Održani drugi Adriatic Cemetery Days u Puli

Vrijeme održavanja: 20.11.2017. - 21.11.2017.
Pod stručnim i financijskim pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore u Puli je u utorak završilo drugo izdanje dvodnevne specijalizirane konferencije o grobljima i pogrebnim uslugama. U hotelu Park Plaza Histria okupili su se pružatelji pogrebnih i pogrebničkih usluga, jedinice lokalne samouprave, dobavljači opreme, akademski stručnjaci i svi ostali uključeni u očuvanje kulturne baštine i promociju ove djelatnosti iz Hrvatske i susjednih zemalja.

U Puli je u utorak završilo drugo izdanje dvodnevne specijalizirane konferencije na temu grobalja i pogrebnih usluga pod stručnim i financijskim pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore kao partnera. U hotelu Park Plaza Histria okupili su se pružatelji pogrebnih i pogrebničkih usluga, jedinice lokalne samouprave, dobavljači opreme, akademski stručnjaci i svi ostali uključeni u očuvanje kulturne baštine i promociju ovih djelatnosti iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Niz otvorenih tema obuhvaćen je u dvodnevnom, intenzivnom programu koji je obuhvatio i valorizaciju, vrjednovanje i kategorizaciju kulturne baštine na grobljima, oblikovanje i planiranje hortikulturnih elemenata te primjere dobre prakse upravljanja ne samo iz Hrvatske, nego i Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U ime partnera Hrvatske gospodarske komore sudjelovala je predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić koja je naglasila kako će komora uvijek biti partner vrijednim poduzetnicima koji obavljaju ovu specifičnu djelatnost. Grupacija održavanja groblja na čelu s novoizabranim voditeljem Petrom Bilobrkom i predsjednicom Udruženja pogrebničke djelatnosti Nives Torbarina dali su velik doprinos uspostavi dijaloga između sektorskih dionika i nadležnih institucija.

Uz predstavnike Udruženja pogrebničke djelatnosti pri HGK i Grupaciju održavanja groblja HGK prisutni su bili i predstavnici Udruge pogrebnika Hrvatske i Udruga pogrebnika grada Zagreba čiji je predstavnik Renato Habulin istaknuo važnost komunikacije privatnih pogrebnika s komunalnim tvrtkama u obavljanju pogrebničke djelatnosti.

U okviru konferencije organizirane su dvije sadržajne studijske posjete. Prvi dan sudionike su s poslovanjem i aktivnostima Gradskog groblja Poreč upoznali predstavnici tvrtke Usluge d.o.o. Drugi dan konferencije organiziran je posjet značajnim grobljima u Puli -  Mornaričkom austrougarskom groblju i Gradskom groblju Monte Giro gdje je domaćin i direktor Monte Giro d.o.o. Darko Buršić upoznao sudionike s kulturnom baštinom groblja i komunalnim značakama.

Na konferenciji je održano nekoliko zanimljivih panela o interpretaciji zakonodavstva pogrebne i pogrebničke djelatnosti te potrebe očuvanja kulturne baštine s hrvatskih groblja.  Predsjednica Udruženja pogrebničke djelatnosti gđa Nives Torbarina istaknula je važnost rada Udruženja u smislu očuvanja pijeteta i podizanja kvalitete usluge na korist krajnjih korisinika usluge tj. građana. Voditelj Grupacije održavanja groblja unutar Udruženja komunalnog gospodarstva g. Petar Bilobrk naglasio je kako će Grupacija poticati sve svoje članove na suradnju sa svim pružateljima pogrebničkih usluga. Za kraj je pomoćnica direktora Sektora graditeljstva i komunalnog gospodarstva gđa Katarina Sikavica upozorila i ukazala na otvorenost Udruženja i Grupacije HGK te mogućnost djelovanja svih članica HGK preko te dvije strukovne skupine. Udruženje može pomoći svim članicama kako na operativnoj lokalnoj razini tako u pojašnjenju ili utjecaju na unaprjeđenje legislative same pogrebničke djelatnosti.

Kontakti

  • Sektor za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Adresa: Draškovićeva 45 10000 Zagreb Email: graditeljstvo@hgk.hr Tel: +385 1 460 6707 Tel 1: +385 1 461 9250 Fax: +385 1 460-6734
  • Marko Cindrić Viši stručni suradnik Tel: 00385 1 4606832 Email: mcindric@hgk.hr