HGK organizirala studijsko putovanje komunalnih tvrtki po domaćim tvornicama komunalne opreme

HGK
Sudionici studijskog putovanja ispred međimurskog Tehnixa

"Nakon informacije da se pripremaju natječaji za nabavu proizvoda vezanih za ekologiju, Hrvatska gospodarska komora je odlučila organizirati dvodnevni posjet predstavnika komunalnih poduzeća hrvatskim proizvođačima, kako bismo pokazali što naša industrija može ponuditi javnim naručiteljima", rekla je direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić o studijskom putovanju o razvoju komunalne infrastrukture i razvoju domaće eko-industrije 29. i 30. studenoga.

Straza_Grilec_Antonic_800x450.jpg

Predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić; Izvor: HGK.

Za projekte gospodarenja otpadom Hrvatskoj će na raspolaganju biti 475 milijuna eura EU-sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. U tijeku su pripreme za objavu javnih poziva za izgradnju reciklažnih dvorišta i sanacije odlagališta, a u prosincu će biti otvoren javni poziv za edukativno-informativne aktivnosti. Početkom 2018. planira je poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, potom za izgradnju sortirnica, kompostana te nabavu vozila za komunalne tvrtke. Sve to odlična je prilika da se komunalne tvrtke snažnije povežu s hrvatskim proizvođačima tražene opreme i tako ojačaju domaću ekonomiju, a upravo s tim ciljem je HGK organizirala ovo studijsko putovanje.

Tehnix_800x450.jpg

Predstavnici komunalnih tvrtki razgledali su Tehnixovu opremu za razvrstavanje otpada; Izvor: HGK.

"Tvrtke koje smo posjetili izvoze i više od 80 posto svojih proizvoda, a naš cilj je povećati udio njihove prodaje u Hrvatskoj jer je nedopustivo da tvrtka izvozi, a nema reference u vlastitoj zemlji. Stoga želimo omogućiti našim proizvodima da nađu svoje mjesto na domaćem tržištu", poručila je Kesić Šapić, dodavši kako je zadovoljna odazivom komunalnih poduzeća iz cijele Hrvatske, od Dalmacije do Slavonije.

"Nadam se da će ovi susreti uskoro rezultirati i konkretnim poslovima. Sve europske zemlje se brinu o domaćoj proizvodnji, a HGK isto to želi postići u Hrvatskoj. Kupujući od naših kompanija otvaraju se nova radna mjesta, potiču se investicije, a samim tim dolazi do rasta BDP-a i generalnog napretka društva", naglasila je Kesić Šapić.

Rasco_direktor_800x450.jpg

Direktor Rascoa Darko Paviša (sasvim desno na slici) tijekom razgovora s novinarima; Izvor: HGK.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić poručio je da pozdravlja inicijativu HGK i domaćih proizvođača da se našim komunalnim gospodarstvenicima pokaže kako ono što im treba mogu pronaći u Hrvatskoj. "Kupujući domaće proizvode pomažemo hrvatsku proizvodnju, omogućavamo bolje plaće i uvjete rada hrvatskim radnicima te sprječavamo odlazak ljudi iz zemlje", naglasio je Antonić, posebno istaknuvši kako je ove godine na snagu stupio novi Zakon o javnoj nabavi koji bi komunalnim društvima trebao pomoći da, kroz sustav koji sad preferira ekonomski najpovoljnije ponude, omogućavaju domaćim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode.

Prva postaja studijskog putovanja bio je Hum na Sutli, gdje su se domaći komunalci upoznali sa tvrtkom Stražaplastika, jednom od najstarijih tvornica plastike u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. S radom su počeli 1958. godine, danas zapošljavaju 250 radnika i proizvode širok asortiman proizvoda od plastike - od autodijelova, do gajbi za piće. Prihodi im konstantno rastu, ove godine se kreću oko 12,5 milijuna eura, od čega na izvoz otpada 8,5 milijuna, odnosno 70-ak posto.

Rasco_ralice_800x450.jpg

Rasco svoje multifunkcionalna vozila izvozi u cijeli svijet; Izvor: HGK.

"Od 2012. proizvodimo komunalnu opremu, u taj segment smo investirali oko 15 milijuna kuna, a planiramo još pet milijuna u skoroj budućnosti. Ova akcija HGK je hvalevrijedna jer se domaći kupci mogu iz prve ruke uvjeriti da mi u Hrvatskoj možemo napraviti itekako kvalitetan proizvod. Kod nas još uvijek vlada averzija prema domaćim proizvođačima pa se oslanjamo na uvoz, a to nije dobro. Zato su ovakve akcije Komore iznimno važne", izjavio je direktor Stražaplastike i predsjednik Udruženja industrije plastike i gume HGK Josip Grilec, dodavši da članovi Komore moraju biti aktivni unutar sustava kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Iduća stanica putovanja bila je ugledna tvrtka za tehnologije gospodarenja komunalnim i ostalim otpadom, Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Komercijalni direktor Tehnixa Željko Horvat proveo je goste kroz pogone tvrtke i predstavio im asortiman proizvoda. Naglasio je kako se uskoro omotnica teška više od 470 milijuna eura kroz program Konkurentnost i kohezija usmjerava lokalnoj samoupravi i poručio je da nam trebaju kvalitetni planovi za gospodarenje otpadom, edukacija građana, a onda i izgradnja infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada. "Naglasak na lokalno, naglasak na nacionalno, naglasak na hrvatsko je sigurno najkraći i najbolji put ka cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju. Ova akcija HGK nije slučajno došla u ovom trenutku, obilazak domaće industrija tempiran je tako da se pokaže da je ona spremna podržati operativne planove koji će se provoditi prema novoj regulativi", kazao je Horvat.  

Tehnix_shreder_800x450.jpg

Gosti su vidjeli Tehnixov mulcher u radu; Izvor: HGK.

Zadnja postaja studijskog putovanja domaće je komunalce odvela u Kalinovac, u tvrtku Rasco, obiteljsku kompanija koja je počela 1990. sa dva zaposlenika, a danas je jedan od vodećih proizvođača opreme za ljetno i zimsko održavanje prometnica. Zapošljavaju 350 ljudi, od čega 60 inženjera, i imaju više od 70 proizvoda koje proizvode u ukupno 400 izvedbi jer posluju na mnogim tržištima koja traže specifična rješenja. Sve što nude klijentima dizajnirano je i proizvedeno u njihovim pogonima, sve je plod hrvatske pameti i znanja. Rade u pet hala, u posljednjih 18 mjeseci investirali su više od milijun i pol milijuna eura, a u sljedeće dvije godine planiraju još 5 milijuna eura ulaganja u širenje proizvodnje, nove tehnologije i novi sustav za upravljanje odnosima s kupcima.

Rasco_800x450.jpg

Sudionici na putovanja u tvrtci Rasco; Izvor: HGK.

"Mi kao hrvatski proizvođač već stojimo uz bok najvećim svjetskim kompanijama jer im po kvaliteti već pariramo. Izvozimo na 36 tržišta diljem svijeta, od Kanade do Kine, gdje smo plasirali više od 200 naših multifunkcionalnih vozila Muvo. U Hrvatskoj smo ih zasad prodali 20-ak i ta brojka može i mora rasti", zaključio je direktor Rascoa Darko Paviša.

Studijsko putovanje je realizirano suradnjom Sektora za industriju i IT i Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo koji djeluju unutar Hrvatske gospodarske komore, a na zadovoljstvo svih sudionika. Predsjednik Udruženja komunalnog gospodarstva Tomislav Ćurko izrazio je nadu da će komunalne tvrtke prepoznati vrijednost i kvalitetu hrvatskih proizvoda i u budućim investicijama dati prostora domaćim proizvodima konkurentnim cijenom i kvalitetom te tako pomoći očuvanju postojećih radnih mjesta i otvaranju novih, što je u ovom trenutku izuzetno važno za ekonomsku stabilnost RH.

Kontakti

  • Sektor za industriju i IT Adresa: Draškovićeva 45 10000 Zagreb Email: industrija@hgk.hr Tel: +385 1 460 6701 Tel 1: +385 1 460 6705 Fax: +385 1 460 6737 direktorica: mr. sc. Tajana Kesić Šapić tajnica: Josipa Derežanin
  • Sektor za industriju i IT Tel: +385 1 460 6701 Email: industrija@hgk.hr
  • Marko Morić predsjednik Udruženja Tel: 01/4606745 Email: mgjeldum@hgk.hr