Studija Ekonomskog instituta: Industrija piva generira 1,8 % BDP-a

HGK
Marina Tkalec, Pero Ivanković, Božica Marković i Manuela Tašler na predstavljanju rezultata studije
Studija Ekonomskog instituta Zagreb o utjecaju pivarske industrije na hrvatsko gospodarstvo otkriva da jedno radno mjesto u pivarskoj industriji otvara dodatnih trinaest u povezanim djelatnostima

"Izuzetno sam ponosan što mogu reći da je domaća pivarska industrija stabilan, jak i prosperitetan sektor koji iz godine u godinu bilježi uzlazan trend i izvrsne rezultate. Posebna pažnja posvećuje se razvoju zaposlenika, izboru kvalitetnog upravljačkog kadra i društveno odgovornom djelovanju te sam stoga  mišljenja da hrvatsko pivarstvo značajno doprinosi jačanju gospodarstva RH", izjavio je predsjednik Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja HGK Pero Ivanković 25. listopada na predstavljanju rezultata Studije o utjecaju pivarske industrije na hrvatsko gospodarstvo.

 

Pivarska_800x1200.jpg

Učinak pivarske industrije na stvaranje radnih mjesta; Izvor: HGK.

Na Ekonomskom institutu u Zagrebu Predstavnici Udruženja proizvođača piva Hrvatske gospodarske komore i Ekonomskog instituta predstavili su rezultate prema odgovarajućim ekonomskim pokazateljima koji svjedoče o pozitivnom učinku pivarskog sektora na domaće gospodarstvo i produktivnosti industrije koja je iznad hrvatskog prosjeka. Studiju je izradio Ekonomski institut u razdoblju od travnja do lipnja 2017. godine kako bi ocijenio ukupni utjecaj koji je sektor proizvođača piva ostvario u nacionalnom gospodarstvu u razdoblju od 2010. do 2015. godine.

Izravno i neizravno, pivarski je sektor stvorio 23.522 radna mjesta, što predstavlja 2% od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj u 2015. godini. Na svako radno mjesto u sektoru, još 12 do 13 radnih mjesta neizravno je stvoreno u ostatku gospodarstva.

 

Rezultat_800x450.jpg

Marina Tkalec predstavila je rezultate; Izvor: HGK.

"Sektor proizvodnje piva ostvarivao je rast za vrijeme recesije i povećava broj zaposlenih što upućuje na njegov snažan potencijal generiranja ekonomske aktivnosti u zemlji. Prema rezultatima studije, po produktivnosti, pivarska industrija je iznad hrvatskoga prosjeka", rekla je znanstvena suradnica zagrebačkog Ekonomskog instituta Marina Tkalec, članica istraživačkog tima koji je, na čelu s ravnateljicom EIZ-a Maruškom Vizek, izradio Studiju. 

Sektor proizvođača piva RH u 2015. godini uplatio je u državni proračun 639 milijuna kuna trošarina, a cjelokupni lanac dodane vrijednosti industrije piva u proračun je uplatio 2,8 milijardi kuna poreza, što predstavlja 1,9 % ukupnih proračunskih prihoda. Brojke pokazuju da je na svaku kunu poreza i doprinosa na plaću koje su proizvođači piva izravno uplatili u proračun, neizravno uplaćeno još gotovo pet dodatnih kuna poreza. 

Vizek_Tasler_Markovic_Tkalec_Ivankovic_800x530.jpg

Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek, moderatorica skupa Manuela Tašler, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, znanstvena suradnica zagrebačkog Ekonomskog instituta Marina Tkalec i predsjednik Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja Pero Ivanković (s lijeva na desno); Izvor: HGK.

Izravno i neizravno, u sektoru je stvoreno 4,2 milijarde kuna bruto dodane vrijednosti (BDV), što predstavlja 1,8 % hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), a ukupan učinak raste tijekom vremena. Proizvođači piva su neizravno kroz distributere, pogotovo ugostitelje, u 2015. godini ostvarili oko 2,4 milijarde kuna BDV-a i zapošljavali oko 16 tisuća ljudi, što znači da se oko 50 % ukupno induciranih učinaka industrije piva odnosi na dodanu vrijednost koju ostvaruju ugostitelji i trgovci putem prodaje piva. 

"Pivarska industrija u prvih osam mjeseci ove godine bilježi povećanje proizvodnje za 3% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Pivo bilježi suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni koji je u 2016. godini iznosio 17 milijuna eura, po čemu pivo spada u vodeće sektorske izvozne proizvode. U 2016. godini izveli smo piva u vrijednosti 48,7 milijuna eura što čini 2,8% poljoprivredno-prehrambenog izvoza. U odnosu na 2012. godinu, izvoz piva je u prošloj godini povećan za 61%. Nastavak ulaganja i društveno odgovorno djelovanje, promicanje odgovorne konzumacije te općenito razvoj piva kao kategorije, jamstvo su zadržavanja pivarskog sektora na poziciji vitalnog čimbenika hrvatskog gospodarstva koji sustavno doprinosi rastu i razvoju zemlje kroz stvaranje nove vrijednosti", istaknula je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković.

Kontakti

  • Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: poljoprivreda@hgk.hr Tel: +385 1 4561 644 Tel 1: +385 1 4826 066 Fax: +385 14561 545 Direktor: Božica Marković
  • Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Tel: +385 1 4826 066, 4561 644 Email: poljoprivreda@hgk.hr, drvna-industrija@hgk.hr