Konferencija Kružno gospodarstvo u urbanim cjelinama

Od 31. svibnja do 2. lipnja u Poreču je održana konferencija Kružno gospodarstvo u urbanim cjelinama, u organizaciji stručnog časopisa Tehnoeko i pod stručnim pokroviteljstvom HGK.

Direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac sudjelovala je u panelu Aktualnosti u gospodarenju otpadom u urbanim sredinama Republike Hrvatske i Republike Slovenije te je naglasila da Republici Hrvatskoj treba dodatna ustrajnost i odlučnost u provedbi strategija gospodarenju otpadom, neovisno o promjenama u državnoj i lokalnoj administraciji.

Predsjednik Udruženja komunalnoga gospodarstva HGK Tomislav Ćurko prisustvovao je panelu Legislativa i praksa u gospodarenju otpadom u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji. Ćurko je istaknuo kvalitetnu suradnju komunalnih tvrtki udruženih u HGK s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike na izradi svih zakonskih rješenja u gospodarenju otpadom. Naglasio je da nije dovoljna samo dobra zakonska regulativa već i suradnja države, lokalnih vlasti i građana te svijest svih navedenih o nužnosti održivoga gospodarenja otpadom.

Država partner na konferenciji bila je Republika Slovenija. Slovenski predstavnici istaknuli su primjer Grada Ljubljane kao najuspješnije prijestolnice u EU u odvojenom prikupljanju otpada. U samo deset godina Ljubljana je, od grada koji je dominantno odlagao otpad, postala grad koji odvojeno prikuplja preko 55% otpada.

Kontakti

  • Sektor za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Adresa: Draškovićeva 45 10000 Zagreb Email: graditeljstvo@hgk.hr Tel: +385 1 460 6707 Tel 1: +385 1 461 9250 Fax: +385 1 460-6734
  • Sektor za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Tel: +385 (0)1 460-6707 Email: graditeljstvo@hgk.hr
  • Damir Percel samostalni savjetnik Tel: +385/1/460 67 70 Email: dpercel@hgk.hr