Usporavanje rasta vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi

Pixabay
U trećem je kvartalu ove godine vrijednost izvršenih radova ostvarena s vlastitim radnicima poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih iznosila 3,6 milijardi kuna, što je 1,2% više nego u istom kvartalu prošle godine.

Stoga ohrabruje nastavak kontinuiteta rasta vrijednosti radova na godišnjoj razini koji je započeo u prvom kvartalu 2015. godine, ali istodobno zabrinjava činjenica da se u posljednja tri kvartala bilježi tendencija postupnog usporavanja rasta sa solidnih 7,9% u posljednjem kvartalu prošle godine na skromnih 1,2% u trećem kvartalu ove godine. Pritom se zadržava visoka razina vrijednosti radova na zgradama, koja je u trećem kvartalu ove godine bila za 15,9% viša nego u istom kvartalu prošle godine, što je i najviši godišnji porast u posljednjih deset kvartala. Takvu dinamiku rasta ne prati vrijednost radova na ostalim građevinama koja je istodobno smanjena za 8,9% pri izostanku većih građevinskih radova u niskogradnji.

U takvim je okolnostima kumulativno u prvih devet mjeseci ove godine vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima povećana za 3,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu je vrijednost radova na zgradama povećana za 11,6%, dok je istodobno vrijednost radova na ostalim građevinama smanjena za 3,6%. U tom su razdoblju, u strukturi vrijednosti, radovi na zgradama činili 48,0%, a radovi na ostalim građevinama 52,0% ukupne vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima.

Slična je situacija prisutna i u kretanju vrijednosti novih narudžbi koja bilježi rast na godišnjoj razinu u posljednjih šest kvartala, s tendencijom usporavanja rasta tijekom ove  godine. Tako se nakon dvoznamenkastog rasta u prihodnih pet kvartala, u trećem kvartalu ove godine dinamika rasta spustila na 5,8% godišnje, što je upola niže nego u prethodnom kvartalu. Ukupno je u prvih devet mjeseci ove godine vrijednost novih narudžbi iznosila 13,0 milijardi kuna, što je 13,1% više nego u istom razdoblju prošle godine, pri čemu je vrijednost narudžbi za zgrade povećana za 28,8%, uz porast vrijednosti narudžbi za ostale građevine od skromnih 0,7%.

Podaci o vrijednosti izvršenih građevinskih radova komplementarni su s ranije objavljenim podacima o kretanju obujma građevinskih radova te potvrđuju ustaljen, ali spor oporavak građevinske aktivnosti strukturno opterećen nedostatnom dinamikom radova na infrastrukturnim projektima. Istodobno podaci o kretanju vrijednosti novih narudžbi korespondiraju s podacima o kretanju broja izdanih građevinskih dozvola i u njima sadržane predviđene vrijednosti radova sugerirajući solidan potencijal za nastavak i ubrzanje rasta građevinske aktivnosti u narednom razdoblju, ako se planirani projekti i realiziraju.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

Podaci o vrijednosti izvršenih građevinskih radova potvrđuju ustaljen, ali spor oporavak građevinske aktivnosti strukturno opterećen nedostatnom dinamikom radova na infrastrukturnim projektima.

Kontakti

  • Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: bankarstvo@hgk.hr Tel: +385 1 456 1514 Fax: +385 1 456 1535 direktor: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Tel: + 385 1 482 8373 direktor Sektora: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Tel: +385 (0)1 482-8373 Email: makroekonomija@hgk.hr