Objavljeno: 16. 03. 2020. , Ažurirano: 26. 06. 2020.

EUROPSKA KOMISIJA

Europska komisija na svojoj stranici, objavljuje transportne mjere i ograničenja u prijevozu po zemljama, koje se redovito ažuriraju, kako bi se omogućio nesmetani prijevoz i protok nužnih proizvoda.

2. lipnja, Službeni list EU objavio je popis država članica koje su odlučile ne primjenjivati određene odredbe Uredbe (EU) 2020/698 koja propisuje posebne i privremene mjere s obzirom na izbijanje COVID-19 u vezi s obnavljanjem ili produljenje određenih potvrda, dozvola i ovlaštenja te odlaganje određenih periodičnih provjera i periodično osposobljavanje u određenim područjima prometnog zakonodavstva. Uključene države članice su sljedeće:
- Francuska
- Nizozemska
- Finska
- Hrvatska
- Litva
Izvor: Europska komisija

27. svibnja objavljena je Uredba (EU) 2020/698 u Službenom listu EU-a. Uredba utvrđuje posebne i privremene mjere koje se odnose na obnavljanje ili produljenje određenih potvrda, dozvola i odobrenja te odgađanje određenih periodičnih provjera i periodičnog osposobljavanja u području prometnog zakonodavstva. Što se tiče cestovnog prijevoza, sljedeći propisi i direktive mogli bi biti podložni privremenim promjenama:

Direktiva 2003/59 / EZ o početnoj kvalifikaciji i periodičnom osposobljavanju vozača
Direktiva 2006/126 / EZ o vozačkim dozvolama
Uredba 165/2014 / EU o tahografima u cestovnom prometu
Direktiva 2014/45 / EU o povremenim testovima tehničke ispravnosti za motorna vozila i prikolice
Uredba (EZ) 1071/2009 o pristupu profesiji
Uredba (EZ) 1072/2009 o pristupu tržištu cestovnog prevoza robe
Uredba (EZ) 1073/2009 o pristupu tržištu trenera i autobusa
Uredba stupa na snagu 4. lipnja 2020. Međutim, članak 3. stavak 4., članak 4. stavak 6., članak 5. stavak 5., članak 7. stavak 5., članak 8. stavak 5. i članak 11. stavak 5. primjenjuju se od 28. Svibnja 2020. godine.

Izvor: Europska unija

Ograničena primjena Uredbe (EZ) br. 561/2006., koja regulira vrijeme vožnje i odmora za prijevoznike.
Zbog izvanredne situacije i utjecaja COVID-19 na prijevoznike i protok roba, Uredba (EZ) br. 561/2006, kojom je regulirano vrijeme vožnje i odmora privremeno je stavljena izvan snage ili se ograničeno primjenjuje u većem broju članica i nečlanica EU.
Ažurirani pregled privremenih iznimki u primjeni navedene regulative koje su odobrile države članice EU i države koje nisu članice EU zbog epidemije COVID-19 i aktualne informacije dostupne su na ovoj STRANICI

Komisija je 23. ožujka izdala nove praktične savjete o tome kako implementirati svoje smjernice za upravljanje granicama, kako bi se teretni promet neometano obavljao u EU tijekom COVID-19 pandemije. Kako bi se osiguralo da lanci opskrbe širom EU-a i dalje funkcioniraju, od država članica se traži da bez odlaganja imenuju sve relevantne unutarnje granične prijelaze na transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T) graničnim prijelazima zelene rute (Green lines). Granični prijelazi zelene rute trebaju biti otvoreni za sva teretna vozila, bez obzira na robu koju prevoze. Prelazak granice, uključujući bilo kakve preglede i zdravstveni pregled, ne bi trebao trajati više od 15 minuta. Karta mreže dostupna je OVDJE (.pdf).

Komunikacija Komisije o uvođenju zelenih ruta u okviru mjera upravljanja granicama radi zaštite zdravlja i dostupnosti robe i osnovnih usluga na hrvatskom jeziku dostupna na OVDJE (.pdf), dok je više informacija dostupno na ovoj STRANICI
Praćenje vremena potrebnog za prelazak pojedinih graničnih prijelaza moguće je putem INTERAKTIVNE MAPE.

U vezi sa komunikacijama o upravljanju granicama i zelenim rutama (Green lines), EK je 3. travnja objavila još jedno priopćenje s posebnim smjernicama i pojašnjenjima uvjeta kretanja radnika (uključujući prijevoznike) unutar EU tijekom pandemije te pozivaju države članice da samozaposlene osobe (obrtnike) u navedenim kritičnim zanimanjima tretiraju prema smjernicama dostupnima NA HRVATSKOM (.pdf).

EK poziva države članice da uspostave posebne brze postupke na graničnim prijelazima kako bi se osigurao nesmetan prolazak navedenih radnika.

Također, zdravstveni pregledi za pogranične i upućene radnike moraju se provoditi pod istim uvjetima kao i za državljane tih zanimanja. Države članice bi trebale koordinirati aktivnosti, kako bi se zdravstveni pregledi provodili jednom, prije ili poslije granice, ovisno o raspoloživoj infrastrukturi, kako bi se osigurala protočnost prometa i smanjila zadržavanja. Zdravstveni pregled ne bi trebao nalagati radnicima da napuštaju vozila, a u načelu bi se trebao temeljiti na elektroničkom mjerenju tjelesne temperature koje se ne smije provoditi više od tri puta dnevno.
Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: https://ec.europa.eu/transport/coronavirus-response_en .

2. lipnja, Službeni list EU objavio je popis država članica koje su odlučile ne primjenjivati određene odredbe Uredbe (EU) 2020/698 koja propisuje posebne i privremene mjere s obzirom na izbijanje COVID-19 u vezi s obnavljanjem ili produljenje određenih potvrda, dozvola i ovlaštenja te odlaganje određenih periodičnih provjera i periodično osposobljavanje u određenim područjima prometnog zakonodavstva. Uključene države članice su sljedeće:

- Francuska
- Nizozemska
- Finska
- Hrvatska
- Litva
Izvor: Europska komisija


ALBANIJA

Od 22.3. zračna luka Tirana obustavlja sve letove za Njemačku, Švicarsku, Austriju i Mađarsku. Međunarodni i domaći prijevoz putnika zabranjen je. Prijevoz robe i sanitetskog materijala izuzetan je od isporuke prije odobrenja.

Izvor: Republic of Albania, Ministry for Europe and Foreign Affairs


AUSTRIJA

Ograničenja na granicama:

1. Ulazak u Austriju (općenita pravila):

3. lipnja austrijska vlada objavila je dekret BGBl. II br. 253/2020, kojim se ukida privremena granična kontrola na unutarnjim granicama s Njemačkom, Švicarskom, Lihtenštajnom, Češkom i Slovačkom. Na granici s Italijom održavaju se granične kontrole. Granične kontrole na granicama s Mađarskom i Slovenijom održat će se do 11. studenoga.

Zdravstvene provjere se provode na svim graničnim prijelazima.

2. Austrija-Italija:
Austrija je ponovno uvela privremene granične kontrole na granicama s Italijom. Vozači kamiona moraju proći službenu zdravstvenu provjeru prilikom ulaska u Austriju.
Na granici s Italijom zatvoreni su manji granični prijelazi.
Otvoreni granični prijelazi su: Brenner, Sillian, Reschenpass i Thörl-Maglern. Promet se ovdje može pratiti putem web kamera.

3. Austrija-Njemačka:
Na austrijskoj strani se provodi granična kontrola na granici s Njemačkom od 19.03.2020. Osobe koje ulaze ili prolaze kroz Austriju dužne proći medicinski pregled za sumnju na COVID-19 prije prelaska granice po nalogu zdravstvenih vlasti.
Ovaj se medicinski pregled može obaviti i za osobe koje prelaze granicu u svrhu prijevoza robe ili komercijalnog prijevoza ili za putovanje na posao.

4. Austrija-Švicarska:
Teretni promet i pogranični putnici mogu preći švicarsku granicu i vratiti se u Austriju bez ograničenja.
Na granici sa Švicarskom otvoreni su sljedeći granični prijelazi:
Tirol - Pfunds (roba / putnički promet)
Vorarlberg - Mäder (roba / putnički promet)
Vorarlberg - Lustenau (roba / putnički promet)
Vorarlberg - Hohenems (roba / putnički promet)
Vorarlberg - Wohlfurt (promet roba)

5. Austrija-Mađarska:
Sljedeći granični prijelazi dostupni su za međunarodni promet robe (promet prema Mađarskoj i iz nje):
a. Hegyeshalom / Nickelsdorf
b. Sopron / Klingenbach
c. Rábafüzes / Heiligenkreuz
-Isključivo za bilateralni austro-mađarski teretni promet (vozač mora biti državljanin Mađarske ili Austrije), dostupni su i sljedeći granični prijelazi:
- Bucsu / Schachendorf
- Köszeg / Rattersdorf
- Kópháza / Deutschkreutz
Promet se može pratiti putem web kamera ovdje i ovdje

6. Austrija-Slovenija:
Od ponoći 18.3.2020. zatvoreni su mali granični prijelazi između Austrije i Slovenije.
Sljedeći granični prijelazi i dalje su otvoreni za međunarodni promet:
- Bonisdorf - Kuzma
- Mureck - Trate (5:00 - 21:00)
- Radlpaß - Radelj (5:00-21:00)
- Sicheldorf - Gederovci
- Spielfeld (Autobahn) - Šentilj
- Bad Radkersburg - Gornja Radgona
- Karawankentunnel (A11) - Karavanke (A2)
- Loibltunnel - Ljubelj (5:00 - 21:00)
- Lavamünd - Vič (5:00-23: 00)
- Grablach - Holmec (5:00-08: 00 i 15:00-18:00)
-Teretni promet isključen je iz ograničenja na obje strane i većim dijelom cirkulira bez problema.

7. Austrija-Slovačka:
Od 10. travnja Austrija uvodi graničnu kontrolu sa Slovačkom. Nadalje, od 14.04., novi zahtjevi vrijede: ako zdravstvene vlasti to zatraže, vozači moraju biti podvrgnuti medicinskom pregledu. Teretni i komercijalni prijevoz (s izuzetkom komercijalnog putničkog prijevoza) i pogranični radnici nisu podložni ovim mjerama.
Na granici sa Slovačkom otvoreni su sljedeći granični prijelazi za prijevoz robe:
Kittsee - Bratislava / Jarovce
Hohenau - Moravský Svätý Ján (između 05:00 - 24:00 također kamioni do 7,5t)

8. Austrija-Češka:
Od 10. travnja Austrija provodi kontrolu na granici s Češkom (posebno provjera putnih isprava). Od istog dana uvode se i dodatni zdravstveni pregledi na Austrijskoj granici. Češki pogranični radnici kao i teretni i komercijalni prijevoz trenutno ne zahtijevaju liječničku potvrdu.
Na granici sa Češkom, češki putnici koji ulaze u Austriju moraju imati sljedeće dokumente:

  • Austrijski putnički certifikat.
  • Putne isprave (najbolje: putovnica)
  • Preporučeno: Kopija ugovora o radu

Vozačima i tvrtkama obznanjuje se da je dopušteno dvostruko osoblje pod uvjetom da se poštuju odgovarajuće sigurnosne udaljenosti (1m), maske i općenita pravila ponašanja vezana uz COVID-19. Obavezno je nositi masku na javnim mjestima (prilikom ulaska u benzinske postaje, toaletne prostore, benzinske stanice - zatvoreni prostori).

Mjere olakšanja

Zabrana prometa vikendom i praznicima za teretna vozila preko 7,5 tona i kamione sa prikolicama je od 18. svibnja ponovno na snazi. (Izvori)

BELGIJA 

4. svibnja 2020. započela je prva faza plana smanjenja ograničenja. Rad na daljinu ostaje norma, ali neesencijalne tvrtke koje nude poslovne rješenja mogu ponovno pokrenuti aktivnost.
Mjere socijalne udaljenosti su obavezne. U slučaju da to nije moguće, treba nositi maske za usta.
Druga faza plana započela je 11. svibnja, a treća faza 18. svibnja. Mnogo će ovisiti o kretanjima broja kontaminacija, hospitaliziranih pacijenata i smrtnih slučajeva. Belgijska vlada je privremeno ponovno uvela granične kontrole na svim unutarnjim granicama najmanje do 07.06.2020. Te mjere nemaju posljedice za međunarodni teretni prijevoz i vozače. Međutim, određeni broj tvrtki su se zatvorile jer nisu bile u stanju poštovati pravila socijalne distance ili nemaju dovoljno materijala za nastavak procesa proizvodnje.

Nastavlja se uobičajeni vozni red kolektivnog prijevoza putnika, a maske za usta postaju obveznena brodu i u stanicama. U skladu sa savjetima koji se tiču nepotrebnih putovanja u inozemstvo, sve autobusne usluge su u fazi zaključavanja. Kako su škole zatvorene, sav povezan prijevoz je suspendiran, osim škola koje zahtijevaju prijevoz da bi poštovale dužnost brige o djeci iz obitelji koje rade na ključnim radnim mjestima, poput zdravstvenih radnika. Stručno osposobljavanje za vozačke dozvole ili kontinuirano obrazovanje, pa čak i kontrola MOT je obustavljena i poduzimaju se odgovarajuće mjere da se sprijeće potencijalna kršenja valjanosti.

FEBETRA je napravila opsežnu web stranicu o mjerama poduzetim u Belgiji. Stranica je dostupna na nizozemskom: https://febetra.be/belgie/  i francuskom jeziku: https://febetra.be/fr/belgique/ 

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)

 


BOSNA I HERCEGOVINA

Za ulazak i prijevoz teretnih vozila kroz zemlju nema ograničenja, osim što je obustavljen promet za teretna motorna vozila i autobuse na graničnom prijelazu Brčko – Gunja.
Izvor: Automoto savez BiH


BUGARSKA

Stanje izvanredne epidemiološke situacije je produljeno do 15. srpnja.

Novom uredbom, do 30. lipnja je privremena zabrana ulaska za sve strane državljane preko svih graničnih prijelaza, svim prijevoznim sredstvima.
Iznimke iz navedene uredbe su:
- bugarski državljani, državljani država članica Europske unije, Velike Britanije, schengenskih država (uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan), Srbije, BiH i Crne Gore, članovi obitelji bugarskih državljana, osobe koje su u stvarnom suživotu s bugarskim državljanima, osobe sa stalnim i dugoročnim boravkom na teritoriju Republike Bugarske i članovi njihovih obitelji;
- medicinski profesionalci, medicinski znanstvenici i socijalni radnici, ako je svrha putovanja povezana s profesijom koju obavljaju;
- prijevozno osoblje koje se bavi prijevozom putnika i robe, posade zrakoplova u komercijalnom zračnom prijevozu i ostalo prijevozno osoblje, prema potrebi;
- strani dužnosnici (šefovi država, vlada itd.) i članovi njihovih delegacija, kao i diplomati, službenici međunarodnih organizacija, vojno osoblje i humanitarni radnici u obavljanju svojih dužnosti;
- osobe koje putuju iz humanitarnih razloga;
- državljani država članica Europske unije i države Schengena (uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan) i državljani trećih zemalja koji su izravno uključeni u izgradnju, održavanje, rad i sigurnost strateške i kritične infrastrukture Republike Bugarske;
- prekogranični radnici i sezonski poljoprivredni radnici, radnici u turističkom sektoru;
- radnici koji su uključeni u opskrbu, održavanje i ugradnju medicinskih proizvoda (osobna zaštitna oprema, uređaji itd.)

Tranzit preko teritorija Bugarske je omogućen za:
- državljane država članica Europske unije i države Schengena (uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan) i njihove članove obitelji kako bi se vratili u svoju zemlju prebivališta;
- državljane trećih zemalja koji imaju dozvolu za dugotrajni boravak u drugoj državi članici Europske unije ili u nekoj schengenskoj zemlji (uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan) i članove njihovih obitelji kako bi se vratili u zemlja prebivališta;
- državljane Srbije, Sjeverne Makedonije, BiH, Crne Gore, Turske, Albanije i Kosova kako bi se vratili u svoju zemlju

Pravila karantene uvedena su kako slijedi: osobe koje ulaze na teritorij Republike Bugarske iz Švedske, Velike Britanije i Portugala, kao i iz trećih zemalja, osim Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Islanda, Norveške, Švicarske, Lihtenštajna, San Marina, Andore, Monaka i Vatikana, trebaju biti u karanteni od 14 dana kod kuće ili u drugom smještaju navedenom za boravak, uz dokument izdan od nadležne zdravstvene inspekcije.

Izuzeće od karantenskih odredbi odobrava se bugarskim državljanima i državljanima drugih država članica EU, Velike Britanije i zemalja Schengena (uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan):
-putovanje iz humanitarnih razloga
-predstavnici trgovinskih, gospodarskih i investicijskih aktivnosti i osobe koje su izravno uključene u izgradnju, održavanje, rad i sigurnost strateških i kritičnih infrastruktura Republike Bugarske; osobe koje su uključene u izgradnju brodova i popravak brodova, uključujući članove njihovih obitelji
-vozači autobusa koji obavljaju međunarodni prijevoz putnika
-vozači kamiona koji obavljaju ili dovršavaju međunarodni prijevoz robe
-članovi brodskih posada koji su državljani Bugarske

Izuzete su i sljedeće osobe, bez obzira na njihovo državljanstvo:
-medicinski radnici, medicinski znanstvenici, socijalni radnici i njihovi rukovoditelji, ako je svrha
putovanja povezana s njihovim profesionalnim radom
-radnici koji su uključeni u isporuku medicinskih proizvoda i zaštitne opreme, uključujući njenu ugradnju i održavanje
- strani dužnosnici (šefovi država, vlada itd.) i članovi njihovih delegacija, kao i diplomati, službenici međunarodnih organizacija, vojno osoblje i humanitarni radnici u obavljanju svojih dužnosti; članovi njihovih obitelji
-prekogranični radnici
-državni službenici na kratkotrajnim poslovnim putovanjima u inozemstvo za obavljanje svojih dužnosti.

U slučajevima kada vozači teretnih vozila kojima je dozvoljen tranzit u Bugarsku, ali zbog zabrane susjedne države ne mogu napustiti Bugarsku, Agencija za cestovnu infrastrukturu će im odrediti mjesto gdje kamion i vozač moraju ostati dok se zabrana ne ukine.

Od 22. svibnja svatko kome je dozvoljen ulazak na teritorij Republike Bugarske bez karantene, vozači kamiona i autobusa koji ulaze i prolaze kroz teritorij Bugarske, dužni su posjedovati novu izjavu koju je potrebno pokazati graničnim tijelima zdravstvenog nadzora. Svim vozačima koji ulaze u Bugarsku, savjetuje se da izjavu popune prije dolaska na granične prijelaze kako bi se smanjilo vrijeme čekanja. Izjava i dodatne informacije, dostupno na poveznici https://www.aebtri.com/Default_en.aspx

Od 30. ožujka 2020. do daljnjega je zatvoren granični prijelaz između Bugarske i Grčke "Zlatograd-Thermes", zbog širenja COVID-19 i najavljene karantene u dotičnoj grčkoj graničnoj regiji.

Bugarska Agencija za cestovnu infrastrukturu objavila je interaktivnu kartu zelenih koridora za cestovni prijevoz robe koja prolazi teritorijom Republike Bugarske. Karta sadrži korisne informacije o odmorišnim mjestima i odgovarajućem broju parkirnih mjesta, sanitarnih čvorova, mogućnosti kupovine hrane, dostupnosti internetske veze, rasvjete, video nadzora, benzinske postaje, najbliže hitne službe i drugo. Karta je dostupna na poveznici
http://www.api.bg/index.php/en/green-corridors ili https://www.bgtoll.bg/en/

Upotreba maske za lice obvezna je u svim zatvorenim javnim mjestima (osim mjestima za jelo i piće). Nošenje zaštitnih maski na otvorenim javnim mjestima se preporučuje.

Izvor: International Road Transport Union (IRU) https://www.iru.org/covid19 i AEBTRI- Association of the Bulgarian Enterprises for International Road Transport and the Roads, https://aebtri.com/Default_en.aspx


ČEŠKA REPUBLIKA

Vlada je najavila "izvanredno stanje" s nizom zabrana i ograničenja, uključujući:
-Stranci koji dolaze iz zemalja visokog rizika (osim ako imaju stalni boravak) imaju privremeno zabranjen ulazak na nacionalni teritorij. Zemlje visokog rizika su: Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Švicarska, Norveška, Danska, Nizozemska, Švedska, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Kina i Južna Koreja.
-zabrana češkim građanima i stranim stalnim stanovnicima da putuju u zemlje visokog rizika
- međunarodni prijevoz putnika autobusom zaustavljen je od 00:00 od 14. ožujka
- međunarodni teretni prijevoz izuzet je od ograničenja. Međutim, samo glavni granični prijelazi s Austrijom (Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě Mikulov) i Njemačkom (Strážný, Pomezí n.O., Rozvadov, Folmava, Žel. Ruda, Krásný Les, H.Sv. Šebestiána) ostat će otvoreni.

-Od 00:00, 11. svibnja, na češkim granicama stupila su na snagu nova pravila. Zabranjeni su ulasci za sve strane državljane; stranci s dozvolom stalnog boravka, stranci s dozvolom privremenog boravka duljim od 90 dana i ljudi koji rade u međunarodnom prijevozu izuzeti su od ove odredbe.

Sljedeće su kategorije uključene u definiciju "ljudi koji rade u međunarodnom prijevozu" i oni koji mogu koristiti izuzeća:
-vozači kamiona (pomoćnici vozača ne smatraju se vozačima, dakle
izuzeće se ne odnosi na njih)
-vozači autobusa (pogotovo oni koji voze repatrijacijske autobuse)
-posade vozila upravitelja cesta
- posade zrakoplova
- vozači vlakova, posade vlakova i inspektori za prijevoz
-kapetani brodova i posade za teretne brodove
-vozači vozila do 9 putnika koji prevoze jednu od gore navedenih kategorija
ljudi do radnog mjesta i natrag, kao i prazna putovanja povezana s tim
transportom. Vozač mora biti zaposlen u istoj tvrtki kao i ljudi koje je
transportira.
-vozači vozila do 9 putnika trećih strana pod određenim uvjetima
-prateća vozila u prijevozu neuobičajenog tereta (potrebna prateća dokumentacija
koju osigurava prijevoznik ili organizacija odgovorna za prijevoz).
Kompletnu komunikaciju možete pročitati ovdje: https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22241909&doctype=ART

Mjere olakšanja

o Nakon okončanja izvanrednog stanja 17. svibnja, od 18. svibnja – zabrane vožnje vikendima i praznicima u potpunosti su ponovno uvedene u Češkoj za kamione i kombinirana vozila s MPW većom od 7,5t, te kamioni i posebna vozila s prikolicom ako MPW motornog vozila prelazi 3,5t.

o Od 19. ožujka 2020. u trajanju od 60 dana granični dijelovi D1, D2, D5, D8 i D11 autoceste podliježu sljedećim ograničenjem:
U smjeru graničnih prijelaza zabranjeno je preticanje teretnim vozililima većim od 3,5 tone.
Izuzeci od ove zabrane su vozila koja se koriste u svrhu:
-prijevoza brzo pokvarljivih roba (barem polovica volumena teretnog prostora vozila ili
kombinacija vozila).
-prijevoza živih životinja.
-prijevoza goriva namijenjenog benzinskim stanicama.
-prijevoza poštanskih pošiljaka.
-prijevoza medicinskog i biološkog materijala, lijekova i materijala za njihovu izradu.
Razlog ovog ograničenja je smanjiti redove na graničnim prijelazima i dati prednost
esencijalnom prijevozu.

Ograničenje se odnosi na sljedeće dijelove ceste:
-autocesta D1 od km 366.300 udesno (smjer državne granice).
-autocesta D2 od km 35.000 udesno (smjer državne granice).
-autocesta D5 od km 136,300 udesno (smjer parkiranja).
-autocesta D8 od km 86.900 udesno (smjer državne granice) i od državne
granice do km 88.200 lijevo (pravac Prag, zbog provjera češke policije).

o 22. ožujka zabilježena je kritična situacija na granicama CZ / SK zbog vozača koji koriste odmor od 45 minuta u desnoj traci blokirajući pristup graničnom prijelazu.
Od vozača se traži da uzimaju odmore drugdje ili da ih odgode.

o Češko ministarstvo prometa objavilo je 23. ožujka sveobuhvatan pregled mjera
snimljen u području transporta. Ovdje možete pogledati tablicu: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/Table%20restrictions%20Covid19_%20CZ-%2024.3.2020v2.pdf

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)

DANSKA

14. ožujka o.g., uvedene mjere privremene granične kontrole i ograničenja prelaska granice produljene su do daljnjeg uz određena popuštanja.
Savjeti i ograničenja za putovanja objavljuju se na stranicama pojedinih danskih veleposlanstava u inozemstvu te se u RH mogu pratiti na stranici https://kroatien.um.dk/.
Od 15. lipnja o.g., osobe s „valjanom svrhom“, mogu ući u Dansku radi obavljanja posla ili sudjelovanja na sastanku koji se ne može održati bez osobnog sudjelovanja, uz prilaganje dokaza (e-mail o poslovnom odnosu, razlogu zašto nije moguće otkazati sastanak te kontakt podaci osobe u Danskoj koja može potvrditi navode).
Vozači teretnih i osobnih vozila kojima se prevozi roba mogu ući u Dansku uz prilaganje jednog od sljedećih dokumenta:
- Dokaz o transakciji u formi računa, potvrde, ugovora o kupnji ili sl.
- Potvrda o upisu u Registar stranih pružatelja usluga, RUT
- Dokaz o socijalnom osiguranju (A1 obrazac), vezano za prekogranično pružanje usluga

Teretni promet izuzet je od ograničenja prometovanja te se robni promet može obavljati cestovnim, pomorskim i željezničkim pravcima uz uobičajene nasumične carinske kontrole.

Otvoreni granični prijelazi za promet roba i usluga između Danske i Njemačke su: Sæd, Kruså i Frøslev. Prema informacijama Agencije za zaštitu okoliša, granični prijelaz Kruså nije otvoren za vozila iznad 3,5 tone. Za kamione se preporučuje korištenje graničnog prijelaza Frøslev (E45). Granični prijelaz kod Padborga, kao i ostali manji granični prijelazi su zatvoreni. Teretni promet može se obavljati i preko „plave granice“ (Øresundbridge i trajektima).
U slučaju otpreme otpada u Dansku ili iz nje, mora se unaprijed potvrditi u postrojenju za obradu da će otpad prihvatiti. O svim promjenama rute uzrokovanim zatvorenim granicama potrebno je obavijestiti impeksp@mst.dk, a novosti pratiti na stranici Agencije za zaštitu okoliša: https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2020/mar/covid-19-og-betydningen-for-behandling-af-notifikationer-om-import-og-eksport-af-affald/.

Granični prijelaz Padborg otvoren je od 07:00- 23:00, dok su Frøslev (E45) i Sæd otvoreni 24 sata dnevno.

Preporuke za prijem i otpremu robe namijenjene prijevozničkim tvrtkama i profesionalnim vozačima dostupne su na stranici:
https://www.iru.org/resources/tools-apps/flash-info/coronavirus-covid-19-outbreak-list-of-recommendations-for-the-receipt-and-shipping-of-freight-951.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Danske policije:
- https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/if-you-are-travelling-to-and-from-denmark
- https://politi.dk/en/-/media/mediefiler/corona/fact-sheet-regarding-borders.pdf?la=en&hash=D87B1914C4F2700A007F9471BDA92C75CFA3AE99

ESTONIJA

17. ožujka o.g., Vlada Estonije ponovo je uvela granične kontrole i privremeno ograničila prelazak granice koji će biti na snazi do daljnjeg, a situacija će se preispitivati svaka dva tjedna. Granična kontrola uključuje pregled putnih isprava i provjeru simptoma.
Od 1. lipnja, granica je otvorena za osobe iz europskih zemalja, te samoizolacija nije potrebna ako osobe dolaze iz zemalja članica EU, šengenskog prostora i UK, nemaju simptome ili su posljednjih 14 dana boravili u jednoj od navedenih zemalja, a gdje nije bilo više od 15 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika.
Teretni transport je izuzet iz restrikcija i ulaz je dopušten vozilima međunarodnog prijevoza robe i sirovina, kao i za pružatelje usluga (održavanje, popravak, obveza iz garancije za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, opreme u estonskoj tvrtki, koja je osigurava poslovanje tvrtke).
Aktualne informacije i upute mogu se pratiti na stranicama:
- Uprave policije - https://www.politsei.ee/en/instructions/emergency-situation
- https://www.kriis.ee/en

FINSKA

19. ožujka o.g. zatvorile su se finske unutarnje i vanjske granice te je uvedena zabrana prometovanja, a 12. lipnja o.g., Vlada je odlučila produljiti primjenu pojedinih mjera, uključujući djelomičnu graničnu kontrolu unutarnjih granica i restrikcije na vanjskoj granici do 14. srpnja 2020. godine.

Od 15. lipnja o.g., ukinuta je kontrola unutarnje granice za promet između Finske i Norveške, Danske, Islanda, Estonije, Latvije i Litve, kao i za rekreacijske brodove između zemalja Schengena. Spomenuti promet je neograničen u zračnim lukama i u svim lukama, pod uvjetom da je mjesto transporta otvoreno.
Sve zračne luke otvorene su za putnički promet, uzimajući u obzir ograničenja putovanja u unutarnjem i vanjskom pograničnom prometu.
Do 14. srpnja o.g., na kopnenoj granici između Finske i Švedske i dalje će biti uspostavljena kontrola unutarnjih granica.

Od 24. lipnja o.g., uvedena su nova prekogranična pravila te su ukinute kontrole na unutarnjim granicama za: Njemačku, Italiju, Austriju, Grčku, Švicarsku, Slovačku, Sloveniju, Mađarsku i Liechtenstein. Putovanja su dozvoljena osobama koje dolaze iz Hrvatske, Cipra i Irske. Nadgledanje situacije u šengenskom prostoru i zemljama članicama nastaviti će se nadzirati do 10. srpnja te će se ažurirati lista dozvoljenih ulazaka na temelju aktualne epidemiološke situacije.

Teretni robni promet je izuzet iz ograničenja te su određeni prijelazi preko kojih se može obavljati.

Detaljne informacije, upute o prometovanju preko granice prometu od 14. svibnja o.g., dostupni su na stranici https://www.raja.fi/current_issues/guidelines_for_border_traffic.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: www.raja.fi.


FRANCUSKA

Dana 14. svibnja francusko Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je obrazac za autorizaciju pomoću kojeg prijevozničke tvrtke mogu obavljati domaće poslove iznad 100 km od mjesta osnivanja i izvan svog prebivališta.

Kliknite ovdje kako biste vidjeli obrazac: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Deconfinement-Declaration-de-deplacement (AFTRI savjetuje da se stavi i žig tvrtki ako je moguće).

7. travnja francusko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je jednu dodatnu potvrdu s tri varijacije (koja se koristi prema vrsti putovanja koje se obavlja) koju ljudi moraju koristiti kako bi opravdali svoja međunarodna kretanja. Tri varijacije certifikata pokrivaju sljedeće slučajeve i mogu se preuzeti ovdje: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

- Izlazak ljudi iz trećih zemalja

- Putovanje od kopnene Francuske do francuskih prekomorskih teritorija

- Putovanje iz inozemstva u kontinentalnu Francusku

- Putovanje iz inozemstva na francuski prekomorski teritorij

Imajte na umu da francuske vlasti dopuštaju ne-francuskim i francuskim profesionalnim vozačima koji obavljaju međunarodni prijevoz korištenje obrasca navedenog u Prilogu 3 komunikacije Europske Komisije oko zelene trake - Predložak potvrde za međunarodne transportne radnike: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Annex%203%20EU.pdf- za ulazak u Francusku. Ove mjere se, međutim, ne primjenjuju na nacionalni prijevoz.

Samo su granice Schengenskog područja zatvorene za narednih 30 dana (vanjske granice EU).

Dodatni uvjeti za cestovni teretni prijevoz (uvjeti vrijede za vozače i osoblje prilikom utovara i istovara)
o Morate poštivati pravila socijalne udaljenosti.
o Ako nema pristupa vodi, mora biti dostupan dezinfekcijski gel.
o Nije dopušten osobni kontakt prilikom potpisivanja ugovora.
o Roba se može isporučiti samo na mjestu naznačenom u transportnom dokumentu.
o Kućna dostava moguća je samo ako se roba ostavi pred vratima. Fizički kontakt s kupcem je nedozvoljen.
o Odgode za pritužbe o dostavi su određene.

FNTR i ostale francuske prometne udruge objavile su smjernice o najboljoj praksi koje radnici roba za prijevoz robe i logističke kompanije moraju slijediti kako bi osigurali nastavak aktivnosti uz sprečavanje širenja virusa Covid-19. Smjernice se mogu preuzeti ovdje: http://www.centre-val-de-loire.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/guide-de-protection-covid-19-ccntr-trm-log.pdf?utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=24e2282812-EMAIL_CAMPAIGN_2020_04_20_04_56&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-24e2282812-190552283

Mjere olakšanja teretnog prijevoza uključuju garancije pristupa teretnom prometu i logističkim radnicima do svog radnog mjesta i mjesta za utovar i istovar, dodatnu zaštitu za teretni promet i djelatnike prometa i logistike te umanjenja kako bi trgovine, restorani i sanitarni objekati na benzinskim stanicama ostali otvoreni.

APRR podijelila je ažurirane detalje o aktivnostima nekih od odmarališta u Francuskoj koja su otvorena vozačima kamiona. Detalji dostupne ovdje:
https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/carte%20restauration%20aires.pdf
https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/services%20sur%20aires.pdf

Mapa otvorenih restorana dostupna je ovdje: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1oLtr0VI_h9nFtNEy8JPSZgwEi-YtkigB&ll=46.94968780675603,4.389147776020309&z=6&fbclid=IwAR0bcG3FI7Z3UD7bcz76qgXCxCDgjEKo-zgfLpragMAjpFhQ4pbbl818Gn4

Dana 25/3, AFTRI podijelio je komunikaciju: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/6448m.pdf i kartu: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/6448m%20annexe.pdf
o stanju nekih usluga i odmarališta u Bretanji i Pays de la Loire.

Prema uredbi objavljenoj 20. Ožujka (https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/D%C3%A9cr%C3%AAt%20d%C3%A9rogation%20temporaire%20France.pdf)
i službenom odgovoru na e-mail koji je dobila IRU(međunarodna unija cestovnog prijevoza) i nakon potvrde udruga članica IRU-a u Francuskoj, FNTR i AFTRI, u Francuskoj je dozvoljena posada od dva vozača u kabini (ali ne i posada od tri osobe), sve dok se poštuje minimalna udaljenost od 1 metra.

FNTR je 10. lipnja od nacionalnih vlasti primio sljedeća pojašnjenja: vozači ne moraju
predstaviti deklaraciju koja potvrđuje odsutnost Covid-19 simptoma, niti da nisu imali kontakt sa pozitivnim slučajem. Dekretom od 31. svibnja (https://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000041939818&categorieLien=id) određuje se samo da nedostatak simptoma je obavezan za putnike u zračnom prometu i opcionalno za putnike na morskom i unutarnjem plovu. Štoviše, radnici cestovnog prijevoza nisu dužni od klijenta dobiti izjavu koja potvrđuje da njihov rad nije moguće odgoditi.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)

 

ITALIJA

Talijanski premijer objavio je 17. svibnja ažurirane propise, primjenjive od 18. svibnja. Dekret 17. svibnja: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Italy_DPCM%2017%20May.pdf zamjenjuje Dekret od 26. travnja:

Do 2. lipnja teretni prijevoz do / od Sicilije može se obavljati samo preko luke Messina-Tremestieri.
Pravila o prijevozu tereta do / od Sardinije ostaju nepromijenjena.

Podsjeća se da se sljedeće odredbe više ne primjenjuju:

-Obveza da se ima samo-certifikat
-Obveza da se notificira lokalne zdravstvene vlasti prilikom ulaska
-Maksimalni boravak od 72 sata u slučaju da posao transporta završava u Italiji
-Maksimalni boravak od 24 sata u slučaju da transportna operacija prolazi kroz Italiju

Nakon objave (EU) 2020/698 i DL n. 18/2020 tvrtke trebaju biti svjesne
sljedećih odstupanja:

Kartica za vozačku kvalifikaciju:
 Kartice istekle prije 31. siječnja 2020. ne mogu koristiti benefit od 7-mjesečnog produljenja.
 Kartice istekle između 31. siječnja i 29. ožujka 2020. vrijede do 29. listopada 2020. godine. Produljenje se primjenjuje samo na domaćoj razini. Na razini EU kartice vrijede samo 7 mjeseci nakon datuma njihovog isteka.
 Kartice koje istječu nakon 29. ožujka vrijede 7 mjeseci nakon isteka roka na domaćoj i na razini EU.

Vozačke dozvole:
 Licence istekle prije 31. siječnja 2020. ne mogu imati koristi od 7 mjeseci odgode, ali samo iz onih izloženih od DL 18/2020 (čl. 104, c.1).
 Licence istekle između 1. veljače i 31. kolovoza 2020. i dalje vrijede 7 mjeseci nakon njihovog isteka kako na domaćoj tako i na razini EU-a.

Tahografi:

 Dvogodišnja inspekcija, čija valjanost ističe između 1. ožujka i 31. kolovoza 2020., može se obaviti u roku od 6 mjeseci od dana isteka. Prorogacija vrijedi i na domaćoj i na razini EU.

Vozačka kartica:
 U slučaju zahtjeva za obnavljanje kartice vozača ili u slučaju zahtjeva za zamjenu
oštećene kartice, izdavanje nove kartice mora se dogoditi u roku od 2 mjeseca tijekom razdoblja od 1. ožujka do 31. kolovoza.

Pregled vozila:
 Inspekcije čija valjanost istječe između 1. veljače i 31. kolovoza mogu se obaviti do 7 mjeseci nakon njihovog isteka.
 Inspekcije čija je valjanost istekla prije 29. veljače mogu se obavljati do 31. listopada 2020 .; ovo se odnosi samo na domaćoj razini.

Licence zajednice:
 Licence koje istječu između 2. ožujka i 31. kolovoza 2020. imaju valjanost
dodatnih 6 mjeseci, kao i njihove istinito ovjerene kopije.

Ministarstvo prometa je 31. ožujka produžilo privremenu autorizaciju za uporabu
dozvola za autoceste, koje obično koriste tvrtke koje nisu članice EU da uđu u Italiju željeznicom; takva dozvola trenutno vrijedi i za ulazak u Italiju cestovnim putem. Ovo produženje vrijedi do daljnjeg.

Nedjeljne i praznične zabrane prometa za vozila koja obavljaju međunarodni prijevoz u Italiji ukidaju se do daljnjeg.

21. travnja ANAS i ASPI potvrdili su da se odstupanja spomenuta u čl. 130 c.2 Uredbe 18/2020 primjenjuju na certificiranje prijevoza izvanrednog tereta. Stoga se autorizacije koje istječu između 31. siječnja i 15. travnja mogu produžiti do 15. lipnja.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)


IRSKA

16. ožujka, irska vlada izdala je posebne savjete o putovanju, uključujući ograničavanje kretanja na 14 dana za one koji ulaze u Irsku, a koji su bili u područjima pogođenim COVID-19 i za koje je Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine izdalo preporuku izbjegavanja putovanja ukoliko nisu nužna ili ne putovati.

Prijevoz roba je izuzet iz mjere ograničenja kretanja te je Vlada je objavila SMJERNICE (.pdf) za radnike u lancu opskrbe, koje se odnose na prijevoznike, pomorsko osoblje, pilote i zračnu posadu, zemaljsko osoblje, lučko osoblje, osoblje za održavanje, inženjersko osoblje i sve ostale koji su uključeni u održavanje i popravak kritičnih dijelova infrastrukture kako bi se omogućio nastavak teretnog prometa u Irskoj i izvan nje.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: https://www.gov.ie/en/publication/e885b2-covid-19-coronavirus-travel-advice/


JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

 Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa je objavio policijski sat i nacionalnu karantenu u trajanju od tri tjedna. Bit će dozvoljen izlazak samo s posebnim propusnicama i za obavljanje kupovine lijekova i osnovnih namirnica. To će vjerojatno privremeno podići cijene zlata i platine, glavnih izvoznih proizvoda JAR i smanjena ekonomska aktivnost će imati pozitivan utjecaj glede smanjenja potrošnje električne energije, što će dati nacionalnoj elektroprivredi ESKOM šansu da obavi neke hitne popravke u sustavu, i smanjit će restrikcije kućanstvima. Međutim, plan za restriktivni proračun, kako bi se smanjio proračunski deficit i javni dug i kako bi se popratio kreditni rejting zemlje se skoro sigurno neće ostvariti, a recesija koja traje od 2019. će se nastaviti. 

Korisni kontakti:

Veleposlanstvo i Stalna misija JAR pri EU u Bruxellesu (svi zahtjevi za izvanrednom nabavom lijekova i eventualnom humanitarnom pomoći će ići preko misije pri EU) http://www.southafrica.be/ 

Korisne Internet poveznice: 

ESKOM - portal nabavki: http://www.eskom.co.za/Tenders/WhatsOutToTender/Pages/List_Of_Tenders.aspx 

Ministarstvo zdravlja JAR - javne nabavke: http://www.health.gov.za/index.php/2015-05-15-12-36-34 

South African Engineering News: https://m.engineeringnews.co.za/ 


KINA

Od subote 28. ožujka - privremena mjera zabrane ulaska stranih državljana. Mjere se ne odnose na ulazak s diplomatskim, uslužnim, courtesy ili C vizama, a strani državljani koji dolaze u Kinu zbog nužnih ekonomskih, trgovinskih, znanstvenih ili tehnoloških aktivnosti ili izvanrednih humanitarnih potreba mogu zatražiti vize u kineskim veleposlanstvima ili konzulati.

(Napomena: C vize izdaju se članovima zračnih posada, željezničkom i pomorskom osoblju i međunarodnim vozačima cestovnog prometa. Stoga će međunarodni vozači biti izuzeti od gore navedene politike).

Pokrajinske vlade trebale bi provoditi karantenske mjere za one koji ulaze na granice kroz kopnene luke (land ports) koje su u njihovoj nadležnosti, osim za stanovnike koji žive na granici, diplomate i ljude koji su uključeni u važnu trgovinsku, gospodarsku, znanstvenu i tehnološku suradnju.

Da bi se zajamčio nesmetan teretni promet, za vozače teretnih vozila moraju se provoditi mjere za kontrolu i sprečavanje COVID-19. Strana teretna vozila koja ulaze na granicu trebaju se istovariti u luci, osim ako se roba ne može premjestiti na pola puta


KOSOVO

Republika Kosovo još nije objavila nikakve informacije o zatvaranju granica sa susjednim državama pa tako niti za prometovanje kamiona i ostalih vozila.

Izvor: Veleposlanstvo RH u Prištini


LATVIJA

17. ožujka o.g., Kabinet ministara Latvije proglasio je izvanredno stanje na cijelom državnom teritoriju od trenutka donošenja odluke s ciljem da se ograniči širenje COVID-19 tijekom valjanosti izvanredne situacije. 9. lipnja o.g., odlučeno je da će se od 10. lipnja nastaviti primjena zabrana vezanih uz ograničenje širenja virusa, uz istovremeno ukidanje izvanrednog stanja.
Zabranjen je međunarodni putnički promet preko zračnih luka, luka, željeznica i cestovnih graničnih prijelaza na vanjskoj granici Europske unije, kao i na graničnim prijelazima namijenjenim lokalnom graničnom prometu. Od 12. svibnja, ministar transporta može po dobivanju zahtjeva od pružatelja usluge, donijeti odluku o odobrenju realizacije međunarodnog putničkog prijevoza. Detaljnije informacije, kontakti i obrasci zahtjeva dostupni su na stranici: http://www.sam.gov.lv/?cat=8&art_id=9539
Teretni promet je izuzet iz zabrane, a vozači moraju na granici popuniti obrazac kojim se osoba „obvezuje da neće posjećivati javno dostupne prostore“. Parkirališta i benzinske postaje nisu obuhvaćene tim mjerama. Obrazac je dostupan na stranici: http://www.sam.gov.lv/images/modules/items/PDF/item_8596_Kravu_parvadatajs_alpiecinajums_ANGLISKI.doc.pdf.
Vozači su obavezni koristiti osobnu zaštitnu opremu (masku i rukavice) od ulaska do izlaska iz zemlje.
Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: https://mk.gov.lv/en/aktualitates.

LITVA

14. ožujka o.g, litavska vlada je uvela privremene granične kontrole na graničnim prijelazima sa Poljskom i Latvijom te je 16. ožujka o.g,, uvedena nacionalna karantena koja je ukinuta 16. llipnja, dok će se mjere zaštite od širenja CORONA-19 i dalje primjenjivati.

Privremena kontrola unutarnjih granica i kontrola osoba koje ulaze i izlaze iz Litve na unutarnjoj granici Europske unije produljena je do 16. srpnja 2020. Provjere će se provoditi na međunarodnim zračnim lukama i u državnoj morskoj luci Klaipėda. Putovnice osoba koje stižu kopnom neće se provjeriti.

Ulazak u Litvu dozvoljen je građanima:
- Estonije i Latvije dozvoljen je ulazak u Litvu bez ograničenja od 15. svibnja o.g.
- zemalja Europskog gospodarskog prostora, Švicarske i UK i osobama koje legalno borave u tim zemljama dozvoljen je ulazak u Litvu, ukoliko u tim zemljama nije zabilježen veći broj od 25 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika u razdoblju od 14 dana. Popis zemalja iz kojih je ograničen dolazak ažurira se svakog ponedjeljka, a dostupan je na stranici http://koronastop.lrv.lt/en/news/lithuania-is-still-closed-for-arrivals-from-portugal-uk-and-sweden.


Teretni promet je izuzet iz mjere zabrane prometovanja, a granični prijelazi za ulazak u Litvu reduciran je na sljedeće:
- cestovne granične prijelaze: Kalvarija - Budzisko, Saločiai - Grenstalė, Butingė - Rucava, Smėlynė - Medume, Medininkai - Kameny Logo, Raigardas - Privalka, Kybartai - Chernyshevskoye, Panemunė - Sovetsk, Kenos– Gudagojo, Šalčininkų–Benekainių, Mockavos-Trakiškių, Lazdijų–Ogrodnikų, Lavoriškės–Kotlovka
- međunarodne zračne luke: Vilnius, Kaunas, Palanga i Šiauliai
- željeznički kolodvor Vilnius i željezničke granične prijelaze: Stasylai-Benekainiai te Pagėgiai-Sovetsk
- morsku luku: Klaipėda.

Za članove posade prijevoznika koji obavljaju međunarodni komercijalni prijevoz bilo kojom vrstom vozila, izolacija je obvezna od dana dolaska u Republiku Litvu do dana odlaska s njenog teritorija, ali ne duže od 14 dana.

Tranzit teretnih vozila je dopušten, ali članovi posade koji obavljaju međunarodni komercijalni prijevoz bilo kojom vrstom vozila moraju putovati kroz teritorij Republike Litve bez nepotrebnog zaustavljanja.

Ukoliko se otkriju bilo kakvi simptoma COVID-19 (koronavirusne infekcije) na granici Litve, posada ili članovi posade koji sudjeluju u međunarodnom komercijalnom prijevozu bilo kojom vrstom vozila, neće smjeti ući u zemlju ako nisu su državljani ili legalni stanovnici Litve.

Vozači koji putuju prema ili preko Litve, moraju pribilježiti sva zaustavljena tijekom međunarodne rute zabilježiti u dokumentu slobodnog formata, uz navođenje razloga i vremena trajanja zaustavljanja. To se odnosi i na litvanske i na strane vozače.

Detaljnije informacije o mogućnosti tranzita, izuzećima i uvjetima prelaska preko pojedinih graničnih prijelaza dostupne su na stranici https://urm.lt/default/en/important-covid19.

LUKSEMBURG

Izvanredno stanje produženo je za još tri mjeseca, ali može se otkazati ranije. Nema ograničenja koja se tiču prijevoza robe u Luksemburgu, ali mogu biti kratka vremena čekanja na granici. Ministarstvo prometa postavilo je NOVE MJERE za javni prijevoz autobusom u Luksemburgu: . 

Mjere se primjenjuju odmah do daljnjeg:

- Ulazna vrata vozila s više vrata više ne mogu koristiti putnici
- Prvi red putničkih sjedala moraju ostati slobodna. Vozači moraju postaviti barijernu traku ili slično
- Vozač više ne prodaje karte (RegioZone)
- Pravila socijalne udaljenosti moraju biti prikazana na vozilu

Sljedeće mjere primjenjuju se do daljnjeg:
- Smanjenje učestalosti nacionalih redovnih autobusnih linija
- Obustava međunarodnih autobusnih linija, osim prijevoza repatrijacije

Vlada je 8. travnja produžila važenje Certifikata o stručnoj osposobljenosti koji je istekao tijekom krize za dodatnih šest mjeseci.
Imajte na umu da nijedna zabrana prometa nije ukinuta u Luksemburgu.

Valjanost niza ADR potvrda produžava se tijekom različitih razdoblja. Cjeloviti popis može biti se pronaći ovdje:
https://www.itf-oecd.org/sites/default/files/docs/l-measures-covid19_0.pdf 

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf) 

MAĐARSKA

19. lipnja mađarski parlament ukinuo je izvanredno stanje, zamijenivši ga sa stanjem "epidemiološke spremnosti".
Strani državljani ne mogu ući u Mađarsku, dok Mađari (i njihove obitelji), EU, EEA i EFTA državljani (osim državljanima Ujedinjenog Kraljevstva) imaju dozvoljen ulazak u zemlju. Detaljna pravila o putovanju do / iz Mađarske možete pronaći ovdje: http://www.police.hu/sites/default/files/Travelling%20from%20the%20neighboring%20countries%20to%20Hungary.pdf

Ne postoje ograničenja za prijevoz tereta; obvezne tranzitne rute su odbačene.

Podsjećamo da su privremena popuštanja u vožnji i odmoru se prestala primjenjivati 31. svibnja.

Prema vladinoj uredbi br. 81/2020: https://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/en_menu_81_2020_kormanyrendelet_2020_04_03.pdf, članku 3 (7), odredbama članaka 2 i 3 ove vladine odredbe, ova se ograničenja ne odnose na teretni promet. Prijevozi robe koji stižu i odlaze s mađarskih odredišta, kao i onima u tranzitu, dozvoljen je prelazak državne granice i nastavak puta bez ograničenja, ali samo preko određenih graničnih točaka; tranzitne rute su označene plavom bojom te ih možete pogledati ovdje: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1TTwJysYGATqZNRi3NuP6B6_tYmxVF1JO&ll=47.64380169335261%2C18.138210792187465&z=7

Zaustavljanja su dopuštena samo na određenim odmorištima i benzinskim stanicama.
Prijevoznici moraju imati policijske pečate / naljepnice (naljepnice daje policija na
graničnim prijelazima) pričvršćene na vjetrobransko staklo.
U kabini je dopušten samo vozač; bez putnika (ali prema informacijama iz
lokalnih vlasti na graničnim prijelazima, dopušteno je dvostruko osoblje).
Vozači trebaju prijeći teritorij što je brže i efikasnije, bez ikakvog kršenja prometnih pravila - na mjestu izlaza provode se policijski postupci.
Ovdje možete pronaći službene web stranice Vlade: http://abouthungary.hu/news-in-brief/coronavirus-heres-the-latest/


MKFE pruža sve informacije u vezi s koronavirusom (COVID-19) relevantnim za inozemne prijevozne usluge na ažurnoj web stranici na engleskom jeziku. Na ovu su stranicu dodane sljedeće informacije: https://mkfe.hu/en/ 

Putnički prijevoz:
Informacije koje je policija ažurirala o putnim propisima dostupne su ovdje http://www.police.hu/sites/default/files/Travelling%20from%20the%20neighboring%20countries%20to%20Hungary.pdf  (na engleskom jeziku).

Ograničenja vožnje za prijevoz robe: odobreno je opće izuzeće od zabrana vožnje u Mađarskoj za teretna i kombinirana vozila s MPW većom od 7,5 t. Izuzeće vrijedi do opoziva.

Zahtjev za putne dozvole za prijevoz teških vozila s prekomjernom težinom i prekomjernom veličinom: sustav UVR Eoffice dostupan je na engleskom jeziku za traženje putne dozvole teških teretnih vozila s prekomjernom težinom i prekomjernom veličinom od 16.4.2020. Engleska verzija UVR Eoffice sustava omogućava administraciju i dovršavanje zahtjeva na engleskom jeziku, olakšavajući upotrebljivost datoteke sustava. Dokumenti, putne dozvole i računi i dalje se izdaju i ispisuju na mađarskom jeziku u skladu s odgovarajućim propisima. Upute za osnovnu uporabu sustava su također prevedene, a novi korisnici UVR Eoffice sustava također će ih dobiti zasebno e-poštom nakon registracije.
Dostupnost elektroničke uprave UVR Eoffice: ovdje: https://uvreoffice.kozut.hu/uvr-eoffice-web/login.

29. svibnja mađarska vlada izvijestila je da mjere olakšanja u vožnji i odmoru na cestama su istekla 31. svibnja. Stoga se Uredba (EZ) 561/2006 u potpunosti primjenjuje od 00:00 1. lipnja.
Podsjećamo da mađarske vlasti dopuštaju dvostruko osoblje (putnici u
kabini se ne smatraju dvostrukim osobljem i stoga nisu dopušteni).

Za više informacija o međunarodnom putničkom prijevozu između Mađarske i susjednih zemalja, najnovije obavijesti možete pronaći ovdje: http://www.police.hu/sites/default/files/Travelling%20from%20the%20neighboring%20countries%20to%20Hungary.pdf

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)


NIZOZEMSKA

Da bi se omogućio učinkovit postupak utovara i istovara, preporučuje se da vozači sa sobom nose osobne zaštitne materijale poput maski i rukavica.

Asocijacije komuniciraju s vladom radi zaštite restorana i ostalih ustanova za vozače. Ministarstvo preporučuje vozačima da obroke uzimaju na benzinskim stanicama. Svi ostali restorani ostaju zatvoreni barem do 6. travnja.

U nizozemskom je parlamentu u tijeku rasprava i moguće je da će mjere postati strože u narednim danima.

TLN je surađivao s nizom logističkih udruga u Nizozemskoj na razvoju kratkog i jednostavnog letka prema svim akterima u logističkom lancu i ostalim pružateljima usluga koji poziva na poštovanje i zaštitu profesionalnih vozača kamiona dok rade svoj posao. Dostupan je samo na nizozemskom jeziku: https://www.tln.nl/app/uploads/2020/03/Pamflet-sector-transport-en-logistiek.pdf 

Nizozemska vlada također održava Q&A (pitanja i odgovori) za restrikcije putovanja u Nizozemskoj ovdje: https://www.netherlandsandyou.nl/travel-and-residence/visas-for-the-netherlands/qas-travel-restrictions-for-the-netherlands 

 

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf) 


NORVEŠKA

Odlukom Vlade, od 15. ožujka o.g., sav prijevoz robe, uvoz i izvoz, koji ne uključuje prijevoz putnika, normalno se obavlja cestovnim, vlakovima, brodovima i zrakoplovima. Zračne luke, luke i granični prijelazi otvoreni su za takav promet. Na norveškim graničnim prijelazima nema dodatnih čekanja.
Pored standardnih carinskih postupaka, graničnu kontrolu pojačali su i predstavnici policije i vojske. Njihova glavna zadaća je provjera identiteta vozača (putovnica, vozačke dozvole itd.).
4. svibnja, odlučeno je da se mjera pojačane granične kontrole uz prisustvo policije i vojske produlji na razdoblje od 90 dana nakon 15. svibnja o.g.
Granični prijelazi za kamione na norveško-švedskoj i norveško-finskoj granici brzi su i učinkoviti u usporedbi s većinom drugih zemalja. Nije bilo značajnih promjena u ovom pogledu od izbijanja virusa Covid-19.
Izuzetak je norveško-ruska granica koja je trenutno zatvorena.

Vozači kamiona mogu raditi, ali moraju poštivati pravila karantene u vrijeme kada ne rade (uz sve ostale mjere za sprečavanje infekcije). Norveške odredbe o karanteni: nisu se promijenile - svi koji uđu u zemlju moraju biti u karanteni dva tjedna, što se ne odnosi na vozače kamiona koji prevoze teret i vozače kamiona koji dolaze na posao.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/goods_traffic/id2693654/


NJEMAČKA

Od 16. lipnja privremene granične kontrole, uvedene u ožujku 2020. na njemačkim granicama sa sljedećim zemljama:
Austrija, Francuska, Švicarska i Danska zbog razloga kontrole pandemije ponovno su napuštene. Ulazak u Njemačku putnika iz država članica EU i pridruženih država EU nije više podložan dokazivanju i opravdavanju hitne potrebe putovanja. Ograničenja mogu ponovno uvedena što je podložno daljnjem razvoju pandemije.

Od 16. lipnja savezne i državne vlade složile su se da samo osobe iz trećih zemalja (zemalja izvan EU-a) ulaskom u Njemačku su dužne provesti u karanteni dva tjedna.
Osobe koje putuju iz Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva su izuzete od ovog zahtjeva, kao i osobe koje putuju iz zemalja EU. Imajte na umu da osobe koje putuju iz ovih zemalja mogu biti upućene u karantenu ako je u zadnjih sedam dana broj novih infekcija u dotičnoj županiji iznosio više od 50 na 100.000 stanovnika (detaljni brojevi mogu se naći na web stranici Robert-Koch-Instituta): https://www.rki.de/EN/Home/homepage_node.html.

Uvjet karantene ne odnosi se na osobe koje u Njemačku ulaze iz treće zemlje sa stopom infekcije koja je već niska. Popis ovih zemalja bit će objavljen na internetskoj stranici RobertKoch-Instituta: https://www.rki.de/EN/Home/homepage_node.html.
Molimo posjetite web mjesto određene njemačke savezne države u koju putujete, bilo u kojoj u kojem imate prebivalište ili u kojem namjeravate boraviti, za više pojedinosti jer se pravila mogu razlikovati država do države. Više informacija možete pronaći ovdje: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html.

Autobusne tvrtke i organizatori putovanja koji obavljaju prekogranični prijevoz u Njemačku moraju se pridržavati u okviru njihovih operativnih i tehničkih sposobnosti, sljedećih odredbi:

-Putnicima pružite verziju informacija bez barijera o rizicima koje predstavlja infekcija COVID19 i mogućnostima za prevenciju i borbu protiv nje.
-Držite podatke dostupnima do 30 dana nakon dolaska u Njemačku. To se posebno odnosi na elektronički pohranjene podatke koji omogućuju identifikaciju i lociranje putnika kao i za popise putnika i rasporeda mjesta za sjedenje.

Ne postoje ograničenja u prekograničnom prometu robe, bez obzira na državljanstvo vozača.

Sve njemačke savezne države uvele su zakonodavstvo kojim se upotreba maski za lice obavezno zahtijeva kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa COVID-19. Međutim, zbog federalne strukture Njemačke, ne postoji jedinstvena državna odredba koja bi definirala točne okolnosti u kojima se maska mora nositi. Stoga, kako bi se osiguralo da su zakonski zahtjevi ispunjeni, BGL preporučuje da vozači nose masku za lice kad god izlaze iz kabine vozila.

Mjere olakšanja

Njemačko nadzorno tijelo BAG je objavilo popis njemačkih COVID-19 odstupanja vezano uz cestovni prijevoz ovdje: https://www.bag.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/Sonstige/Uebersicht_Ausnahmeregelungen_Covid19.html?nn=12502
Na ovoj stranici, molimo kliknite na link naziva: “Straßengüterverkehrsrechtliche Ausnahmen aufgrund Covid-19” da bi se otvortio PDF popis koji je najažuriraniji. Glavni sadržaj je:

Od početka krize COVD-19, njemačke regije (Bundesländer) dodjeljuju izuzeća od općih zabrana vožnje vikendima i praznicima. Sada ih ima nekoliko Bundesländera koji su prekinuli produžavanje izuzeća i vraćaju se u „posao kao i obično“, a ostali su dalje održavaju izuzeća. Što se tiče dodatnih njemačkih ljetnih ograničenja vožnje (subotom) između 1. srpnja i 31. kolovoza, od 07:00 do 20:00 sati na posebnim dionicama autocesta), Federalno ministarstvo prometa tražio je od Bundesländera da obustavi ovo ograničenje 2020. godine. Provedba istih suspenzija od Bundesländera trenutno je u tijeku. Ažurirane informacije o situaciji koja se odnosi na oba ograničenja objavljuju se na BAG linku https://www.bag.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/Sonstige/Uebersicht_Ausnahmeregelungen_Covid19.html?nn=12502
- vidi stranice 6 i 7, dokument "Übersicht ..."
Pregled na ovim stranicama ima:
 stupac s naslovom „Ausnahme SoFV“ koji označava datum isteka za izuzeća
od zabrane vožnje krajem tjedna i praznika i
 drugi stupac pod nazivom „Ausnahme FerReiseV“, koji označava datum isteka
izuzeća od dodatnih njemačkih ljetnih ograničenja vožnje (ako postoje).

Svi datumi isteka roka spomenuti u ovom dokumentu trebaju se čitati kao „do i uključujući“ („bis einschließlich ”), to znači da je naznačen datum posljednji datum kada operateri mogu iskoristiti relevantno izuzeće / suspenziju.

o 28. svibnja njemačka vlada obavijestila je da, u nedostatku uvjerljivih razloga koji opravdavaju daljnja odstupanja, opuštanja u vožnji i pravilima vremena odmora se neće obnoviti nakon 31. svibnja.
Stoga će se Uredba (EZ) 561/2006 u potpunosti primjenjivati od 00:00 1. lipnja.

o 3. lipnja njemački savezni ministar vanjskih poslova najavio je ukidanje globalnog upozorenja o putovanjima od 15. lipnja, a koje će biti zamijenjene podacima o putovanjima za pojedinu zemlju. Poništavanje se odnosi na države članice EU (osim Španjolske, čije će upozorenje naknadno biti ukinuto), Veliku Britaniju, Švicarsku,
Island i Lihtenštajn; Upozorenje o putovanju Norveške bit će ukinuto u kasnijoj fazi. Upozorenje putovanja vratit će se u slučaju da infekcija poraste na preko 50 osoba u odnosu na 100.000 stanovnika.

Što se tiče domaćeg putničkog prijevoza u Njemačkoj, BDO je pružio preglednu tablicu: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/200622_%C3%9Cbersicht%20Busreisestarts%20-%20Aufhebung%20der%20Busreiseverbote%20in%20den%20Bundesl%C3%A4ndern%20-%20Karte%20%20Tabelle%20-%2017.30.pdf i kartu: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/200622_%C3%9Cbersicht%20Busreisestarts%20-%20Aufhebung%20der%20Busreiseverbote%20in%20den%20Bundesl%C3%A4ndern%20-%20Karte%20%20Tabelle%20-%2017.30.pdf (na njemačkom) o trenutnom stanju zabrana za putovanja autobusima, kao i preventivne mjere koje trebaju biti primijenjene.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)


POLJSKA

Poljska vlada je 12. svibnja produžila kontrolu na granicama do 12. lipnja 2020. Potpunu obavijest možete pročitati ovdje: https://www.gov.pl/web/mswia/kontrola-na-granicy-przedluzona-do-12-czerwca-br

o Tijekom tog razdoblja:
Strancima neće biti dopušten ulazak na poljski nacionalni teritorij. Sav zračni promet i promet vlakom koji dolazi iz inozemstva bit će privremeno obustavljen.
Nacionalni autobusni, zračni i željeznički prijevoz normalno funkcioniraju.
Međunarodni cestovni teretni prijevoz nije uključen u ta ograničenja. Granice ostaju otvorene za protok robe i vozači kamiona koji upravljaju međunarodnim cestovnim teretom neće se morati pridržavati karantenskog razdoblja od dva tjedna. Popis otvorenih graničnih prijelaza dostupan je ovdje: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/BCPs%20in%20Poland%20-%2018.03.20.pdf

Poljski ministar zdravstva 19. ožujka ukinuo je prethodnu dužnost ispunjenja lokalizacijskih obrazaca za vozače. Uz to, prema informacijama na internetskoj stranici Granične straže, karantena nije uvedena za :

-ljude koji žive u Poljskoj a rade u susjednoj zemlji i koji redovito prelaze granicu
(pogranični radnici).

-Stranci koji žive u susjednoj zemlji koji rade u Poljskoj i redovito prelaze granicu
(pogranični radnici).

-vozači koji se bave profesionalnim prijevozom robe i putnika.

Pored toga, od 4. svibnja svaka osoba koja prelazi unutarnje granice (Europske unije) sa Poljskom za profesionalne aktivnosti (a ne samo pogranični radnici) bit će izuzeta iz razdoblja karantene. Ovo se izuzeće ne odnosi na zdravstvene radnike ili socijalne radnike.

Mjere koje se odnose na vozače: Zdravstvena provjera i karantena

o Zdravstveni pregledi i dalje se provode na graničnim prijelazima. Vozači s temperaturom iznad 38 stupnjeva automatski će morati proći liječnički pregled i neće moći nastaviti voziti.
Ažurirana vremena čekanja na granicu možete pronaći ovdje: www.granica.gov.pl.

o Ministar unutarnjih poslova i uprave produžio je razdoblje granične kontrole na
unutarnjoj granici s Njemačkom, Litvom, Češkom i Slovačkom do 12. lipnja. Trenutne restrikcije i ograničenja ulaska stranaca u Poljsku ostaju na snazi.

o Poljske vlasti su 24. ožujka izmijenile pravila o obveznoj karanteni: vozači koji sudjeluju u međunarodnom cestovnom prometu koji koriste vozila ispod 3,5 tone više nemaju obaveznu karantenu.

o Od 23. travnja vozači koji posluju u Poljskoj dužni su nositi masku za lice dok su van svoje kabine. U slučaju da su u kabini dvije osobe, obje moraju dok nositi masku tijekom vožnje.

Mjere olakšanja

o Poljski premijer je 30. travnja najavio ublažavanje uvjeta koji su uspostavljeni za putnike na graničnim prijelazima. Od 4. svibnja, poljski državljani koji rade ili studiraju u bilo kojoj zemlji EU-a više neće morati provesti 14 dana u karanteni prilikom povratka u Poljsku i odgovarajući propisi su dogovoreni sa susjednim zemljama.
Poljske granice još su zatvorene za strance, to vrijedi do 12. lipnja. Ljudi sa stalnim
dozvolama boravka, vozači kamiona i diplomati izuzeti su od odredbe.

o 30. svibnja Poljska je ukinula zabranu tranzita za vozače robe koji obavljaju međunarodni prijevoz i prolaze kroz poljski teritorij s drugim prijevoznim sredstvima kako bi stigli na mjesto odmora ili povratka s njega. Kada ti vozači dođu na poljsku granicu trebali bi predstaviti odgovarajuće uvjerenje ili kopiju ugovora o radu, vozačku dozvolu (ili vozačku dozvolu s kôd 95), kao i iskaznicu kvalifikacije vozača ili vozačku potvrdu.


PORTUGAL 

12. lipnja portugalska je vlada obnovila plan smanjenja ograničenja do 23:59 od 30. lipnja.
Mjere socijalne distance i dalje ostaju obvezne i na javnim prostorima treba nositi maske za lice ili / i kada socijalna distanca nije moguća. Granice ostaju zatvorene do tog datuma.

Međunarodni teretni prijevoz, pogranični putnici i hitna vozila izuzeti su od ove mjere, ali moraju prijeći preko jednog od sljedećih graničnih prijelaza: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) i Vila Verde de Ficalho (Beja). Nadležne vlasti su odlučile otvoriti dodatne granične prijelaze, koji su: Melgaço, Lugar do Peso, km 19.800, EN 202; Monção, Avenida da Galiza, km 15.300, EN 101; Miranda do Douro, km 86.990, EN 218 i Vila Nova de Cerveira, km 104.500, EN 13.
Ovi granični prijelazi otvoreni su radnim danom od 07:00 do 19:00

Osobe koje koriste autoceste mogu provjeriti stanje i aktivnost benzinskih postaja i odmarališta: https://covid-19-en-imt-ip.hub.arcgis.com/

Portugal je također preporučio produženje važenja vozačkih dozvola i certifikata za ostale profesionalce kojima je rok važenja istekao nakon 24. veljače 2020. Njihova valjanost produljena je do 30. lipnja 2020. godine.

Podsjećamo da su razdoblja opuštanja u vožnji i odmoru istekla 31. svibnja,
stoga se Uredba (EZ) 561/2006 u potpunosti primjenjuje od 00:00 1. lipnja.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)


RUMUNJSKA

Od 15. svibnja, na snazi je stanje ˝pripravnosti˝ na nacionalnoj razini. Mjere socijalne distance su i dalje obvezne, a maske bi se trebale koristiti u zatvorenim prostorima.

Svim stranim državljanima je zabranjen ulazak u Rumunjsku, a izuzeća su sljedeća: članovi obitelji rumunjskih državljana, članovi obitelji državljana drugih zemalja članica Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske, s prebivalištem u Rumunjskoj; osobe koje posjeduju dugoročnu vizu ili dozvolu boravka; osobe koje putuju u profesionalnom svojstvu, dokazano vizom, dozvolom boravka ili drugim sličnim dokumentom; diplomatsko ili konzularno osoblje, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje ili osoblje koje osigurava humanitarnu podršku; putnici u tranzitu, uključujući povratnike pod konzularnom zaštitom; putnici koji putuju iz imperativnih razloga (medicinskih ili obiteljskih); osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita ili iz drugih humanitarnih razloga.

Od 1. lipnja, Rumunjska je nastavila odvijanje međunarodnog cestovnog prijevoza putnika redovitim putem. Putnički transport se obavlja u skladu s mjerama prevencije koje se primjenjuju na cestovni prijevoz, kako je utvrđeno Zakonom 55/2020. Pravni okvir dostupan je na poveznici:
https://www.untrr.ro/meniu-vertical/coronavirus/ncepand-cu-data-de-1-iunie-se-reia-transportul-rutier-international-de-persoane-prin-servicii-regulate-servicii-regulate-speciale-si-servicii-ocazionale-in-trafic-international.html#.XvRrLSj7SUk

Nema promjena u trenutnim mjerama u vezi s cestovnim teretnim prijevozom:
-Nakon ulaska u Rumunjsku, vozači teretnih vozila najveće dopuštene nosivosti veće od 2,4 tone bez simptoma povezanih s COVID -19 ispunjavaju izjavu o vlastitoj odgovornosti, potrebno osigurati mjesto gdje mogu stupiti u kontakt između dviju prijevoznih ruta, ne podliježu izolaciji kod kuće/karanteni pod uvjetom da poslodavac osigura zaštitne materijale protiv COVID-19; pri ulasku u Rumunjsku potrebno predočiti potvrdu o zaposlenju
-Vozači teretnih vozila najveće dozvoljene nosivosti veće od 2,4 tone koja prolaze kroz rumunjski teritorij nisu dužni ispunjavati epidemiološku izjavu pri ulasku u Rumunjsku ako ispunjavaju sljedeće minimalne uvjete:
a) Koriste se samo odobreni tranzitni koridori i granični prijelazi na krajevima ovih koridora; odstupanje od njih je zabranjeno
b) Tranzit preko rumunjskog teritorija obavlja se u minimalnom vremenskom okviru, a ne duže od 48 sati od ulaska u Rumunjsku, uključujući razdoblja mirovanja za osigurani dnevni odmor
c) Parkiranje vozila obavlja se isključivo na parkiralištima koja se nalaze na pravilno označenim tranzitnim koridorima
U slučaju nepoštivanja uvjeta, vozač vozila dužan je ići u karantenu na 14 dana, snoseći troškove nastale u karanteni.

 

Zatvoreni su pojedini granični prijelazi s Mađarskom, Ukrajinom, Bugarskom, Moldavom i Srbijom.

Zbog količine prometa, čekanja na granicama su znatno dulja. Ažurirana vremena čekanja na granicama možete pronaći ovdje:
https://www.politiadefrontiera.ro/en/traficonline/?vt=2&dt=1

Izvor: International Road Transport Union (IRU) https://www.iru.org/covid19 i UNTRR - National Union of Road Hauliers from Romania https://www.untrr.ro/en/

Prilikom ulaska na teritorij Rumunjske, vozači kamiona u tranzitu su dužni popuniti obrazac koji je dostupan na poveznici
https://www.untrr.ro/userfiles/files/158606970358-formulartranzit03042020varfinalaroenglrusdocxdocxdocxdocx1%281%29.pdf 

Pregled prolaznih tranzitnih koridora u Rumunjskoj je dostupan na poveznici https://cestrin.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=2cd8851109eb443ab4c09cb0ec96b054 

Vozači u tranzitu su, prilikom ulaska u Rumunjsku dužni postaviti na vjetrobransko staklo posebnu naljepnicu, dostupna na poveznici https://www.untrr.ro/userfiles/files/tranzit romania%281%29.pdf

Više informacija je dostupno na poveznici https://www.untrr.ro/en/ 


RUSKA FEDERACIJA

Od 17. lipnja ostaje na snazi kontrola ulaska u neke regije u Rusiji. Prijevoznici koji idu u grad Chita (područje Zabaikalye) moraju dobiti digitalnu propusnicu prijavom na portalu Gosusluge. Prijevoznici koji planiraju prijeći granicu s Kinom u regiji Primorsky kray moraju podnijeti prijavu i dobit će točno određeno vrijeme ulaska, najkasnije dva dana prije datuma dolaska na granične prijelaze Kraskino (RUS) - Hunchun (CHN ), Pogranichny (RUS) - Suifenhe (CHN), Poltavka (RUS) - Dongning (CHN). Prijavni obrazac treba popuniti, ispisati, potpisati i poslati e-poštom.
Dopušteni datum dolaska utvrdit će se na temelju stvarnog trenutnog kapaciteta graničnog prijelaza i broja već podnesenih prijava.
Izvor: IRU


SJEVERNA MAKEDONIJA

Vlada Sjeverne Makedonije je 17. lipnja izdala protokol o tranzitu stranih državljana preko njihovog teritorija. Protokol omogućava državljanima trećih zemalja da koriste sve granične prijelaze kako bi prošli kroz zemlju, pod uvjetom da vozači ne napuste autocestu ili lokalnu cestu i da napuste zemlju najkasnije 5 sati nakon ulaska. U svrhu izvršenja, vozači koji ulaze u Sjevernu Makedoniju moraju ispuniti izjavu koja se mora predati pograničnoj policiji na graničnom prijelazu.


SLOVAČKA

Hitni plan stupio je na snagu 13. ožujka u 07:00. Ovaj plan Ministarstva unutarnjih poslova navodi:

-međunarodnim autobusima je zabranjen ulazak / izlazak iz zemlje.
-dozvoljen teretni prijevoz na nacionalnim i međunarodnim rutama. Vozači moraju biti opremljeni zaštitnom opremom i samo oni vozači koji imaju privremeno/ trajnu
boravišnu dozvolu imati će dozvolu za putovanje.
-sekundarni granični prijelazi će biti zatvoreni.

o Prema dodatnom pojašnjenju koje je član IRU-a dobio u Slovačkoj, CESMAD Slovačka, svim vozačima koji sudjeluju u međunarodnom cestovnom teretnom prijevozu dopušteno je obavljati svoj prijevoz.
Osim toga, CESMAD Slovačka dao je dodatna pojašnjenja pravila koja se primjenjuju za vozače teretnih vozila:
-slovački vozači kamiona koji se vraćaju u Slovačku isključeni su propisa o karanteni samo ako obavljaju međunarodni prijevoz i pod uvjetom da ostanu kod kuće za vrijeme provedeno u Slovačkoj. Svi slovački vozači koji se vraćaju u Slovačku automobilom moraju u karantenu 14 dana, prema važećim propisima;
-strani vozači koji obavljaju međunarodne teretne prijevoze, iz i do Slovačke izuzeti su propisa o karanteni.

Ovdje možete pronaći cijeli tekst odluke, uključujući detalje u vezi sa zaštitom vozača
oprema i zaštitne mjere: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Public%20order%20Slovakia%2013.03.20.pdf

Mjere olakšanja

o U pravilu nisu ukinute nikakve zabrane prometa, odluke se donose bazirano na pojedinačnim slučajevima.

o Od 11. lipnja Slovačka je otvorila sve granične prijelaze sa susjednim zemljama,
izuzev Poljske. Na granici između Slovačke i Poljske kontrola će se provoditi do 26. lipnja i jedini otvoreni prijelazi su Trstená-Chyžné i Vyšný Komárnik-Barwinek.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf

Izvor: CESMAD


SLOVENIJA

Od 25. lipnja slovenska će Vlada stalno nadgledati i ažurirati popis zemalja iz kojih putnici nisu podložni ograničenjima po dolasku. Trenutno su to zemlje: Hrvatska, Austrija, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Malta, Norveška, Slovačka, Španjolska i Švicarska , Ažuriranja objavljuje Nacionalni institut za javno zdravstvo.

Putnici koji dolaze iz zemalja koje nisu na popisu moraju proći i napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska. U slučaju da se to ne dogodi, stavit će se u karantenu. Profesionalni vozači nisu izuzeti od ove odredbe.
Zdravstvene vlasti također su objavile smjernice za redovne i povremene prijevoznike putničkih prijevoznika (samo na slovenačkom jeziku), kojih se svi autobusi moraju pridržavati tijekom vožnje u Sloveniji.
Izvor: Stalno predstavništvo Slovenije u EU
Konsolidirani pregled globalne situacije izbijanja Coronavirusa (COVID-19) dostupan je na web stranici IRU https://www.iru.org/resources/tools-apps/flash-info

Kretanje teretnih vozila u Sloveniji:
Ograničenje kretanja kamiona i skupina vozila s najvećom dopuštenom masom većom od 7,5 tona sljedećih dana:
• Nedjeljom, praznicima i neradnim danima od 8 do 21 sat.
• Petak prije Uskrsa od 14 do 21 sat.
Tijekom turističke sezone, od posljednjeg vikenda u lipnju (subota, nedjelja) do prvog vikenda (subota, nedjelja) u rujnu.
• Subotom od 8 do 13 sati, na nekim obalnim autocestama i državnim cestama od 6 do 16 sati,
• Nedjeljom, praznicima i državnim praznicima od 8 do 21 sat, a na nekim obalnim autocestama i državnim cestama nedjeljom i državnim praznicima od 8 do 22 sata.
Posebnosti tijekom turističke sezone: na nekim drugim cestama u skladu s Naredbom o ograničenju prometa u Republici Sloveniji (SL RS 75/11):
Vozačima kamiona registriranih u Sloveniji dopušteno je ulazak u Sloveniju i prijevoz u mjesto prebivališta vozača za vrijeme ograničenog teretnog prometa. Putovanje od graničnog prelaza do boravišta vozača mora se odvijati najkraćim putem i neprekidno, u skladu s (Službene novine 73/2006). Ako se prijevoz ne može obavljati drugačije nego u vrijeme zabrane, potrebno je pismeno dopuštenje Uprave Republike Slovenije za infrastrukturu, koje se izdaje na temelju pismenog zahtjeva prijevoznika.
Od 1. lipnja 2019. godine Uprava Republike Slovenije za infrastrukturu uvela je izmjene ograničenja u teretnom prometu na magistralnim cestama Jelšane - Postojna (G1-6) i Starod - Kozina (G1-7) te nekim glavnim i regionalnim cestama na sjeveroistoku Slovenije. preko 7,5 t).
Izvor: IRU


SRBIJA

20. svibnja 2020. Vlada Republike Srbije objavila je kraj izvanrednog stanja i ponovno otvaranje svih graničnih prijelaza, s početkom od 21. svibnja. Ne postoje ograničenja za fizičke osobe koje ulaze u zemlju; pogranična policija dat će na ulasku pisane smjernice o tome kako spriječiti pojavu i širenje Covid-19.
Za teretni prijevoz kroz Srbiji nema ograničenja.


ŠPANJOLSKA

Španjolska vlada je produžila izvanredno stanje do 00:00, 7. lipnja.

Kontrola na unutarnjim granicama Europske unije zbog pandemije Covid-19 bit će
održavana tijekom cijelog trajanja izvanrednog stanja i njegovog produženja (službena uredbu možete pronaći ovdje: https://www.boe.es/boe/dias/2020/05/23/pdfs/BOE-A-2020-5264.pdf).

Granice su zatvorene za kretanje osoba, osim sljedećih izuzetaka:
a) španjolski državljani
b) stanovnici Španjolske, koji moraju imati dokaz o svom prebivalištu
c) stanovnici drugih država članica EU ili zemlje pridružene Schengenu koji putuju u
njihovo prebivalište
d) pogranični radnici
e) Zdravstveni radnici ili profesionalci koji brinu o starijim osoba koji prelaze granicu da bi obavljali svoju profesionalnu djelatnost
f) Oni koji će ostati na španjolskom teritoriju iz bilo kojeg drugog radnog razloga, uključujući sezonske radnike, pod uvjetom da imaju dokumentarni dokaz o zaposlenju
g) oni koji imaju dokumentarni dokaz o razlozima više sile ili situaciji potrebe
h) osobe koje su uključene u prijevoz robe

Od 12. svibnja odredbom (https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/ORDEN-%20SND-403-2020.pdf) španjolska je vlada najavila 14-dnevnu obveznu karantensku mjeru za pojedince koji se vraćaju iz inozemstva. Ti se ljudi moraju izolirati kod kuće, a svoj dom mogu napustiti samo za ograničene i opravdane razloge. Slijedom izmjena u odredbi 23. svibnja, tijekom karantene, osim osnovnih kupovina namirnica ili liječničkih pregleda, aktivnosti koje se u Kraljevinskoj uredbi 10/2020 smatraju bitnim su dopuštene, među kojima je i prijevoz
robe cestom. Stoga vozač kamiona koji u Španjolsku ulazi drugim prijevoznim sredstvom osim svog kamiona bio bi podvrgnut 14-dnevnoj karanteni, ali mogao bi izaći iz karantene za prijevoz robe.

Sljedeće kategorije su izuzete od mjere:

· Pogranični radnici

· Prijevoznici i posade

· Zdravstveni radnici koji idu na posao, pod uvjetom da nisu bili u kontaktu s ljudima koji imaju pozitivan test na Covid-19.

Odredba će se primjenjivati od 00:00, 15. svibnja i tijekom cijelog trajanja izvanrednog stanja i daljnjih produljenja.

Španjolsko Ministarstvo prometa je u novom Nalogu TMA / 384/2020 dalo upute o korištenju maski za različite vrste prijevoza. Upute uključuju sljedeće:

- za prijevoz putnika cestovnim vozilima obavezno je nošenje maske (i vozača i putnika);

- za prijevoz robe cestovnim vozilom obavezno je nošenje maske u slučaju dvoje ljudi u kabini.

Ova nova uredba stupa na snagu 4. svibnja (00:00).

Dodatno, kraljevski dekret objavljen 14.3. cilja na zabranu prometa na nekim nacionalnim rutama. Ove odredbe još nisu stavljene na snagu u ovom momentu. Sljedeća vozila su izuzeta od odredbi:
- Pomoć na cesti i vozila za održavanje ceste
- Vozila koja distribuiraju zalihe lijekova, hrane i goriva
- Vozila koja skupljaju čvrsti otpad
- Vozila koja prevoze živu stoku i pokvarljivu robu.

Štoviše, šestomjesečno razdoblje tijekom kojeg nositelj strane vozačke dozvole (vrijedi za vožnju u Španjolskoj) može voziti na nacionalnom teritoriju je suspendirano.

Španjolsko ministarstvo prometa 30. ožujka objavilo je popis turističkog smještaja: https://www.boe.es/boe/dias/2020/03/30/pdfs/BOE-A-2020-4194.pdf
koji će, između ostalih, ostati otvoren za vozače koji se bave prijevozom putnika i robe. Interaktivnu kartu možete pronaći ovdje: https://www.mincotur.gob.es/es-es/COVID-19/Paginas/Mapa-Hoteles.aspx
Vlada je također objavila web stranicu s podacima o restoranima, benzinskim postajama i parkiralištima koja su na raspolaganju cestovnim prijevoznicima: https://portalweb.fomento.gob.es/VisorGeograficoDGTT/InformacionRestauracion

o Španjolsko ministarstvo industrije, trgovine i turizma 31. ožujka objavilo je objašnjenje o primjeni Kraljevske uredbe 10/2020, kojom se uređuje plaćeni dopust za ljude koji rade u neesencijalnim sektorima. Ministarstvo pojašnjava da se status "esencijalnih" odnositi na vrste radnika a ne na vrste robe, pa ne postoji popis "esencijalnih dobara". Posljednji odlomak objašnjenja u napomeni jasno navodi da su ljudi koji rade u uvoznim ili izvoznim aktivnostima bilo koje vrste robe ili materijala izuzeti od primjene uredbe.
Stoga se sektor prometa smatra esencijalnim bez obzira na vrstu robe koja se prevozi.

Prestankom izvanrednog stanja u cijeloj državi, španjolske su vlasti odlučile ponovno uspostaviti normalna ograničenja vožnje za teretna vozila.
Stoga će se od 00:00, 21. lipnja nadalje, ograničenja vožnje u cijelosti primjenjivati za sljedeće kategorije vozila:
-teretna vozila
-vozila koja prevoze opasne materije
-vozila koja obavljaju izvanredne prijevoze tereta

Primjenjuju se sljedeća odstupanja:

- Licence, dozvole i sve dozvole za vožnju koje istječu tijekom izvanrednog stanja
automatski se produžuju do 70 dana nakon istjeka izvanrednog stanja
- Valjanost privremenih odobrenja za promet produžavaju se do 60 dana nakon
kraj izvanrednog stanja.
Detaljnije informacije o Španjolskoj: http://www.dgt.es/es/prensa/notas-de-prensa/2020/Medidas_preventivas_adoptadas_por_la_Direccion_General_de_Trafico_como_consecuencia_del_COVID19.shtml
Kataloniji: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Temporary%20lift%20of%20diving%20restrictions%20Catalonia%2014.03.20.pdf
Baskiji: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Lifting%20restrictions%20Basque%20Country.pdf.

Španjolska vlada je 25. ožujka objavila odstupanja od pravila u prijevozu živih životinja:
· Za vozače i vozila koja se bave transportom živih životinja vezane potvrde i ovlaštenja koja istječu dana 1.3.2020. vrijede do 120 dana nakon prestanka izvanrednog stanja u državi ili njihova produljenja. Uz to, ovaj rok može produžiti Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i hrane za najviše 30 dana.
· Dnevnici ili listovi ruta bit će valjani iako ih nisu pečatirale nadležne vlasti do 7 dana nakon prestanka izvanrednog stanja ili produljenja, a mogu biti produžene još 7 dana od strane Generalne uprave poljoprivredne proizvodnje i tržišta.
· Odobrena su izuzeća vezano uz vrijeme odmora u vezi sa zaštitom životinja tijekom prijevoza i s njima povezane operacije. Ovo se odnosi na sva kretanja životinja koja se obavljaju za vrijeme izvanrednog stanja. Ukupno trajanje putovanja bit će maksimalno dopušteno za svaku vrstu u Poglavlju V. Priloga I. Uredbe (EZ) br. 1/2005 Vijeća od 22. prosinca 2004., osim vremena za odmor.
· Ove se mjere primjenjuju na čitav teritorij Španjolske. Vlada će obavijestiti EK,
s ciljem proširivanja valjanosti takvih mjera na druge zemlje.

28. svibnja španjolsko Ministarstvo prometa obavijestilo je da mjere opuštanja u vožnji i vremenu odmora neće biti obnavljane nakon 31. svibnja. Stoga će se Uredba (EZ) 561/2006 u potpunosti primjenjivati od 00:00 1. lipnja, nadalje.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)


ŠVEDSKA

Kao odgovor na poziv EV i EK za ograničenje putovanja, Vlada Švedske je 17. ožujka odlučila privremeno ograničiti putovanja u Švedsku kako bi ublažila učinke izbijanja virusa COVID-19 i smanjila širenje bolesti. Mjera je stupila na snagu 19. ožujka, a trajanje je produljeno do 7. srpnja o.g.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Švedske: https://www.government.se/press-releases/2020/03/temporary-ban-on-travel-to-sweden-due-to-covid-19/   


ŠVICARSKA

27. travnja 2020. Švicarska je započela plan smanjenja ograničenja u nekoliko faza. Nije bilo novih odluka za ponovno otvaranje granica, nisu svi granični prijelazi otvoreni. Informacije o graničnim prijelazima možete pronaći ovdje: https://www.ezv.admin.ch/ezv/fr/home/teaser-page-d-accueil/a-la-une-teaser/coronavirus/liste-geoeffnete-grenzuebergaenge.html

Od 00:00 17. ožujka ulazak cestom na teritoriju Švicarske iz Italije, Francuske, Njemačke i Austrije je ograničen na švicarske državljane, švicarske stanovnike i ljude koji ulaze iz profesionalnih razloga. Samo glavni granični prijelazi otvoreni su za kretanje osoba.

Ove mjere ne utječu na međunarodni teretni prijevoz i svi su granični prijelazi otvoreni za kretanje tereta. Na pojedinim graničnim prijelazima postoje i zelene trake za uvoz, izvoz i tranzit medicinskih proizvoda, prehrambenih proizvoda, zaliha goriva i pošte. Popis opremljenih graničnih prijelaza sa zelenim trakama za teretni prijevoz dostupan je ovdje: https://www.ezv.admin.ch/ezv/fr/home/teaser-page-d-accueil/a-la-une-teaser/coronavirus/liste-geoeffnete-grenzuebergaenge.html

1. travnja švicarsko Federalno ministarstvo pravosuđa obavijestilo je o produženju granične kontrole do daljnjeg (koliko god je potrebno, ali najviše 6 mjeseci). Produljenje uključuje sve zemlje osim Lihtenštajna.
Trenutno nema službenog datuma za ukidanje granične kontrole.

Schengenska viza neće se izdavati državljanima trećih zemalja do 15. lipnja 2020. godine.

(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf)


TURSKA

8. svibnja tursko Ministarstvo unutarnjih poslova ažuriralo je mjere povezane s vozačima koji ulaze u Tursku.
Prema ažuriranim mjerama:
1. ukinuta je prethodna obveza stranih vozača koji ne pokazuju simptome COVID-19 da napuste Tursku u roku od 72 sata od ulaska. Međutim, strani vozači obvezni su se složiti s pismom o obvezi (lLetter of commitment) da će što prije napustiti Tursku. Samo u tom slučaju neće podlijegati 14-dnevnom razdoblju karantene.
2. vozači će se moći ukrcati na tankere/trajekte ako provode transport između sljedećih luka:

Turska-Ukrajina:
Zonguldak - Chornomorsk (Ilyıchevsky)
Istanbul (Haydarpaşa) - Čornomorsk (Ilyıchevsky)
Karasu - Chornomorsk (Ilyıchevsky)

Turska-Rumunjska:
Constanta - Karasu

Turska-Libanon:
Taşucu - Tripoli

Turska-Izrael:
Mersin – Haifa

Od 14. svibnja ažurirane su mjere koje se odnose na vozače koji prolaze kroz Tursku. Prethodna obveza za vozače u tranzitu da napuste zemlju u roku od 36 ili 24 sata ukinuta je. Novi propis kaže da će carinske uprave odrediti rute i mjesta za odmor / parkiranje za vozila u tranzitu, a vozači bi trebali što prije napustiti Tursku.

Od 3. lipnja tursko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je pismo kojim potvrđuje otvaranje granica s Iranom i Irakom. Vozači međunarodnog cestovnog prometa mogu koristiti granične prijelaze Gürbulak (između Turske i Irana) i granični prijelaz Habur (između Turske i Iraka) za svoje prometne operacije. Kad su jednom na granici, vozači se moraju pridržavati postupaka navedenih u pismu (engleski prijevod ovdje).

Izvor: https://www.iru.org/resources/tools-apps/flash-info?country%5B%5D=TR


UJEDINJENO KRALJEVSTVO

17. ožujka o.g., britanska vlada je poduzela nove mjere koje uključuju savjetovanje britanskih državljana protiv svih nebitnih međunarodnih putovanja te povratak svih koji su u inozemstvu, ali su granice ostale otvorene.

Teretni promet nije obuhvaćen mjerama i savjetima za ograničavanje putovanja te je Ministarstvo za promet objavilo smjernice o Covid-19 sa savjetima za industriju teretnog transporta: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-advice-for-the-freight-transport-industry i za osoblje u transportnom sektoru: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-guidance-for-staff-in-the-transport-sector

Prilikom ulaska, vozači su u obvezi popuniti online obrazac lociranja s kontakt podacima i detaljima rute putovanja. Uvedena je i mogućnost popunjavanja jednog obrasca za višestruko putovanje u UK u roku od 48 sati, a dostupan je na stranici https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules#drivers-of-goods-vehicles-or-public-service-vehicles-and-other-employees-of-community-licence-holders-for-the-international-carriage-of-goods-or-passengers-by-coach-and-bus