Partnerstvo EU i Japana značajno za prehrambenu i automobilsku industriju

HGK
Potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš
Vrijeme održavanja: 23.10.2017.   /   Rok prijave: 20.10.2017.
Na temelju sporazuma očekivano povećanje BDP-a Japana od 0,8% i EU i do 2%

"Trgovinski sporazumi između država za brojne tvrtke znače lakši pristup i manje prepreka te olakšani izvoz na određeno tržište", istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš na predavanju profesora Motoshige Itoha o Sporazumu o gospodarskom partnerstvu EU i Japana, globalnim gospodarskim trendovima te japanskom gospodarstvu, koje je održano u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 23. listopada u HGK.

Predavanje _prof_Itoh_800x450.JPG

Profesor emeritus na Sveučilištu u Tokiju i profesor međunarodnih društvenih znanosti na Sveučilištu Gakushuin Motoshige Itoh; Izvor: HGK.

 

"Kada se govori o trgovinskim odnosima između EU i Japana, riječ je o više od 80 milijuna eura izvoza roba i usluga EU u Japan. Više od 600.000 radnih mjesta u EU povezano je s izvozom u Japan, a japanske tvrtke koje su uložile u EU zapošljavaju preko pola milijuna europskih radnika. Od 74.000 tvrtki EU koje izvoze u Japan, 78% njih su manje tvrtke. Stoga se nadamo da će ovaj sporazum olakšati izvoz u Japan, posebice onih manjih tvrtki koje se ponekad suočavaju s određenim preprekama, kao što su složeni postupci registracije", istaknuo je Radoš.

BrankoBaricevic_800x450.JPG

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević; Izvor: HGK.

"Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je u svom obraćanju u rujnu istaknuo upravo trgovinu kao prioritet u nadolazećoj godini. Sporazum o gospodarskom partnerstvu EU i Japana od velikog je značaja za tvrtke, ali i stanovnike zemalja EU. Također, njegovi će dosezi biti od važnosti i za Hrvatsku", kazao je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

KeijiTakiguchi_800x450.JPG

Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Takiguchi; Izvor: HGK.

Značaj toga sporazuma za razvoj međusobne trgovine i za investicije između Japana i europskih zemalja, posebno u području privatnoga sektora, istaknuo je i veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Takigucki. "Japan i Europska unija važni su globalni partneri koji dijele zajedničke vrijednosti. Uz razvoj EU i Japana kao vodećih aktera slobodne globalne trgovine, sporazum može doprinijeti i poboljšanju odnosa između pojedinih zemalja. U kontekstu Hrvatske, sporazum će omogućiti bolji plasman hrvatskih proizvoda i usluga na japansko tržište, kao i japanskih na hrvatsko", kazao je Takigucki.

Itoh_Takiguchi_Rados_Baricevic_Petric_800x450.JPG

Motoshige Itoh, Keiji Takiguchi, Tomislav Radoš, Branko Baričević i Joseph Gene Petrić (s lijeva na desno); Izvor: HGK.

"Japansko tržište pruža velike mogućnosti hrvatskim tvrtkama, primjerice u prehrambenom sektoru, a sporazum će također otvoriti vrata i za veće japanske proizvodne investicije u Hrvatsku", istaknuo je pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić.

MotoshigeItoh_800x450.JPG

Profesor Itoh tijekom predavanja; Izvor: HGK.

O Sporazumu o gospodarskom partnerstvu EU i Japana govorio je profesor emeritus na Sveučilištu u Tokiju i profesor međunarodnih društvenih znanosti na Sveučilištu Gakushuin Motoshige Itoh, koji je u svojoj bogatoj i uspješnoj karijeri obnašao i dužnost dekana Ekonomskog fakulteta u Tokiju, a aktivni je član i Vijeća za ekonomsku i fiskalnu politiku koje savjetuje japanskoga premijera. "Sporazum o gospodarskom partnerstvu EU i Japana promiče trgovinu i investicije s obiju strana, smanjujući trgovinske tarife, posebno EU prema Japanu u području prehrambene industrije te Japana prema EU u području automobilske industrije, auto-dijelova te električnih i elektronskih proizvoda i komponenti. Očekuje se da će sporazum utjecati na veći BDP i to za Japan 0,8%, a za EU i do 2%", istaknuo je profesor Itoh, dodajući da je sporazum za Japan važan jer će se ubrzati domaće reforme, ali i utjecati na promjene u izvozu i uvozu tvrtki te promociju trgovine.

Kontakti

  • Sektor za međunarodne poslove i EU Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: eoi@hgk.hr Tel: +385 1 482 8382 Fax: +385 1 482 8379 direktorica: Silva Stipić Kobali tajnica: Lidija Rajković
  • Lozika Mašić stručna suradnica, Pododjel za prekomorska tražišta Tel: +385 1 4561 677 Email: lmasic@hgk.hr