Rast broja stanova u izdanim građevinskim dozvolama

Pixabay
U listopadu su nastavljene pozitivne tendencije u broju izdanih građevinskih dozvola, pri čemu je ukupno izdano 839 dozvola (713 za zgrade i 126 za ostale građevine), što je 8,7% više nego u istom mjesecu prošle godine (16,5% više kod zgrada i 21,3% manje kod ostalih građevina).

Time je nastavljen kontinuitet rasta, koji je na godišnjoj razini prisutan posljednjih 19 mjeseci, obilježen visokim dvoznamenkastim rastom broja izdanih građevinskih dozvola za zgrade, ali i znatno slabijom te kolebljivom dinamikom kretanja izdanih dozvola za ostale građevine. Ipak, u posljednja tri mjeseca međugodišnji rast broja izdanih građevinskih dozvola postupno usporava, što rezultira i padom predviđene vrijednosti radova koja je u listopadu ove godine bila 10,6% niža nego u istom mjesecu prošle godine zbog 5,1% niže vrijednosti radova na zgradama i 25,1% niže predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama.

U takvim okolnostima sumarni podaci za prvih deset mjeseci ove godine ostaju izuzetno povoljni s obzirom na to da je u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan 22,7% (25,4% kod zgrada i 11,7% kod ostalih građevina), uz porast predviđene vrijednosti radova od 14,3% (26,3% kod zgrada, uz pad za 7,8% kod ostalih građevina). Očito je da se povoljnija makroekonomska situacija obilježena gospodarskim rastom, boljom situacijom na tržištu rada, učincima porezne reforme i uspješne turističke sezone te visokim iznosom raspoloživih sredstava iz fondova EU zasad snažnije osjetila u rastu investicijskih namjera na zgradama nego na infrastrukturnim objektima. Unutar izdanih dozvola za zgrade u prvih deset mjeseci ove godine najveći je udio novih zgrada (68,8%), na dozvole za dogradnju i nadogradnju otpada 15,6%, a na dozvole za prenamjenu i ostale rekonstrukcije 15,6% ukupno izdanih dozvola. Pritom je unutar novih nestambenih zgrada najveći udio izdanih građevinskih dozvola zabilježen kod ostalih nestambenih zgrada (37,3%), industrijskih zgrada i skladišta (16,7%), zgrada za promet i komunikacije (13,5%) te hotela i sličnih zgrada (13,0%).

Pri rastu zaposlenosti i padu nezaposlenosti te povećanju plaća i primjeni poticajnih mjera za kupnju stanova raste interes za investiranje u stanogradnju, pa je prema izdanim građevinskim dozvolama u listopadu predviđeno građenje 1147 stanova, što je najveći mjesečni broj stanova od prosinca 2011. godine. Time su u prvih deset mjeseci ove godine ukupno izdane 9473 građevinske dozvole za stanove s korisnom površinom od 908 tisuća četvornih metara, što je 27,5% više dozvola s 33,3% većom korisnom površinom nego u prvih deset mjeseci prošle godine.

Unatoč relativno povoljnim ostvarenjima u prvih deset mjeseci ove godine, i dalje je, u odnosu na prvih deset mjeseci pretkrizne 2008. godine, broj izdanih građevinskih dozvola 18,6% manji, predviđena vrijednost radova niža je 9,3% kod zgrada te 55,8% kod ostalih građevina, dok je broj izdanih dozvola za stanove 46,1% manji. Ipak, važno je što tendencije u kretanju građevinskih dozvola u posljednje dvije godine pružaju jasan signal za moguć nastavak i ubrzanje rasta građevinske aktivnosti u narednom razdoblju.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

U okolnostima gospodarskog rasta, povoljne makroekonomske situacije, niskih kamatnih stopa i mogućnosti korištenja sredstava iz fondova EU nastavlja se tendencija visokog rasta broja izdanih građevinskih dozvola, što je dobra podloga za očekivano dinamiziranje građevinske aktivnosti u narednom razdoblju.

Kontakti

  • Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: bankarstvo@hgk.hr Tel: +385 1 456 1514 Fax: +385 1 456 1535 direktor: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Tel: + 385 1 482 8373 direktor Sektora: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Tel: +385 (0)1 482-8373 Email: makroekonomija@hgk.hr