Vrijeme održavanja: 28.05.2019.

„Hrvatska mora imati vrhunski sustav sigurnosti hrane i promovirati najviše veterinarsko-zdravstvene standarde, ponajprije zbog zaštite zdravlja domaćih potrošača, ali i zbog velikog uvoza, odnosno činjenice da nam je hrana važan dio turističke industrije“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević na 13. Konferenciji o sigurnosti hrane.

Kovačević.jpgPotpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević ; Izvor: HGK

 

Naglasio je kako imamo milijardu eura deficita u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s inozemstvom. „Ohrabruju podatci koji pokazuju da je u prošloj godini i prvim mjesecima 2019. zaustavljen rast deficita, izvoz hrane je rastao dvostruko brže od uvoza, a najveći rast izvoza smo zabilježili na najzahtjevnijim tržištima EU. Zbog toga smatramo da je hrvatska poljoprivreda na svojevrsnoj prekretnici“, poručio je Kovačević.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić poručio je da ponovno oformljeni Državni inspektorat neće bit represivno tijelo, već tijelo koje upozorava, prevenira i educira. „Za sve lakše prekršaje ići ćemo na upozoravanje, a ne odmah na kažnjavanje. Kažnjavanje nije i ne smije biti jedina mjera. Želim partnerski odnos između svih dionika u procesu, da se svi pokušamo dogovoriti oko legislative jer smo na istomu radnom zadatku – stvaranju što boljeg sustav kontrole sigurnost hrane“, izjavio je Mikulić.

Mikulić.jpgGlavni državni inspektor Andrija Mikulić ; Izvor: HGK

 

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je da je među najvažnijim aktivnostima Ministarstva osiguranje samodostatnosti hrvatskih poljoprivrednika, ponajviše u stočarstvu. „Želimo omogućiti izvoz naših zdravstveno kvalitetnih proizvoda na tržišta trećih zemalja. Ministarstvo u tom smisli odgovara na sve izazove koje pred nas tržište postavlja, a ova je konferencija platforma na kojoj možemo graditi kvalitetniji sustav sigurnosti hrane“, naglasio je Majdak.

Majdak.jpgDržavni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak ; Izvor: HGK

 

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković kazala je da im je dio ljudi otišao u Državni inspektorat, ali da to ne treba shvatiti kao gubitak, već kao priliku da se dodatno poboljšaju odnosi i razvije sustav za sigurnost hrane. „Moramo djelovati zajednički i raditi na tome da zdravstveno ispravna i kvalitetna hrana dođe do stolova naših potrošača. Ova je konferencija svakako događaj koji će nam u tome pomoći“, istaknula je Katalinić-Janković.

Katalinić-Janković.jpgPomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković ; Izvor: HGK

 

Ghislain Marechal iz Glavne uprave za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) EK govorio je o prevarama s hranom na području EU koje imaju višestruko negativne učinke jer štete zdravlju potrošača, narušavaju autoritet institucija i stvaraju nelojalnu konkurenciju tvrtkama. „Prijevare s hranom definiraju se kao namjerno kršenje EU zakona radi ostvarivanja ekonomske koristi i zavaravanja kupaca. Najčešće je tu riječ o pogrešnom etiketiranju, krivotvorenju, razrjeđivanju ili korištenju neodobrenih pojačivača. Naš sustav za sigurnost hrane nije dizajniran specifično za sprječavanje prijevara, stoga moramo razmišljati kao kriminalci da bismo ih uhvatili“, kazao je Marechal, dodavši da dodatne probleme stvara uvoz iz zemalja koje nisu članice Unije pa imaju drugačije zakone i propise o sigurnosti hrane.

Marechal1.jpgGhislain Marechal iz Glavne uprave za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) EK ; Izvor: HGK

 

„Trenutno ovakav oblik prijevara nije visoko na listi prioriteta pravosudnim institucijama, osobito ako nema neke ozbiljnije opasnosti po zdravlje potrošača. Problem je i što na terenu imamo policajce bez iskustva u sigurnosti hrane i inspektore za hranu bez forenzičkih vještina. Zato moramo objediniti rad svih tijela koja rade na zaštiti krajnjega kupca. Trenutno kazne za prekršitelje nisu dovoljno rigorozne i to se mora mijenjati“, izjavio je Marechal pa naveo nekoliko konkretnih slučajeva iz prakse. Primjerice, u Njemačkoj je otkriveno da je jedna tvrtka u mljevene lješnjake miješala kikiriki u omjeru do 20 posto i tako zarađivala i do 400 eura ekstra po toni. To u veliku opasnost dovodi kupce koji su alergični na kikiriki, a ova je malverzacija upravo tako i otkrivena, nakon prijave alergičnih kupaca. Također je vrlo često manipuliranje nekvalitetnim mesom tune koje se tretira nitritima kako bi dobilo boju svježeg mesa i prodavalo se po skupljim cijenama. Procjenjuje se da to „kemičarima“ donosi i do 200 milijuna eura ekstra profita godišnje na tržištu EU.

Predstavnici ministarstva zdravstva, poljoprivrede i Državnog inspektorata predstavili su novosti koje je donijela reorganizacija sustava sigurnosti i kvalitete hrane u Hrvatskoj, a prvog se dana konferencije raspravljalo i o rizicima povezanima uz prevare s hranom i patvorenje hrane, zatim o personaliziranoj prehrani te o suvremenim higijenskim konceptima.