Predsjednik HGK Burilović: Treba nastaviti s reformama

HGK
Sudionici okruglog stola (s lijeva): Luka Burilović, Marijana Ivanov, Zdravko Marić, Darinko Bago, Branko Grčić i Ante Žigman
Konferencija Hrvatskih izvoznika – Ekonomska politika RH i očekivanja za 2018.

"Ključna za gospodarski rast je stabilnost javnih financija, a drugi preduvjet gospodarskog rasta su strukturne reforme. Nakon poreznog rasterećenja važno je da se ubrzano krene i s ostalim reformama", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović sudjelujući na okruglom stolu u sklopu konferencije Hrvatskih izvoznika Ekonomske politike Republike Hrvatske i očekivanja za 2018. godinu.

Burilović je podsjetio kako domaćim poduzetnicima najviše problema u poslovanju stvara neučinkovita javna uprava, nestabilnost politika te korupcija.

izvoznici2_800x450.jpg

Uzvanici i publika konferencije; Izvor: HGK.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika, Darinko Bago, osvrnuo se na negativne trendove jačanja uvoza nasuprot izvozu. Upozorio je i na trend pada izvoza industrijskih proizvoda iz Hrvatske, ističući da je 2012. godine je on iznosio 130 milijardi kuna, dok je 2016.godine iznosio 10 milijardi kuna manje. S druge strane, statistike uvoza i dalje rastu, što rezultira, prema Baginim riječima, zatvaranjem tisuća radnih mjesta.

"Pokrenuli smo već nekoliko tema kao što je problem iseljavanja mladih, a nismo previše zadovoljni načinom na koji se odvija rasprava o digitalizaciji”, rekao je Bago, istaknuvši kako ove godine žele razgovarati o ulozi reforme mirovinskog sustava na stanje hrvatskog izvoza i gospodarstva.

Ministar financija Zdravko Marić kao pozitivnu stvar istaknuo i kako je hrvatski izvoz nakon dugo vremena prešao granicu od 50 posto BDP-a, ali i priznao kako postoji "problematika uvozne ovisnosti”.

"Visok je doprinos izvoza kao jednog od glavnih pokretača gospodarskog rasta, no njegov je efekt za 2017.godinu neutralan. Trebamo smanjiti uvoznu komponentu, a to možemo samo jačanjem domaće proizvodnje”, rekao je Marić ističući i ostale pozitivne makroekonomske pokazatelje, poput jačanje trgovine na malo i oporavka graditeljstva.

Kontakti

  • Sektor za međunarodne poslove i EU Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: eoi@hgk.hr Tel: +385 1 482 8382 Fax: +385 1 482 8379 direktorica: Silva Stipić Kobali tajnica: Lidija Rajković
  • Sektor za međunarodne poslove i EU Tel: +3851 4828 382 Email: eoi@hgk.hr
  • Marko Babić pomoćnik direktorice Tel: +385 1 456 1574 Email: mbabic@hgk.hr