Vrijeme održavanja: 26.09.2019.

Objavljeno: 03. 10. 2019. , Ažurirano: 03. 10. 2019.

Ključna tema današnjeg sastanka Udruženja energetike Hrvatske gospodarske komore bila je predstavljanje aktualne zakonske regulative u području energetike u Hrvatskoj i Europskoj uniji te plan za rad na budućim zakonskim i podzakonskim aktima, posebno s obzirom na nadolazeće predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije.

Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i energetiku je najavio kako će Hrvatska gospodarska komora za tvrtke iz sektora energetike organizirati sastanak s ministrom zaštite okoliša i energetike. “Otvorit ćemo u izravnom dijalogu pet, šest ključnih tema koje muče ovaj sektor kako bismo pronašli prava rješenja koja će nam osigurati energetsku sigurnost u sljedećim desetljećima. Inače Hrvatska gospodarska komora redovito organizira zajedničke nastupe na sajmu energetike, podugovaranja, industrijske automatizacije i dobavljača u Hannoveru na kojem sudjeluje između šest i dvanaest hrvatskih izlagača iz područja energetike, elektroindustrije i metaloprerađivačke industrije, i to ćemo činiti i u budućnosti”, najavio je Radoš.

„Predsjedanje Europskom unijom bit će veliki izazov za našu administraciju, ali to će ujedno biti i prilika da aktualiziramo pitanja koja su nama interesantna“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić.

„Bolje povezivanje infrastrukture u regiji i osiguravanje sigurne energetske opskrbe u ovom dijelu Europe sigurno je jedna od tih tema. Prioriteti našeg predsjedanja Europskom unijom su i daljnji razvoj i uspostava energetske unije, kao i donošenje paketa zakona vezanih uz tržište plina i električne energije na kojima trenutno radi Europska komisija. Hrvatska u prilagodbi toj zajedničkoj politici mora mijenjati svoja četiri zakona. Očekuje nas i analiza stanja o tržištu plina u EU, dok je jedna od najvažnijih tema tranzicija na čistu energiju, koja uključuje smanjenje emisija i stvaranje niskougljičnog gospodarstva”, naglašava Validžić.

Državni tajnik je najavio i kako će idućeg tjedna u Vladi biti predstavljena Energetska strategija u kojoj su stručnjaci analizirali korake razvoja energetskog sustava u sljedećih deset godina, s projekcijama do 2050. godine s fokusom na smanjenje otiska stakleničkih plinova i održivu energetsku politiku.

„Teme dosadašnjih sastanaka odnosile su se na aktualnu energetsku politiku s posebnim naglaskom na zakonsku regulativu te pripremu Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske. U području obnovljivih izvora energije, rad se bazira na radu Zajednice obnovljivih izvora energije i pripadajućih grupacija. Teme obuhvaćaju područja koja u određenim okolnostima izlaze izvan područja energetike, a uvjetovana su horizontalnim ustrojem Zajednice”, istaknuo je Robert Krklec, predsjednik Udruženja energetike HGK.

Ravnatelj Energetskog instituta “Hrvoje Požar“ Goran Granić predstavio je nacrt Integriranog energetskog i klimatskog plana za razdoblje 2021. – 2030. godine. „Ono što nas čeka u sljedećim godinama su ozbiljan rad i veliki posao, ali i promjena načina razmišljanja mnogih nas u sustavu kako bismo mogli ostvariti održiv i siguran energetski okvir koji će jamčiti energetske potrebe gospodarstva i društva”, zaključuje Granić.