Vrijeme održavanja: 20.10.2016.

Objavljeno: 19. 10. 2016. , Ažurirano: 20. 10. 2016.

Sajam ideja – Sinergija hrvatske industrije i znanosti, održan je danas na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, u sklopu proslave 97. godišnjice fakulteta. Tema je ovogodišnjeg sajma gospodarenje industrijskim otpadom i energijom.

"Sajam je prilika studentima da svoje ideje i projekte predstave institucijama i tvrtkama poput HGK, Grada Zagreba, HEP-a i ostalima koji vide potencijal u ovoj struci koja je od važnosti za razvoj i zapošljavanje te ostanak mladih u Hrvatskoj", istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te napomenuo da je potrebno utjecati na ostvarivanje boljih uvjeta za rad na projektima u Hrvatskoj i na boljemu korištenju sredstava za europske projekte.

Poslovna tajnica Udruženja kemijske industrije HGK Renata Florjanić rekla je da HGK, u suradnji s međunarodnim udruženjima, može pomoći u pronalasku partnera za europske projekte. Dodala je da su gospodarske komore poželjan partner na EU projektima i donose dodatne bodove važne za dobivanje projekata. "Želimo omogućiti tvrtkama i institucijama da koriste naše resurse, ne samo opremom, već i znanjem nastavnika, znanstvenika i studenata", istaknuo je dekan FKIT-a Bruno Zelić.

Zelic_FKIT_800x450.jpg

Bruno Zelić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, obratio se nazočnima; Izvor: FKIT.

Tamara Tarnik iz Hrvatske elektroprivrede predstavila je gospodarenje pepelom od netretirane drvne sječke, i to radom dviju kogeneracijskih elektrana na biomasu BE TO Osijek i Sisak. Biljana Kulišić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, govoreći o prijelazu s bioenergije na bioekonomiju, rekla je da je energija iz biomase najsloženiji oblik obnovljivih izvora energije jer ovisi o ljudskom faktoru koji utječe na održivost. "Proizvodnja biomase u poljoprivredi i šumarstvu značajno će rasti, a otpad je nedostatan potencijal za ostvarivanje ciljeva te će se biomasa za energetske potrebe morati i uzgajati", istaknula je Kulišić. Lana Magić iz Ine predstavila je pregled mogućnosti algi za kombiniranu obradu otpadnih voda i proizvodnju biomase, dobivanje električne energije i topline, a u industriji i za proizvodnju vlakana i kemikalija. Daria Juretić Perišić s FKIT-a istaknula je projekt modularnog uređaja za provedbu potrebnih istraživanja i optimizacije integriranog sustava zasnovanog na različitim tehnologijama.

Helena Vučić iz Holcima istaknula je dugogodišnju praksu suradnje Holcima s fakultetima, optimizaciju proizvodnje te razvoj proizvoda i materijala, dok je Jelena Čačulović iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode govorila o dobroj poveznici između znanstvenog i privatnog sektora putem EU programa Life.

Kako krenuti od ideje do inovacije, bila je tema izlaganja Marina Kovačića s FKIT-a, a osvrnuo se na to kako razvijati ideje i doći do njih, koji su koraci inovativnog procesa, izrade prototipa i čuvanja intelektualnog vlasništva, promidžbe i komercijalizacije inovacija te kako pretraživati patentnu literaturu. "Moramo imati otvoren um i upijati nove informacije, biti kreativni u razvoju i povezivanju različitih tehnoloških područja", rekao je Kovačić. 

Na sajmu, koji je organizirao FKIT u suradnji s HGK, za najbolji studentski plakat nagrađeni su Fran Jazbec i Jurica Bunjevac (donator nagrade je Agroproteinka d.d.) te Denija Krivačić (nagradu je osigurao HEP).

Pokrovitelji Sajma su Grad Zagreb, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatski inženjerski savez.