Digitalne tehnologije i novi trendovi u bankarstvu

Vrijeme održavanja: 09.06.2017.   /   Rok prijave: 08.06.2017.

„Većina menadžera smatra da su digitalne transformacije važne za poslovanje, a polovina tvrtki izradila je poslovne strategije za taj segment poslovanja. Uz to, većina rukovoditelja doživljava suvremene digitalne tehnologije prijetnjom za financijski sektor, a kao prioritetna područja unaprjeđenja navodi operacije, rizike, maloprodaju, ljudske potencijale (HR), informacijske tehnologije (IT) i riznicu. Značajnim tehnologijama smatraju Big Data, Blockchain, AI, Cloud i Business API. Menadžeri su se izjasnili da je utjecaj digitalnih alata na korisničko iskustvo pozitivan, a to prije svega vrijedi za mladu generaciju“, predstavio je poslovni tajnik Udruženja za IT HGK Emil Perić rezultate istraživanja koje je provela HGK na konferenciji Fin&Tech, održanoj 9. lipnja u kongresnom centru Forum Zagreb.
Konferencija je uvod u projekt HGKtech digitalne transformacije u financijskom sektoru čiji je cilj spajanje dvaju najpropulzivnijih sektora u Hrvatskoj, a koji je nedavno razradila HGK. Sanja Šimić, savjetnica u HGK, u uvodnom govoru istaknula je da je inicijativa za pokretanje ovog projekta nastala na Danima financijskih institucija jer je jasna potreba financijske industrije za inovativnim visokotehnološkim proizvodima odnosno uslugama.

„Pritom primjena novih digitalnih rješenja iziskuje radikalnu transformaciju postojećih poslovnih modela te artikulaciju nove poslovne filozofije“, naglasila je Šimić. Te procese mora pratiti i redizajniranje organizacijske strukture primjerene za djelovanje u novim tržišnim uvjetima koje dobrim djelom diktiraju suvremena tehnološka rješenja. Na prvom panel-predavanju govorilo se o povijesti i budućnosti digitalne transformacije u financijskom sektoru. U raspravi je istaknuto da razvoj suvremene tehnologije ne treba doživljavati kao prijetnju, već kao priliku. Bankarski poslovi iznimno su komplicirani i sustavno te precizno regulirani, za razliku od odnosa s klijentima koji privlače pozornost mnogih mladih informatičara koji izrađuju brojne aplikacije namijenjene baš tom djelu bankarskog poslovanja. Natko Marasović iz Uniqua osiguranja ustvrdio je da je slična situacija i u poslovima osiguranja. Regulativa uređuje poslovanje i, u krajnjoj liniji, štiti klijente i same gospodarske subjekte, ali je problem u tome što se u kratkim rokovima donosi preveliki broj propisa, što otežava provedbu.

Stanko Cerin iz tvrtke Ostendo Consulting Group naglasio je da su potrebni novi modeli marketinga, pri čemu valja voditi računa o zaštiti privatnosti. Nadalje, sudionici rasprave istaknuli su da pretežno starija klijentela i dalje voli doći u banku, dok mlađe generacije to u pravilu ne prakticiraju. Prisutan je trend personalizacije usluga, pa tako umjetna inteligencija omogućava uvođenje digitalnoga financijskog savjetnika koji uz pomoć pametnoga telefona pruža korisniku savjete i preporuke. Dejan Donev iz Erste banke istaknuo je kako banke postaju sve otvorenije, što je drastična promjena paradigme bankarskog poslovanja.

Predavanje General Data Protection (GDPR) – Prepreka ili prilika, održao je Nikola Marinković iz tvrtke Span. Riječ je o zaštiti osobnih podataka, a GDPR predstavlja Uredbu s obvezom primjene u svim zemljama članicama EU. Početak primjene Uredbe jest 25. svibnja 2018. godine. O ciljevima MIFID II – Novom smjeru u investicijskom bankarstvu govorio je Bernardin Katić iz tvrtke Hammer koji je istaknuo da su oni prije svega usmjereni na zaštitu investitora, transparentnost procesa i transakcijsko i regulatorno izvještavanje.

Domagoj Rožić iz tvrtke Minka izložio je osnovne postulate otvorenog bankarstva i principa Banking as a Service (BAAS). Model omogućuje transakciju novca u realnom vremenu, a u Europi ga blokira neprimjerena tehnologija i manjkava regulacija. Prednosti održavanja eSjednica obrazložio je Mihail Ilić iz King ICT-a. Upravljanje dokumentacijskim sustavom omogućava brz protok dokumenata te ujedno osigurava visoki stupanj njihove sigurnosti. Prožimanjem svakog dijela tvrtke digitalnim i tijesnim povezivanjem svih funkcija, procesa i servisa, kupcu se pruža novo iskustvo. HGK je pokrenula projekt digitalne transformacije, posredstvom kojega ima namjeru pomoći tvrtkama u procesu primjene digitalnih tehnologija, financiranja i razvoja proizvoda. Financijski sektor možda će doživjeti najveću transformaciju svog modela poslovanja. Upoznavanjem svih aktera s mogućim promjenama, nadolazećim trendovima i tehnologijama omogućit će se usvajanje novih znanja o tome kako se pripremiti i biti konkurentan u svijetu novih pravila poslovanja.

Reportaža Privrednog vjesnika s Konferencije Fin&Tech se nalazi na sljedećoj poveznici: https://www.facebook.com/privredni/videos/1463867586986007/.

Kontakti

  • Sektor za industriju i IT Adresa: Draškovićeva 45 10000 Zagreb Email: industrija@hgk.hr Tel: +385 1 460 6701 Tel 1: +385 1 460 6705 Fax: +385 1 460 6737 direktorica: mr. sc. Tajana Kesić Šapić tajnica: Josipa Derežanin
  • Emil Ilija Perić voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT Tel: +385 1 460 6741 Email: eperic@hgk.hr
  • Sanja Šimić samostalna savjetnica Tel: 01/456-1571 Email: ssimic@hgk.hr
  • Alexander Friedman stručni referent Tel: +385 1 460 6766 Email: afriedman@hgk.hr