Zaklada ŽK Koprivnica dodijelila nove stipendije

Vrijeme održavanja: 21.12.2017.

U ŽK Koprivnica,  21. prosinca  u okviru sjednice Gospodarskog vijeća na kojoj su se gospodarstvenici osvrnuli na poslovnu 2017. godinu, održana  je svečana dodjela stipendija novim stipendistima Zaklade ŽK Koprivnica za stipendiranje učenika i studenata te je potpisan novi sporazumi o donaciji Zakladi.

Na ovogodišnjem natječaju provedenom tijekom studenoga, među brojnim prijavama najviše bodova temeljem postavljenih kriterija ostvarile su prijave pet studenata medicine, farmacije i strojarstva.

Stipendije Zaklade od 1.500 kuna mjesečno do kraja redovnog školovanja dodijeljene su Luciji Škarić, studentici 4. god. Farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Mislavu Kovačiću, studentu 4. godine medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Dori Bračko, studentici 5. godine medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Mateju Mlinariću, studentu 3. godine strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Iz fonda Zaklade dodijeljene su i novčane pomoći za redovno školovanje zbog lošeg socijalno ekonomskog statusa Mihaelu Kolariću, studentu 2. godine Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u iznosu od 1.000,00 kuna mjesečno na godinu dana i Tamari Oršuš, učenici Srednje škole u Koprivnici, u iznosu od 500,00 kuna mjesečno na šest mjeseci.

Upraviteljica Ivana Širić istaknula je da Zaklada ŽK Koprivnica za stipendiranje učenika i studenata već deset godina motivira studente za uspješno studiranje, razvijanje kompetencija koje traži tržište rada te rad i karijeru na području Koprivničko-križevačke županije. Od  početka rada Zaklade putem jedanaest javnih natječaja izabrano je 49 stipendista, studenata koji studiraju ili su diplomirali na 9 različitih fakulteta. Na diplomskim i integriranim studijima diplomiralo ih je 32 i većina njih radi u tvrtkama ili javnim ustanovama na području županije. Naglasila je i nastavak uspješne suradnje Zaklade s njenim višegodišnjim donatorom i jednim od osnivača Zaklade, tvrtkom Radnik d. d. Križevci potpisivanjem novog sporazuma o donaciji kojim će se osigurati sredstva za isplatu stipendija uspješnim studentima deficitarnih struka iz Koprivničko-križevačke županije.

Potpisivanje ugovora.JPG

Predsjednik ŽK Koprivnica Mirko Habijanec i Upraviteljica Zaklade Ivana Širić

Sjednici su prisustvovali i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota, saborski zastupnici Branko Hrg i Damir Felak, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči te brojni gospodarstvenici i predstavnici institucija.

U osvrtu na poslovnu 2017. godinu, župan Darko Koren rekao je  kako je 2017. godina po mnogim parametrima i statističkim podacima bila prekretnica. „Posebnost našeg gospodarstva, u odnosu na ostale županije, je činjenica da smo jedna od rijetkih koja ima pozivnu vanjskotrgovinsku bilancu, prvenstveno zahvaljujući velikim tvrtkama poput Podravke. Veliki smo izvoznici, na čemu možemo temeljiti perspektivu gospodarstva, a naravno da je izuzetno važno da veliko gospodarstvo prati i ono srednje i malo. Kada bismo ukupno sagledali sliku županijskog gospodarstva, smatram kako smo u ovoj godini ostvarili napredak, a sljedeće očekujem još bolje rezultate.“, istaknuo je župan.

ClanoviGV21122017.JPG

Gospodarsko vijeće ŽK Koprivnica

Predsjednik ŽK Koprivnica Mirko Habijanec govorio je o pozitivnim pomacima u županijskom i nacionalnom gospodarstvu. „Popravilo se stanje u gospodarstvu u cijeloj državi, a isto tako je i naša županija u jednom trendu koji raste, što će se nastaviti i u idućoj godini. Što se tiče se tiče građevinarstva, također očekujemo rast, no to će biti moguće samo ako se školski sustav promijeni i hitno uvede dualno obrazovanje. Također, treba smanjiti razlike u radnim mjestima između javnog i privatnog sektora, posebice kada je riječ o osobnim dohotcimna. U tom slučaju ljudi neće odlaziti iz države i imat ćemo bolju budućnost.“, naglasio je Habijanec.

Kontakti

  • Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: bankarstvo@hgk.hr Tel: +385 1 456 1514 Fax: +385 1 456 1535 direktor: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Tel: + 385 1 482 8373 direktor Sektora: Zvonimir Savić
  • Vlatka Grotić Samaržija Viši stručni suradnik Tel: +385 48 674 564 Email: vgrotic@hgk.hr