Vrijeme održavanja: 01.12.2016.

Objavljeno: 01. 12. 2016. , Ažurirano: 01. 12. 2016.

"Tekstilna i kožarsko-prerađivačka industrija u Hrvatskoj imaju 27.000 zaposlenih. To se mora promijeniti i upravo smo zato odlučili organizirati ovu konferenciju, kako bi što više hrvatskih proizvođača tekstila i kože prepoznalo nužnost brzih promjena i zaokreta u načinu rada i razmišljanja te kako bi se lakše prilagodili tržišnoj utakmici", istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, otvarajući konferenciju Industrija 4.0 ↔ tekstil i koža u HGK.

Dodao je da su digitalizacija, visoka tehnologija, pametna i održiva industrijska transformacija u punom jeku na području EU. "Bez velikih reformi u hrvatskom gospodarstvu, i to uskoro, bliska budućnost mogla bi donijeti negativne trendove koji bi se u tom slučaju neminovno odražavali na daljnji pad zaposlenosti, iseljavanje stručnih kadrova i pad konkurentnosti. Stoga su od velike važnosti podizanje konkurentnosti i osnaživanje tekstilno-odjevne i kožarsko-prerađivačke industrije u Hrvatskoj", rekao je Radoš, dodajući da će Komora pružiti svu pomoć u razvoju i uvođenju industrije 4.0, u čemu je Hrvatska na pretposljednjem mjestu u EU ispred Bugarske.

ZeljkoPravdic_800x450.JPG

Pomoćnik ministrice gospodarstva Željko Pravdić; Izvor: HGK.

"U razvoju industrije 4.0 Hrvatska ima europsku potporu te joj je potrebna brža digitalizacija proizvodnih procesa. U tom području imamo pojedine uspješne tvrtke koje djeluju lokalno, a globalno su konkurentne. U sljedećoj je godini potrebno načiniti okvir te strategiju hrvatske industrije 4.0", istaknuo je pomoćnik ministrice gospodarstva Željko Pravdić, dodajući da je ključna transformacija cijeloga društva te kulturne promjene od obrazovnog sustava, prilagođavanja okruženju do zajedničkog djelovanja u jednom smjeru.

"Krenuli smo 2004. godine uz viziju proširenja poslovanja te prelaska s masovne na personaliziranu proizvodnju i pružanje usluga prema zahtjevima. Danas male i srednje tvrtke tekstilne industrije uz intenzivno korištenje suvremene tehnologije imaju bolju prisutnost na tržištima. Ostvaruje se 26 posto izvoza izvan Europe, a koncentrirani su na svjetska tržišta od Kine, SAD-a, Rusije do manjih zemalja s brzim rastom", istaknuo je Francesco Marchi, generalni direktor Euratexa – Europskog udruženja tekstila i odjeće u Bruxellesu, govoreći o Industriji 4.0 u tekstilnoj i odjevnoj industriji Europe.

FrancescoMarchi_800x533.JPG

Francesco Marchi, generalni direktor Euratexa – Europskog udruženja tekstila i odjeće u Bruxellesu; Izvor: HGK.

"Više će ulaganja biti u inovacije, znanje i vještine, a dugoročni su trendovi digitalizacija i virtualizacija te plaćanja prema upotrebi proizvoda", kazao je Marchi navodeći četiri strateške teme – razvoj pametnih materijala visokih performansi i funkcionalnih tkanina, digitalizacije svih proizvodnih procesa, učinkovitoga korištenja resursa u cirkularnoj ekonomiji te isporuke robe na najzahtjevnija rastuća tržišta. "Do 2025. godine očekuje se otvaranje 600.000 novih radnih mjesta u ovoj industriji EU te nam je potreban novi naraštaj radnika i poduzetnika u tekstilnoj industriji", napomenuo je Marchi.

"Domaću industriju tekstila, odjeće, kože i obuće odlikuje duga tradicija i kvaliteta poslovanja. Tvrtke ovih industrija bore se s jakom konkurencijom na domaćem i stranom tržištu, bilježe uspješne rezultate, a dio njih razvija i vlastite proizvode", istaknula je Jagoda Divić iz HGK. "Ohrabruje podatak da je u proteklih godinu dana zabilježeno 30 novootvorenih tvrtki, dok kožarska industrija posljednjih godina bilježi povećanje zaposlenih i do 40 posto, osobito zahvaljujući greenfield investicijama, kazala je Divić.

Sudionici_800x450.jpg

Sudionici skupa; Izvor: HGK.

"Ove industrije sudjeluju s više od 16 posto u ukupnom hrvatskom izvozu, odnosno s približno 10 posto BDP-a. Bilježe rast izvoza ali i uvoza, no prosječe su mjesečne plaće niske, što bi trebalo mijenjati kako bi se privukli i zadržali mladi kadrovi. Osobito je perspektivno područje tehničkog tekstila. Potrebno je promijeniti ustaljene načine poslovanja te se okrenuti novim trendovima koji su pred vratima", istaknula je Divić.

Industrija 4.0 potpuno je novi oblik organizacije proizvodnje temeljene na konceptu pametnih tvornica koje se koriste informacijskom i komunikacijskom tehnologijom za digitalizaciju poslovnih procesa kako bi kreirale prednosti poboljšane kvalitete, nižih troškova i povećane učinkovitosti proizvodnje, metodom uspostave komunikacije između strojeva, ljudi i proizvoda. Temelji se na brzom povezivanju online svijeta i industrijske proizvodnje. U sljedećih nekoliko godina Europa planira uložiti više od 500 milijuna eura u razvoj Industrije 4.0. i digitalizaciju poslovanja.

Konferenciju su organizirali Udruženje tekstilne i odjevne industrije HGK, Udruženje kožarsko-prerađivačke industrije HGK, Klaster konkurentnosti industrije tekstila, kože i obuće i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Inače, Udruženje tekstilne i odjevne industrije HGK član je Euratexa.