Konkurentnost, lakši pristup kapitalu i privatizacija prioriteti nove Strategije EBRD-a

HGK
Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić predstavila je Strategiju
Vrijeme održavanja: 17.11.2017.   /   Rok prijave: 14.10.2017.

"U posljednja dva desetljeća Hrvatska prolazi kompleksan tranzicijski proces s ciljem unaprjeđenja našega gospodarsko-političkoga statusa u regiji i Europi. S obzirom na to, više je nego ikada izražena potreba za jasnim definiranjem nacionalnih ciljeva i interesa te gospodarsko-razvojnih prioriteta. HGK aktivno radi na pokretanju ukupne gospodarske aktivnosti te stvaranju bolje investicijske klime za svoje članice, ali i za međunarodne investitore koji nas prepoznaju kao zemlju mogućnosti. EBRD u tom procesu igra značajnu ulogu, kao jedan od najvažnijih međunarodnih institucionalnih investitora u Hrvatskoj, u čemu će nastaviti uživati potporu HGK", istaknuo je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher na predstavljanju Strategije Europske banke za obnovu i razvoj za Republiku Hrvatsku za razdoblje 2017. - 2021. godine.

Vidovic_Zager_MikusZigman_Majic_Zaher_800x450.JPG

Davorko Vidović, Lajoš Žager, Nataša Mikuš Žigman, Olivera Majić i Josip Zaher; Izvor: HGK.

"Poticanje gospodarstva prioritet je u programu hrvatske Vlade, da se poduzetnici osjećaju sigurnima, rade i zapošljavaju. Trenutno bilježimo pozitivne makroekonomske trendove, a naša dužnost je da provodimo strukturne reforme kako bi dodatno potaknuli investicije i rast", kazala je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, dodavši da su ciljevi vlade i EBRD-a komplementarni pa stoga očekuje još bolju suradnju.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić kazala je da je lista projekata privatnoga i javnoga sektora koje je EBRD pratio u našoj zemlji poduža, a ti projekti najbolji su dokaz o intenzitetu zajedničke suradnje na koju svi možemo biti ponosni. "Smjernice ove Strategije predviđaju kontinuitet prisutnosti EBRD-a kod nas, a svima nam je izazov da te potencijale koje pružaju i realiziramo", poručila je Majić.

Skupna_800x450.JPG

Publika na predstavljanju Strategije u Vijećnici HGK; Izvor: HGK.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić detaljnije je predstavila strategiju, kazavši da je riječ o dokumentu koji definira djelovanje banke u Hrvatskoj, a donijeli su ga u suradnji s Vladom i poduzetnicima. "Naglasak ćemo staviti na potporu konkurentnosti privatnom sektoru kroz poticanje investicija, poslovne učinkovitosti i poboljšanja poduzetničke klime. Prioritet će biti i produbljivanje financijskih tržišta kako bi se domaćim tvrtkama olakšao pristup kapitalu, a promicat ćemo i komercijalizaciju javnih poduzeća, uključujući privatizaciju kompanija u državnom vlasništvu", istaknula je Jelušić Kašić.

Starija ekonomistica EBRD-a Helena Schweiger predstavila je ključne zaključke istraživanja na temu održivoga razvoja u srednje razvijenim gospodarstvima. Upozorila je da je postkrizni rast Hrvatske i regije usporen, a investicije slabe. "Održavanje rasta u regiji neće biti lagan posao i ne postoji jedinstveno rješenje koje bi pomoglo svima. No, iskustvo zemalja koje su uspjele prebroditi teškoće budi optimizam. Generalne preporuke su da trebate jačati institucije, poticati inovacije, integrirati svoje tvrtke u globalno tržište i ulagati u održivu infrastrukturu", zaključila je Schweiger.

Vodeći regionalni ekonomist EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Rusiju Peter Tabak prezentirao je pregled ekonomskih prognoza za Hrvatsku, istaknuvši da banka očekuje snažan rast našeg gospodarstva od 2,9 posto u ovoj godini koji bi se po nešto nižoj stopi od 2,6 posto trebao nastaviti i dogodine. Kao ključne probleme našega gospodarstva apostrofirao je nenaplative kredite i prezaduženost korporativnoga sektora. Prilike za ubrzavanje rasta ekonomije vidi u povećanju stranih investicija i državnim politikama koje bi poduzetnicima smanjile troškove poslovanja i tako im olakšale privlačenje kvalificirane radne snage.

Kontakti

  • Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: bankarstvo@hgk.hr Tel: +385 1 456 1514 Fax: +385 1 456 1535 direktor: Zvonimir Savić
  • Marin Marinović Stručni suradnik Tel: +385 1 456 1702 Email: mmarinovic@hgk.hr