Plenković: Želimo rasteretiti proizvođače!

HGK
Predsjednik komore Burilović, gradonačelnik Zagreba Bandić, premijer Plenković i ministar Tolušić u s predstavnicima industrije
Vrijeme održavanja: 11.10.2017. - 15.10.2017.

Na Zagrebačkom Velesajmu otvorena je Ambienta, 44. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.

"Drvno-prerađivačka industrija grana je koja čini 10% ukupnog izvoza Hrvatske te 3% njezina uvoza i ima ogromnu perspektivu s naglaskom na prerađivačku industriju i kvalitetan dizajn, a što manje na izvoz drvne sirovine", istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvarajući sajam.

Više od milijarde eura izvoza ponajviše u glavne hrvatske gospodarske partnere Italiju, Austriju i Njemačku ovoj je grani veliki poticaj, istaknuo je Plenković te dodao da se Strategijom razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u RH od 2017. do 2020 s akcijskim planom i odgovarajućim financijskim sredstvima želi potaknuti sve one koji se bave ovom djelatnošću, u potpunosti valorizirati visokokvalitetne proizvode osobito slavonski hrast, povezati sa znanstvenom zajednicom te uz inovativan pristup i dizajn postići konkurentnost na svjetskoj razini. "Vlada želi osigurati što bolje uvjete poslovanja, rasteretiti proizvođače te uz predvidljivi pravni i porezni okvir olakšati poslovanje kako bi postigli još veći udio u obujmu izvoza", rekao je Plenković.

LukaBurilovic_800x450.JPG

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvorenju Ambiente; Izvor: HGK.

''Drvoprerađivačka industrija čak 68% prihoda realizira prodajom na inozemnim tržištima! Stoga možemo slobodno reći kako je ona glavna snaga i pokretač održivog gospodarskog razvoja. U prošloj godini u preradi drva i proizvodnji namještaja ostvaren je vanjskotrgovinski suficit od 527 milijuna eura, a već u prvoj polovici ove godine - 250 milijuna eura suficita. Osim rastom izvoza ovaj se sektor može pohvaliti i otvaranjem novih tržišta kao i rastom domaće potrošnje,'' istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem otvaranju Ambiente, 44. međunarodnog salona namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, na kojem i ove godine izlažu članice Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK i Zajednica za industrijski dizajn.

ZzID_HGK_800x450.JPG

Štand Zajednice za industrijski dizajn ZzID Hrvatske gospodarske komore; Izvor: HGK.

"Drvno-prerađivačka industrija s 20.000 izravno zaposlenih u velikoj mjeri pridonosi lokalnom i regionalnom razvoju, a u ruralnom prostoru stabilan je izvor prihoda domaćem stanovništvu. Ovaj sektor koristi manje od 5% uvozne komponente, a poslovna suradnja s Hrvatskim šumama, glavnim dobavljačem sirovine važna je za daljnji rast i razvoj ovog sektora te stvaranje proizvoda veće dodane vrijednost", istaknuo je Burilović te dodao kako je uz izvoz, važno i povezivanje unutar i između sektora na domaćem tržištu radi povećanja potrošnje domaćih proizvoda u graditeljstvu, opremanju/unutarnjem uređenju, korištenju obnovljivih izvora energije i sl.

BurilovicMaricBozinovicTolusicPlenkovicBandicJurcic1_800x450.JPG

Predsjednik HGK Burilović, ministri Marić, Božinović i Tolušić, premijer Plenković, gradonačelnik Bandić i profesor Jurčić; Izvor: HGK.

"Ambienta 2017. najvažniji je poslovni događaj u drvno-prerađivačkoj industriji i od nacionalnog je značaja za grad Zagreb i Hrvatsku", istaknuo je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić dodajući kako je to uspješna poslovna priča koja grad Zagreb pozicionira na međunarodnom tržištu i pridonosi njegovoj promociji, zadnjih godina top turističkoj destinaciji. U dizajn-zoni sajma promoviraju se hrvatski proizvođači, koji su dobili međunarodne nagrade, a također i još neafirmirani mladi dizajneri. Gosti sajma su predstavnici Sajma Milano, napomenuo je Bandić.

Ambienta 2017. jedan od najvažnijih poslovnih događaja drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj, održava se od 11. do 15. listopada na Zagrebačkom velesajmu, a u šest paviljona izlaže više od 300 izlagača iz 23 zemlje na 20.000 četvornih metara. Ove je godine organizirana kroz četiri tematske cjeline: izložba namještaja, parketa, vrata, prozora i dekora Ambidom, predstavljanje dizajnerskih dostignuća domaće industrije namještaja Ambidesign, Ambipro gdje se predstavljaju materijali, oprema i strojevi, a četvrta je cjelina Ambienergo.

Kontakti

  • Sektor za međunarodne poslove i EU Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: eoi@hgk.hr Tel: +385 1 482 8382 Fax: +385 1 482 8379 direktorica: Silva Stipić Kobali tajnica: Lidija Rajković
  • Sektor za međunarodne poslove i EU Tel: +3851 4828 382 Email: eoi@hgk.hr
  • Marko Babić pomoćnik direktorice Tel: +385 1 456 1574 Email: mbabic@hgk.hr