HGK otvorila predstavništvo u Kini

HGK
Predsjednik HGK Burilović otvorio je Predstavništvo Komore presjecanjem vrpce

"Otvaranjem Predstavništva HGK u Šangaju obilježavamo 25 godina uspostave gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine i uvjeren sam da će prisutnost HGK 'na terenu' pridonijeti boljoj i uspješnijoj gospodarskoj suradnji naših dviju država", poručio je predsjednik HGK Luka Burilović na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu na otvorenju Predstavništva HGK u Šangaju. Dodao je kako je trgovinska razmjena Hrvatske i Kine daleko od zadovoljavajuće (656 milijuna eura u 2016.), osobito ako gledamo potencijal kineskog tržišta.

Luka_Burilovic_800x450.JPG

Predsjednik HGK Burilović na otvorenju gospodarskog foruma u Šangaju; Izvor: HGK.

U Kini živi 20 posto svjetske populacije, 2,6 puta više ljudi nego u cijeloj EU, a njihov standard i ekonomija konstantno rastu. Tu leži golem potencijal za plasman kvalitetnih proizvoda i usluga koje Hrvatska nesumnjivo ima. Zato će HGK u okviru novog ureda, ističu u Komori, raditi na jačanju imidža i brenda Hrvatske i hrvatskih proizvoda.

Jurcic_Holmik_SokacSaraga_Burilovic_Gang_Majic_Koharovic_Matusic_Brnjac_Barbaric_800x520.JPG

Marko Jurčić, Dražen Holmik, Martina Sokač Saraga, Luka Burilović, Liu Gang, Olivera Majić, Nebojša Koharović, Frano Matušić, Nikolina Brnjac i Ivan Barbarić (s lijeva na desno); Izvor: HGK.

Trenutno su naši glavni izvozni proizvodi na kinesko tržište bukovo drvo, strojevi za oblikovanje gume i plastičnih masa, vatrogasna vozila, proizvodi od kože te lijekovi. Dakle, nema previše proizvoda veće dodane vrijednosti i to je ono što moramo mijenjati. Kinesko je tržište enormno, ali i zasićeno, Hrvatska kao zemlja malih brojeva mora igrati na kartu kvalitete, ističe Burilović.

DrazenHolmik_LiuGang_800x450.JPG

Direktor Predstavništva HGK u Šangaju Dražen Holmik i počasni predstavnik HGK u Kini Liu Gang; Izvor: HGK.

"Ono gdje moramo tražiti niše za naše izvoznike su premium proizvodi, plasirani ciljanoj klijenteli više platežne moći. Od prehrambenih tvrtki, proizvođača strojeva i oprema pa sve do IT-kompanija, a vrhunska kvaliteta i dobra marketinška strategija ključ su uspjeha", istaknuo je Burilović, uz napomenu kako su najveće teškoće domaćim izvoznicima u Kinu nedefinirani certifikati i procedure za određene proizvode, a upravo će rješavanje tih problema u suradnji s institucijama dviju zemalja biti jedan od prioriteta HGK.

"Poslovati u Kini nije lako, ali ekonomija vrijedna 13 trilijuna dolara govori dovoljno da ovdje itekako imamo što raditi i ponuditi", rekao je veleposlanik RH u NR Kini Nebojša Koharović koji je uvjeren da će Predstavništvo HGK pomoći u rješavanju certifikata i na taj način spriječiti daljnje propuštanje prilika za ulazak na ovo tržište.

Tvrtke Podravka i Badel prisutne su tu godinama. "Tržište Kine je veliko i potencijalno, vjerujemo kako će otvaranje Komore u Šangaju olakšati proboj na ovo tržište. Nadamo se da se, u vremenu koje je pred nama, taj potencijal može iskoristiti s obzirom na sve prepreke i izazove koje ovo tržište ima", rekao je na Forumu potpredsjednik Podravke za internacionalna tržišta Danijel Kocijan.

Direktor razvoja novih tržišta i projekata Badela Damir Butković tvrdi da potencijala ima. "Mogućnosti su neograničene. Najbitniji je za ulazak na ovo tržište kineski partner i vrlo je važno da je on utjecajan na kineskom tržištu. Potrebna je prisutnost, biti, živjeti i raditi ovdje'', rekao je Butković.

Skupna(2)_800x450.JPG

Na poslovnom forumu okupilo se stotinjak kineskih tvrtki zainteresiranih za suradnju s Hrvatskom; Izvor: HGK.

"Šangaj je poslovno središte svijeta. Zainteresirani smo za suradnju, za investicije u turizmu i infastrukturne projekte, hrvatski proizvodi dobro su došli u Kinu, a kineske investitore pozivam da investiraju u Hrvatsku", poručio je predsjednik Komore za međunarodnu trgovinu Šangaja (CCPIT i COIC) Yang Jianrong.

"Hrvatska je mala zemlja, ali postaje vrlo popularna ovdje, posebno među prijateljima koji se bave golfom. Investirali bismo u terene za golf ako Vlada RH ponudi investitorima dobre uvjete. U Kini imamo 480 golf-terena i više nema prostora za gradnju, stoga nam je interesantna Hrvatska'', istaknuo je investitor Li Wei iz L&L Golf.

Poslovanje u Kini mogu olakšati i posebne gospodarske zone orijentirane na slobodnu trgovinu, u kojima se provode posebne ekonomske mjere za poticanje biznisa.

Burilović je podsjetio i kako je Hrvatska jedina država koja uz morske luke ima i one kontinentalne na obali Dunava, poput Osijeka i Vukovara, što otvara dodatne logističke mogućnosti i jača poziciju Hrvatske u okviru inicijative predsjednika NR Kine Xi Jingpinga Jedan pojas, jedan put (Maritime Silk Road) koja će obuhvatiti više od 60 posto svjetskog stanovništva i više od trećine globalne gospodarske proizvodnje. Prilika je to da se regionalna tržišta povežu, prometno i ekonomski, i tako privuku što više kineskoga kapitala, ističe Burilović.

Burilović_YangJianrong_800x450.JPG

Sporazum o suradnji HGK i CCPIT COIC potpisali su predsjednici komora Luka Burilović i Yang Jianrong; Izvor: HGK.

Na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu na kojem je sudjelovalo više od stotinu kineskih gospodarstvenika potpisan je i Sporazum o suradnji HGK i CCPIT COIC, a potencijale koje Hrvatska nudi predstavili su, iz različitih perspektiva, predstavnici hrvatskog izaslanstva: izaslanik predsjednice RH Marko Jurčić; veleposlanik RH u NR Kini Nebojša Koharović, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, dogradonačelnica Grada Zagreba Olivera Majić, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, potpredsjednik HGK Želimir Kramarić i Melida Ivković iz Agencije za investicije i konkurentnost.

Kontakti

  • Sektor za međunarodne poslove i EU Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: eoi@hgk.hr Tel: +385 1 482 8382 Fax: +385 1 482 8379 direktorica: Silva Stipić Kobali tajnica: Lidija Rajković
  • Sektor za međunarodne poslove i EU Tel: +3851 4828 382 Email: eoi@hgk.hr
  • Marko Babić pomoćnik direktorice Tel: +385 1 456 1574 Email: mbabic@hgk.hr