UPOZORENJE PODUZETNICIMA – čuvajte se prevare pri popunjavanju obrazaca za poslovne adresare!

HGK

Hrvatskoj gospodarskoj komori obratilo se više hrvatskih tvrtki koje su imale negativna iskustva s nekim inozemnim tvrtkama od kojih su primile obrasce za uvrštenje u međunarodne poslovne adresare. Poslovanje tvrki koje nude upise u adresare nije u skladu s dobrim poslovnim običajima.

Nakon niza obrazaca poslanih e-mailom, u posljednje su vrijeme takve otisnute ponude počele stizati u poštanske sandučiće hrvatskih poduzetnika.

Posrijedi su obrasci koji hrvatskim tvrtkama nude uvrštenje u inozemne poslovne adresare, a u posljednje ih vrijeme dostavljaju ponajviše njemačka tvrtka DAD GmbH (European Business Number), nizozemska tvrtka EU Business Register te švicarska tvrtke Intercable Verlag za njen adresar Global (European) Internet Register.

CompanyDataControl_1791x914.JPG

Ponuda za upis u EU Business Register - na prvi je pogled sve u redu; Izvor: HGK.

Obrasci su ispisani na engleskom jeziku i dostavljaju se uglavnom elektroničkom ili običnom poštom. Za uvrštenje u adresar hrvatska tvrtka treba najčešće upisati svoje kontaktne podatke (i eventualno djelatnost tvrtke).

 

CompanyDataControl_SmallPrintCrveno_1852x912.JPG

Ponuda za upis u EU Business Register - sitna slova otkrivaju da je riječ o ugovoru na tri godine uz plaćanje po 995 eura svake godine!; Izvor: HGK.

Obrasci švicarske tvrtke Intercable Verlag za njen adresar Global (European) Internet Register već sadrže osnovne podatke o hrvatskoj tvrtki koje je u tom slučaju potrebno dopuniti ili izmijeniti. Od tvrtke se u svim slučajevima traži da točnost upisanih podataka ovjeri svojim potpisom i pečatom.

Međutim, na dnu obrasca sitnim je slovima navedeno da je usluga objavljivanja oglasa naplativa, tj. da je zapravo riječ o narudžbi, odnosno ugovoru kojim hrvatska tvrtka naručuje objavljivanje svojih podataka u internetskom i/ili CD izdanju adresara, i to za razdoblje od nekoliko godina unaprijed i po cijeni od nekoliko stotina eura, do čak tisuću godišnje. U zaglavlju nekih obrazaca ponekad je istaknuta informacija da je objava podataka o tvrtki u adresaru besplatna, ali samo u slučajevima kada obrazac nije potpisan niti ovjeren. Sve to navodi na zaključak da je oblik i sadržaj obrasca osmišljen sa svrhom da se svjesno obmanu tvrtke koje ga potpisuju pri tome ne sluteći da je riječ o naplativoj usluzi. Spomenute je ugovore (tehnički) vrlo teško ili gotovo nemoguće retroaktivno otkazati.

Više hrvatskih tvrtki obratilo se HGK i nakon što su primile dopis njemačke tvrtke DAD GmbH kojim se od njih traži da dostave određene podatke kako bi dobile tzv. European Business Number (EBN).

Riječ je o sličnom obrascu kao i za uvrštavanje u međunarodne poslovne adresare, a iako vizualno rješenje dopisa, naziv pošiljatelja, rok za podnošenje prijave i neki drugi elementi pružaju dojam da je riječ o službenom dopisu javnog tijela EU ili njene države članice, riječ je o običnoj poslovnoj ponudi njemačkoga trgovačkog društva DAD GmbH. Napominjemo da EBN nije obvezan niti potreban za poslovanje unutar EU, a ispunjavanjem traženih podataka sklapa se ugovorni odnos s njemačkom tvrtkom s obveznim trajanjem od tri godine.

PrevaraEBN.png

Ponuda za dodjelu European Business Numbera - već su uneseni podaci hrvatske tvrtke, a sitna slova (u okviru) otkrivaju da treba godinama plaćati stotine eura; Izvor: HGK.

Apeliramo na hrvatske tvrtke da spomenute obrasce u cijelosti pažljivo prouče prije eventualnog potpisivanja i ovjere zato što je riječ o usluzi koja je naplativa, što nije na prvi pogled vidljivo iz obrasca. Ovjera obrasca znači sklapanje ugovora i pristajanje na mjerodavnost suda u državi iz koje je ponuditelj usluge, a iz oba je ova razloga prilično teško i skupo raskinuti obvezu nastalu ovjerom obrasca.

Najnovije obmanjujuće ponude možete vidjeti na sljedećim dvjema slikama:

EBN_anonim_Page_1_800x1128.jpg

Prva stranice najnovije ponude iz tvrtke DAD GmbH...; Izvor: HGK.

EBN_anonim_Page_2_800x1169.jpg

..dok je na drugoj stranici ovlaš navedeno da je riječ o dokumentu na kojemu će poduzetnika potpis i pečat stajati po 771 euro u sljedeće tri godine; Izvor: HGK.

Kontakti

  • Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: bankarstvo@hgk.hr Tel: +385 1 456 1514 Fax: +385 1 456 1535 direktor: Zvonimir Savić
  • Odjel za poslovne informacije Tel: +385 1 460 6708 Email: poslovne-informacije@hgk.hr