Vrijeme održavanja: 05.04.2019.

Objavljeno: 05. 04. 2019. , Ažurirano: 05. 04. 2019.

„U interesu je brodarstva promicanje naprednih tehnologija i praćenje zbivanja u svijetu. U suradnji s dobro znanim tvrtkama iz zemalja poput Norveške koje su otišle daleko u tehnologijama i mi možemo napredovati, uz vrhunske stručnjake koje već imamo u našoj industriji,“ rekao je predsjednik Udruženja male brodogradnje HGK Boris Vukušić na Blue-Green Hub Forumu brodara “Inovacije u zelenom brodarstvu: međunarodne prakse i mogućnosti financiranja“ održanome danas u organizaciji tvrtke Radionica za ljudske potencijale-HRradi, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH te u suradnji s Hrvatskom udrugom brodara Mare Nostrum, Udruženjem male brodogradnje HGK te Brodarskim institutom.

„Smanjenje onečišćenja mora i zraka je moguće uporabom novih tehnologija te poticanjem suradnje između gospodarstva, znanosti i tijela državne uprave," rekao je načelnik Sektora u Upravi pomorstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH Branimir Belančić-Farkaš.

Branimir Belančić Farkaš.jpgNačelnik Sektora u Upravi pomorstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH Branimir Belančić-Farkaš; Izvor: HGK

Predsjednik Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum i predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta naglasio je da je brodarstvo jedna od najznačajnijih djelatnosti plavog gospodarstva, u kojoj kultura zaštite okoliša mora biti prioritet.

David Sopta.jpgPredsjednik Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum i predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta; Izvor: HGK

 

„Današnji forum je prilika da saznamo više o vodećim svjetskim praksama u zelenom brodarstvu i brodogradnji i predstojećim natječajima za financiranje" voditeljica inicijative Blue-Green Hub iz tvrtke Radionica za ljudske potencijale – HRradi Barbra Kristofich Ambruš.

Barbra Kristofich Ambruš.jpgVoditeljica inicijative Blue-Green Hub iz tvrtke Radionica za ljudske potencijale – HRradi Barbra Kristofich Ambruš; Izvor: HGK

Blue-Green Hub je krovna inicijativa za poticanje rasta i razvoja u plavom sektoru uz primjenu zelenih tehnologija, uz pokroviteljstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je prepoznalo potencijal plavog sektora za gospodarski razvoj sukladno smjernicama Europske Unije. Inicijativa je pokrenuta u suradnji konzalting tvrtke Radionica za ljudske potencijale-HRradi, Udruženja za malu brodogradnju HGK i Brodarskog instituta te će se primjenjivati u područjima zelene brodogradnje i brodarstva, plave energije i plave biotehnologije i zaštite okoliša te plavog stanovanja i turizma.

Cilj inicijative i foruma je jačanje kapaciteta hrvatskih brodara za uvođenje novih tehnologija kroz pripremu za predstojeće EU natječaje i pronalaženje potencijalnih međunarodnih partnera. Na forumu se s predstavili primjeri dobrih praksi međunarodnih tvrtki lidera u primjeni zelenih tehnologija u brodarstvu i brodogradnji tvrtki ABB Norveška, Navis Consult, Szalai Scalar Technology i Optimarin. U sklopu foruma organizirani su i B2B sastanci s predstavnicima međunarodnih tvrtki sa svrhom pronalaženja međunarodnih partnera za predstojeće natječaje.