Vrijeme održavanja: 09.11.2016. - 13.11.2016.

Objavljeno: 11. 11. 2016. , Ažurirano: 11. 11. 2016.

Svoje su proizvode predstavile tvrtke Hittner iz Bjelovara, proizvođač poljoprivrednih i šumskih traktora (skiddera), Labinprogres-TPS iz Labina, proizvođač traktora i motokultivatora, Hidraulika Kutina, proizvođač hidrauličnih dijelova, Megametal iz Nedelišća, proizvođač traktorskih freza i rasipača mineralnih gnojiva i POD iz Dežanovca, proizvođač opruga za poljoprivredne strojeve. Sve su te tvrtke članice Klastera poljomehanizacije s kojim HGK surađuje niz godina na zajedničkoj promidžbi poljoprivredne mehanizacije.

"Kontinuiranim izlaganjem tvrtke, proizvođači poljoprivredne mehanizacije postale su prepoznate na stranim tržištima“ rekla je Gordana Ribarić, voditeljica Odjela za prerađivačku industriju Sektora za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore, koja je na sajmu održala i niz sastanaka s predstavnicima inozemnih udruženja poljoprivredne mehanizacije iz Italije (FEDERUNACOMA), Turske (Tarmakbir) i Koreje (KAMIC) te s predstavnicima mreže ELAN (European and Latin American Business Services).

U organizaciji HGK ovo je treće zajedničko predstavljanje naših proizvođača poljoprivredne mehanizacije na sajmu EIMA, Bologna te ukupno deveto zajedničko izlaganje proizvođača poljoprivredne mehanizacije u organizaciji HGK. Do sada su se u organizaaciji HGK proizvođači poljoprivredne mehanizacije predstavili na sajmovima u Moskvi i Hannoveru te u marokanskom Meknesu i rumunjskom Aradu.

Prvi dan sajma EIMA, izložbeni prostor HGK posjetila je Emina El Majzoub, konzulica RH u Milanu, i iskazala zadovoljstvo nastupom hrvatskih izlagača na sajmu te ponudila svu potrebnu pomoć tvrtkama u poslovanju u Italiji kao i pomoć u pripremi i organizaciji slijedećeg nastupa na sajmu EIMA 2018. godine te je s predstavnicom HGK održala sastanak s organizatotom sajma vezano uz pripreme za slijedeći sajam EIMA 2018.

Direktor tvrtke Megametal Tomica Novak istaknuo je sajmove kao mjesto susreta svih dionika u području proizvodnje poljoprivredne mehanizacije (kupaca, dobavljača i zastupnika) te je potvrdio da je izravan kontakt s kupcem nezamijenjiv u poslovnim kontaktima unatoč brojnim mogućnostima interneta te ostalih oblika oglašavanja i promidžbe.

EIMA se održava svake druge godine i iza sajma Agritechnica u Hannoveru drugi je po veličini europski sajam poljoprivredne mehanizacije u Europskoj uniji. Na prethodnoj je Eimi 2014. godine sudjelovalo 1809 izlagača iz 45 zemalja, a sajam je obišlo više od 235.614 posjetitelja iz 130 zemalja, dok za ovu godinu organizatori predviđaju da će se premašiti sve dosadašnje brojke. Sajam EIMA Bologna predstavio je proizvode hrvatske poljoprivredne mehanizacije tržištu Italije, šire mediteranske regije kao i tržištu zemalja Magreba (Alžir i Maroko) koje gravitira tom sajmu

Više informacija o sajmu EIMA možete doznati od Gordane Ribarić (gribaric@hgk.hr, tel.: 01-4606-740) iz Sektora za industriju HGK.