Održan radni sastanak HGK i SSSH

HGK
Sudionici sastanka

Na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) održan je sastanak vodstava HGK i SSSH te predstavnika njihovih granskih udruga na kojemu je utvrđen visok stupanj podudarnosti u razumijevanju stanja i problema hrvatskoga gospodarstva s aspekta i poslodavaca i radnika te je utvrđeno postojanje prostora za značajno unaprjeđenje suradnje u interesu razvoja hrvatskoga gospodarstva i društva u cjelini kroz podizanje opće razine socijalne dobrobiti.

Sudionici su suglasni da socijalni dijalog nema alternative i da kao civilizacijsku vrijednost valja poticati partnersko dogovaranje i o pitanjima o kojima postoje objektivne razlike u interesima i stavovima.

HGK je voljna u unapređenje dijaloga i suradnje ugraditi svoje dugogodišnje "institucionalno pamćenje" i stručnu i organizacijsku infrastrukturu, dok SSSH kao najveća sindikalna središnjica koja okuplja najveći dio sindikalno organiziranih radnika u realnom gospodarstvu, otvara prostor suradnje upravo na sektorskoj i granskoj, te na regionalnoj razini. Naime, kako su SSSH i HGK sličnoga ustroja te zahvaljujući svojim granskim udrugama i središnjem i teritorijalnim uredima na području cijele Hrvatske posjeduju znanja, kompetencije i informacije, moguće je buduću suradnju podići na višu razinu. Posebice je naglašena dobra sektorska kapacitiranost za rješavanje konkretnih problema, jer stanje nije jednako u svim sektorima.

SSSH i HGK su dogovorili nastavak bipartitne suradnje u odnosu na pojedine javne politike poput obrazovanja i zapošljavanja te suradnju u smjeru utvrđivanja zajedničkog nastupa prema resornim ministarstvima i Vladi RH u sektorima graditeljstva, poljoprivrede, trgovine, ugostiteljstva i turizma te prerađivačke industrije, posebice u drvnoj i papirnoj te prehrambenoj industriji.

Kontakti

  • Sektor za industriju i IT Adresa: Draškovićeva 45 10000 Zagreb Email: industrija@hgk.hr Tel: +385 1 460 6701 Tel 1: +385 1 460 6705 Fax: +385 1 460 6737 direktorica: mr. sc. Tajana Kesić Šapić tajnica: Josipa Derežanin
  • Sektor za industriju i IT Tel: +385 1 460 6701 Email: industrija@hgk.hr
  • Marko Morić predsjednik Udruženja Tel: 01/4606745 Email: mgjeldum@hgk.hr