Vrijeme održavanja: 10.10.2019.

Objavljeno: 11. 10. 2019. , Ažurirano: 11. 10. 2019.

Seminar Kružno gospodarstvo i odgovorno poslovanje s kemikalijama – novi alati održan je 10. listopada u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore. Udruženje kemijske industrije HGK organiziralo je seminar u suradnji s CEFIC-om (Europskim udruženjem kemijske industrije).

Predstavljene su aktivnosti povezane s kružnim gospodarstvom, koje se provode na europskoj razini – izazovi i inovacije kemijske industrije kao važnog dionika. Georgios Karkampasis, CEFIC-ov Sustainibility Manager, predstavio je povezanost kemikalija, proizvoda i zakonodavstva povezanog s otpadom te ulogu i mogućnosti inovacija kemijske industrije u reciklaži otpada s naglaskom na plastiku. Spomenuti su pilot-projekti i istraživanja u području kemijske reciklaže koja bi uvelike mogla pridonjeti kružnom gospodarstvu i ostvarenju njegovih ciljeva.

Aktivnosti povezane s kružnim gospodarstvom koje se provode na nacionalnoj razini na primjeru Austrije predstavio je Marko Sušnik iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Austrijske gospodarske komore. Austrija kao zemlja iz okružja može nam poslužiti kao primjer zbog sličnoga komorskog sustava i kao zemlja koja je nedavno predsjedala Vijećem Europe što Hrvatsku čeka u nadolazećem period (od 1. siječnja do 30. lipnja 2020.). Cilj je bio sagledati problematiku kemijske industrije koja se provlači kroz gotovo sve zemlje članice EU, pa tako i Hrvatsku, te vidjeti gdje se kao kemijska industrija pravovremeno možemo uključiti u procese i lobiranja za interese industrije.

U drugom dijelu Seminara CEFIC-ov Responsible Care Manager Giulia Casasole predstavila je nove alate za odgovorno poslovanje s kemikalijama (Responsible Care IT Tools) koje je izradio CEFIC. Alati su primjenjivi na sve tvrtke (ne samo na Članice Grupacije za odgovorno poslovanje s kemikalijama HGK) koje imaju uvedene razne standarde, a mogu poslužiti za samoprocjenu i moguće unapređenje poslovanja. Materijali su trenutno na engleskom jeziku i dostupni su na webu CEFIC-a no, kako su u fazi prevođenja, bit će dostupni i na hrvatskom jeziku.   

Aktivnosti koje su uslijedile nakon pridruživanja Hrvatske kao 61. člana globalnoj inicijativi Responsible Care, predstavila je Renata Florjanić, poslovna tajnica Grupacije za odgovorno poslovanje s kemikalijama Udruženja kemijske industrije HGK. Tvrtkama članicama Grupacije za odgovorno poslovanje s kemikalijama HGK (13 tvrtki) uručeni su personalizirani posteri koji će poslužiti kao promocija globalno prepoznate inicijative i promocija poslovanja tvrtke koja je pristupila inicijativi, poštujući načela definirana Svjetskom poveljom za odgovorno poslovanje s kemikalijama (Responsible Care Global Charter).