Analiza aktualne teme - Utjecaj gospodarstva Italije na gospodarstvo Hrvatske

U Sektoru za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize izradili smo još jednu analizu najvažnijih tržišta za robe i usluge iz Hrvatske, koja se odnosi na Italiju. Ta je analiza pokazala veliki značaj takvih tržišta za kretanje ukupne vrijednosti izvoza roba i usluga, a time i cijeloga gospodarstva.

Konkretno, u slučaju Italije izvoz roba i usluga u tu zemlju čini oko 4,5% ukupne domaće i inozemne potražnje u strukturi BDP-a. Zbog tako visokog udjela pojedinih zemalja u strukturi ukupne potražnje nije moguće promatrati kretanja u Hrvatskoj izdvojeno od zbivanja u međunarodnom okružju, a ova analiza pokazuje da su se relativno negativni trendovi u kretanju gospodarstva Italije posljednjih godina nepovoljno odrazili i na hrvatsko gospodarstvo.

Situacija se donekle popravila u prošloj godini, u kojoj je zabilježen značajan rast izvoza roba i usluga te znatno povećanje pozitivnog salda u razmjeni roba i usluga s Italijom, tako da je i to bio jedan od čimbenika relativno dinamičnog rasta BDP-a u Hrvatskoj. Važnost utjecaja Italije na hrvatsko gospodarstvo ogleda se i u procjeni da bi za rast hrvatskog BDP-a za dodatnih 1% trebalo povećati robni izvoz u Italiju za približno 30% ili izvoz usluga, pretežno povećanjem potrošnje turista iz Italije, za približno 35%. 

Utjecaj gospodarstva Italije na gospodarstvo Hrvatske (.pdf)

Kontakti

  • Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: bankarstvo@hgk.hr Tel: +385 1 456 1514 Fax: +385 1 456 1535 direktor: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Tel: + 385 1 482 8373 direktor Sektora: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Tel: +385 (0)1 482-8373 Email: makroekonomija@hgk.hr