na teritoriju Republike Srbije; 2. Posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom plovnom putu na teritoriji SRB, isti se ograničava na razdoblje ne duže od 90 sati za brodske sastave i 60 sati za samohodne plovidbe od trenutka ulaska na teritoriju SRB u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na razdoblje ne duže od 72 sata za brodske sastave i 54 sata za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju SRB u slučaju nizvodne plovidbe; 3. Osoblje u pratnji željezničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih postaja utvrđenim međudržavnim sporazumima; 4. Posade i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište SRB, ili su u tranzitu preko međunarodnih zračnih luka u SRB; 5. Osobe koje su dobile dozvolu za rad u SRB i boravak ili tranzit kroz SRB od radnog tijela Vlade SRB koje čine predstavnici resornih ministarstava; 6. Humanitarne konvoje pod obveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem; 7. Akreditirane članove stranih diplomatsko konzularnih predstavništava u SRB i međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih obitelji koji su nosioci posebnih osobnih iskaznica izdanih od strane MVP i Glavnog tajništva Vlade; 8. Strane državljane koji imaju odobren boravak ili nastanjenje u Republici Srbiji Osobama iz točke 7. i 8. koja ulaze u Srbiju odrediti će se obvezna mjera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje u trajanju od 14 dana boravka u kućnoj izolaciji. Ova odluka stupila je na snagu danom objave (15. ožujka 2020. godine). Izvor: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu

Prema trenutačnoj informaciji od policije RH sa graničnog prijelaza Tovarnik, putnički promet sa Srbijom  je na svim graničnim prijelazima obustavljen osim za srpske državljane i osobe sa radnom dozvolom. Teretni promet na Bajakovo – Batrovci za sada teče nesmetano s time da se sa Tovarnika ulaskom u Šid preusmjerava u konvoju na Batrovce radi provjere. Situacija na granici sa BiH je u ovom trenutku za teretni promet bez ograničenja u oba smjera. Granični prijelaz Bregana – Obrežje – formiraju se konvoji za tranzit na slovenskoj strani prema Srbiji i BiH , stvaraju se zastoji. Informacije od policijskih postaja Bregana i Slavonski Brod.

Prema informaciji od 17.03.2020 u 10.50 sa graničnih prijelaza Bajakovo u Hrvatskoj  i Batrovci u Srbiji teretni promet se odvija ali usporeno. Na srpskoj strani formiraju se konvoji za Rumunjsku, Bugarsku, Makedoniju i Tursku koji se pod policijskom pratnjom sprovode do srpskih graničnih prijelaza prema navedenim zemljama.

ŠPANJOLSKA

Nova kraljevska uredba - Zakon 10/2020 donesena je u ponoć, 29. ožujka, a sadržava nove mjere povećanja pravila manjeg kretanja primjenom obveznog plaćenog odmora od 30. ožujka do 9. travnja za one koji rade u područjima koja se smatraju neesencijalnim.  Oni koji su prisiljeni otići na odmor mogu nastaviti s radom nakon 30. ožujka ako imaju zadatke koji se smatraju važnim a već su započeti prije objave zakona i moraju biti dovršeni.

Ovaj obvezni odmor, između ostalih, ne odnosi se na sljedeće zaposlene:

- one koji rade na području tržišnog lanca opskrbe i istih operacija, povezanih s

proizvodnjom osnovnih dobara i usluga, uključujući hranu, piće, hranu za životinje, higijenske proizvode, lijekove i sanitarne proizvode;

- one koji se smatraju ključnim za održavanje proizvodnih aktivnosti u proizvodnim industrijama, tj. predmeta sadijevanja, opreme i materijala potrebnih za održavanje rada esencijalnih aktivnosti; 

- one koji obavljaju prijevozne usluge, kako za osobe, tako i za robu, koji su od tada nastavili s radom nakon proglašenja izvanrednog stanja.

Prijevoz robe i dalje je izuzet od ograničenja, trenutno dopuštenih prijevoz svih vrsta roba, domaćeg i međunarodnog prijevoza. Međutim, kraljevski dekret objavljen 14.3. ima zabranu prometa na nekim nacionalnim rutama.

Sljedeća vozila su izuzete od dekreta:

 • Pomoć na cesti i vozila za održavanje ceste
 • Vozila koja distribuiraju zalihe lijekova, hrane i goriva
 • Vozila koja skupljaju čvrsti otpad
 • Vozila koja prevoze živu stoku i pokvarljivu robu.

Štoviše, šestomjesečno razdoblje tijekom kojeg nositelj strane vozačke dozvole (vrijedi za vožnju u Španjolskoj) može voziti na nacionalnom teritoriju je suspendirano. Granice su zatvorene za kretanje osoba, izuzeti su: španjolski državljani, španjolski stanovnici, prekogranični putnici i svi koji opravdavaju slučaj više sile.

Već je rečeno, teretni prijevoz ostaje izuzetan da bi jamčio gospodarsku aktivnost i lanac dobave. Od 29. ožujka do 12. travnja, Španjolska je uvela sljedeću fleksibilnost koja se odnosi na poštivanje Uredbe EU 561/2006:

- Produljenje dnevnog vremena vožnje od 9-10 sati dva puta tjedno dokle god se poštuju dnevni i tjedni odmori.

- Redovni tjedni odmor od 45 sati i smanjeni tjedni odmor od 24 sata mogu se uzimati u razdoblju od dva tjedna, bez potrebe za nadoknadom potonjeg.

- Redoviti tjedni odmor može se odvesti u kabini, pod uvjetom da je pravilno opremljena.

Nadležna tijela ukinula su ograničenja vožnje (Španjolski teritorij osim Katalonije i Baskije za što je nadležna  katalonska vlada i vlada Baskije).

U svim se slučajevima ukidanje ne odnosi na obvezne itinerare za opasne robe. Sljedeća ograničenja suspendiraju se za cijelo vrijeme trajanja izvanrednog stanja:

 • Tjedne zabrane prometa za vozila preko 7,5 tona
 • Zabrane vikenda i praznika za ADR vozila
 • Tjedne, svečane i vikend zabrane za nenormalan prijevoz
 • Sve zabrane prometa za transportna vozila u Kataloniji i Baskiji

Primjenjuju se sljedeća odstupanja:

- Licence, dozvole i sve dozvole za vožnju koje istječu tijekom izvanrednog stanja automatski se produžuju do 70 dana nakon isteka izvanrednog stanja

- Valjanost privremenih odobrenja za promet produžavaju se do 60 dana nakon kraj izvanrednog stanja.

Detaljnije informacije o Španjolskoj - http://www.dgt.es/es/prensa/notas-de-prensa/2020/Medidas_preventivas_adoptadas_por_la_Direccion_General_de_Trafico_como_consecuencia_del_COVID19.shtml

Kataloniji - https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Temporary%20lift%20of%20diving%20restrictions%20Catalonia%2014.03.20.pdf

Baskiji - https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Lifting%20restrictions%20Basque%20Country.pdf 

Španjolska vlada je 25. ožujka objavila odstupanja od pravila u prijevozu živih životinja:

 • Za vozače i vozila koja se bave transportom živih životinja vezane potvrde i ovlaštenja koja istječu dana 1/3/2020. vrijede do 120 dana nakon prestanka izvanrednog stanja u državi ili njihova produljenja. Uz to, ovaj rok može produžiti Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i hrane za najviše 30 dana.
 • Dnevnici ili listovi ruta bit će valjani iako ih nisu pečatirale nadležne vlasti do 7 dana nakon prestanka izvanrednog stanja ili produljenja, a mogu biti produžene još 7 dana od strane Generalne uprave poljoprivredne proizvodnje i tržišta.
 • Odobrena su izuzeća vezano uz vrijeme odmora u vezi sa zaštitom životinja tijekom prijevoza i s njima povezane operacije. Ovo se odnosi na sva kretanja životinja koja se obavljaju u izvanrednom stanju. Ukupno trajanje putovanja bit će maksimalno dopušteno za svaku vrstu u Poglavlju V. Priloga I. Uredbe (EZ) br. 1/2005 Vijeća od 22. Prosinca 2004., osim vremena za odmor.
 • Ove se mjere primjenjuju na čitav teritorij Španjolske. Vlada će obavijestiti EK, s ciljem proširivanja valjanosti takvih mjera na druge zemlje.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)

 

ŠVEDSKA

Kao odgovor na poziv EV i EK za ograničenje putovanja, Vlada Švedske je 17. ožujka odlučila privremeno ograničiti putovanja u Švedsku kako bi ublažila učinke izbijanja virusa COVID-19 i smanjila širenje bolesti. Mjera stupa na snagu 19. ožujka na rok od 30 dana. Ograničenje se ne odnosi na osobe koje prevoze robu u Švedsku.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Švedske: https://www.government.se/press-releases/2020/03/temporary-ban-on-travel-to-sweden-due-to-covid-19/   

ŠVICARSKA

1. travnja Federalno ministarstvo pravosuđa Švicarske Konfederacije obavijestilo je o produženju granične kontrole do 24. travnja. Produljenje uključuje granice sa svim državama Schengena, osim kopnenih i zračnih granica s Francuskom, Italijom, Španjolskom, Austrijom i Njemačkom, koje se produžavaju individualno. Granice s Kneževinom Lihtenštajnom također su izuzete od odredbe. Stoga je trenutačno trajanje granične kontrole sljedeće:

 • sve zračne granice osim zračnih granica s Lihtenštajnom: 25. ožujka 2020. - 24. travnja 2020
 • zračne granice s Španjolskom, Italijom, Francuskom, Njemačkom i Austrijom: 18. ožujka 2020. - 17. travnja 2020
 • kopnene granice s Francuskom, Njemačkom i Austrijom: 16. ožujka - 15. travnja 2020. godine
 • kopnena granica s Italijom: 13. ožujka - 12. travnja 2020. godine

Izvor: ASTAG, Federalna carinska uprava, Švicarsko federalno ministarstvo pravosuđa i Europska komisija

Savezno vijeće je donijelo odluku o uvođenju strožih mjera zaštite javnosti. Ulazak prometnicama na švicarski teritorij iz Italije, Francuske, Njemačke i Austrije je ograničen na švicarske državljane, stanovnike Švicarske i ljude koji ulaze iz profesionalnih razloga. Samo glavni granični prijelazi otvoreni su za kretanje osoba.

Te mjere ne utječu na međunarodni teretni prijevoz i svi su granični prijelazi otvoreni su za kretanje tereta. Na nekim graničnim prijelazima postoje i zelene trake za uvoz, izvoz i tranzit medicinskih proizvoda, prehrambenih proizvoda, zaliha goriva i pošte.

 Popis graničnih prijelaza: https://www.ezv.admin.ch/ezv/fr/home/teaser-page-d-accueil/a-la-une-teaser/coronavirus/liste-geoeffnete-grenzuebergaenge.html

 Upute za korištenje prijelaza: file:///C:/Users/Korisnik/Downloads/Information-green-Lanes-Erweiterung-Abfertigungszeit_d.pd 

 Formular za popunjavanje: file:///C:/Users/Korisnik/Downloads/Formular-zur-Benutzung-green-Lane-EZV_f%20(1).pdf 

 Izvori: ASTAG i Federalna carinska uprava

 TURSKA

Svim državljanima dolje navedenih zemalja i državljanima trećih država koji su bili u navedenim zemljama u posljednjih 14 dana neće bi dozvoljen ulazak u Tursku.

Svi vozači kamiona koji su u zadnjih 14 dana boravili u dolje navedenim državama bit će stavljeni u karantenu na graničnom prijelazu u trajanju od 14 dana prije ulaska u Tursku.

Zemlje: Kina, Iran, Italija, Irak, Južna Koreja, Njemačka, Francuska, Španjolska, Norveška, Danska, Belgija, Švedska, Nizozemska, Austrija, Egipat, UK, Švicarska, Saudijska Arabija, Irska, UAE, Kuvajt, Bangladeš, Mongolija, NCTR, Ukrajina, Kosovo, Maroko, Libanon, Jordan, Kazahstan, Uzbekistan, Oman, Slovenija, Moldavija, Djibouti, E. Gvineja, Kanada, Indija, Mađarska, Gvatemala, Poljska, Kenija, Sudan, Čad, Filipini, Latvija, Tajvan, Peru, Šri Lanka, Ekvador, Nigerija, Tunis, Alžir, Obala Bjelokosti, Finska, Angola, Dominikanska Republika, Kamerun, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Nepal, Portugal, Panama

Napomena: na popisu se ne nalazi Hrvatska

Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf

 UJEDINJENO KRALJEVSTVO

17.ožujka o.g., britanska vlada je poduzela nove mjere, koje uključuju savjetovanje britanskih državljana protiv svih nebitnih međunarodnih putovanja, koji se ne odnosi na međunarodni i domaći teretni promet.  Ministarstvo za promet u UK objavilo je smjernicu o Covid-19 i teretnom prometu (https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-guidance-for-staff-in-the-transport-sector).

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: https://www.gov.uk/government/topical-events/coronavirus-covid-19-uk-government-response

 

e