Uvodi se ograničenje na 500 posjetitelja u zatvorenom i na 1000 posjetitelja na otvorenom za profesionalne priredbe i manifestacije

Objavljeno: 25. 02. 2020. , Ažurirano: 07. 08. 2020.

Zbog širenja koronavirusa u Hrvatskoj i susjednim zemljama te mogućim utjecajima novonastale situacije na domaće gospodarstvo, Hrvatska gospodarska komora pokrenula je stranicu na kojoj možete doznati najnovije preporuke i upute za gospodarstvenike u vezi sa zarazom koronavirusom. 

U subotu, 1. kolovoza, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je do 15. kolovoza primjenu Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske od 30. lipnja.

Tom se Odlukom, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Tko je izuzet od zabrane i pod kojim uvjetima, možete pročitati OVDJE.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 24. srpnja Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima te o završetku izolacije i samoizolacije (.PDF, 231 KB) koje se odnose i na povratak na posao osoba kojim je određena izolacija ili samoizolacija te na zaposlenike koji su preboljeli COVID-19.

HZJZ je objavio 22. srpnja Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.
Preporučuje se korištenje maske za lice tijekom ulaska, boravka i izlaska iz prostora, osim izvođača u trenutku izvedbe. Na okupljanjima ne može sudjelovati osoba koja: ima ukućana koji je u samoizolaciji; je boravila unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati; je u proteklih 14 dana imala kontakt s osobom zaraženom SARS-COV-2 virusom; ima neki od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.

Najveći broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u svim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 1,5 metra, organizator će odrediti sukladno veličini prostora prema kriteriju 4 m² bruto površine po posjetitelju. Plesanje na plesnom podiju nije dozvoljeno

Najveći dozvoljeni broj posjetitelja u zatvorenim prostorima je 500, a na otvorenim prostorima 1000. U slučaju potrebe za organizacijom okupljanja s većim brojem posjetitelja, organizator je dužan zatražiti odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite. Preporuča se vođenje evidencije posjetitelja svih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija putem internetske rezervacije i prodaje ulaznica. Za potrebe vođenja evidencije prikupljat će se osnovni podatci posjetitelja: ime, prezime i broj telefona. Evidenciju je nužno čuvati 14 dana. VIŠE.

Stožer civilne zaštite RH donio je 15. srpnja Odluku o dopuni Odluke o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski, koja propisuje obavezu nošenja maski za sve zaposlenike u tvrtkama i državnim institucijama koji dolaze u kontakt sa strankama i posjetiteljima te za sve djelatnike u uslužnim djelatnostima koji dolaze u bliski kontakt s klijentima. Odlukom je postalo obavezno nošenje maski i za stranke i posjetitelje svih tvrtki i institucija, uključujući i HGK.

Cjelovitu Odluku o dopuni Odluke o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 možete pročitati u pratećim dokumentima na ovoj stranici.

Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je Odluku o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 kojom je, od ponedjeljka, 13. srpnja, nošenje medicinske ili zaštitne maske obavezno za:

  • medicinsko osoblje i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene,
  • vozači i ostalo osoblje te putnike u javnom prometu,
  • trgovce i kupce dok borave u u prodavaonicama,
  • zaposlenici u ugostiteljstvu koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi hrane, pića ili napitaka i
  • druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Više o ODLUCI.

U skladu s tim odlukama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je Uputu o obvezi nošenja maski za lice i medicinskih maski (.PDF, 200 KB), koja se odnosi na sve preporuke HZJZ-a za navedene djelatnosti koje su do sada objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a gdje je nošenje maski bilo navedeno kao preporuka, a ne obveza. Uputa vrijedi sve do objave novih preporuka i uputa HZJZ-a.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, koja se primjenjuje od 13. srpnja 2020. godine.

Prema toj Odluci, Organizatori okupljanja koji očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika.

Više o toj odluci, kao i popis adresa elektroničke pošte županijskih centara 112 možete pronaći OVDJE.

Početkom srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ponovno je aktivirao poticaje za samozapošljavanje, ali pod drugačijim uvjetima nego prije.

Prema novim uvjetima, ugovorno razdoblje traje 24 mjeseca u odnosu na dosadašnjih 12. Korisnici potpore su obavezni u prvih 12 mjeseci mjere opravdati potporu, a drugih 12 mjeseci održavati poslovnu aktivnost uz samostalno podmirivanje obveza doprinosa. VIŠE...

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je 29. lipnja novu mjeru: Potpora za skraćivanje radnog vremena, koja ide do 2000 kuna neto po zaposlenome kojemu je skraćen radni tjedan zbog krize uzrokovane koronavirusom. Mjera se odnosi na poduzetnike s 10 i više zaposlenih, kojima su prihodi smanjeni zbog epidemije. 

HZZ-ovo Upravno vijeće donijelo je i mjeru Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za mjesec srpanj 2020. Mjera se odnosi na mikropoduzetnike, odnosno one koji ne zapošljavaju ukupno više od 10 radnika. Zahtjevi za tu potporu za mjesec srpanj primaju se od 7. do 31. srpnja, a više detalja o toj mjeri i o stalim mjerama HZZ-a možete pronaći OVDJE.

Stožer civilne zaštite RH donio je 24. lipnja i Odluku o izmjeni Odluke o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Odlukom se uvodi obavezno nošenje maski za lice za vozače, prijevozno osoblje u prometalima i putnike u sredstvima javnog prometa. 

Preporuke i upute za rad ugostiteljskih objekata saznajte OVDJE.

Donesene su i Preporuke za rad turističkih agencija, a objavljena je i nova verzija Preporuka za sprječavanje infekcije u trgovinama. Uz to, 14. svibnja objavljene su i preporuke za rad bazena i vodenih parkova te za kupanje u moru, rijekama i jezerima tijekom epidemije COVID-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz preporuka za gospodarske subjekte koji na temelju odluke Vlade mogu započeti s radom u sklopu mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Saznajte više OVDJE.

KONTAKTI ŽUPANIJSKIH STOŽERA

Kontaktne informacije Županijskih stožera civilne zaštite 

PRIOPĆENJA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE 

Pogledajte ostala priopćenja

OSTALE INFORMACIJE ZA PODUZETNIKE – na ovom mjestu pronaći ćete razne informacije o uvjetima poslovanja u vrijeme koronavirusa, od rokova objave financijskih izvješća do načina održavanja pogreba.

Želite li nam poslati primjedbu u vezi s poteškoćama u poslovanju zbog bolesti COVID-19, pošaljite nam je obrascem u nastavku.

Od Nacionalnog stožera civilne zaštite RH zatražit ćemo odgovor te vam ga dostaviti u najkraćem mogućem roku, a odgovore za koje procijenimo da bi mogli biti zanimljivi većem broju poduzetnika, objavit ćemo na ovim stranicama poštujući anonimnost tvrtki i osoba koje su postavile pitanje.