Vrijeme održavanja: 06.06.2017.

Objavljeno: 06. 06. 2017. , Ažurirano: 06. 06. 2017.

"Hrvatsko gospodarstvo već treću godinu zaredom nastavlja s rastom. Nove izmjene poreznog sustava dobrodošle su hrvatskom gospodarstvu, a paralelno treba provoditi reformu obrazovnog sustava, reformu pravosuđa, državne i javne uprave, što su pretpostavke bržega gospodarskog razvoja", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, otvarajući Konferenciju Dan hrvatskih financijskih institucija 6. lipnja u Osijeku.

Burilović je ocijenio da je postojeći rast BDP-a zadovoljavajući, ali da treba težiti rastu od četiri do pet posto, kako bi se uistinu moglo govoriti da Hrvatska intenzivnije kreće smjerom gospodarskog razvoja. "Planirani projekt Slavonija za pet županija, u vrijednosti od 2,5 mlrd. eura iz fondova EU uvećan za novac iz proračuna, donijet će brze rezultate za oporavak slavonskoga gospodarstva", kazao je Burilović.

DraganJelic_800x606.jpg

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić; Izvor: HGK.

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić rekao je da je Hrvatskoj, do 2020. godine, na raspolaganju 10,5 milijardi eura sredstava EU fondova, a do kraja svibnja potpisani ugovori vrijedni su oko 17 posto toga iznosa. "Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, u suradnji s drugim ministarstvima, intenzivno radi na otklanjanju poteškoća s kojima se susreću poslovni subjekti i pomaže im u korištenju sredstava iz fondova EU. Primjerice, svi projekti iz područja Slavonije, Baranje i Srijema dobit će maksimalan broj bodova kako bi imali prednost na natječajima uz maksimalan iznos sufinanciranja", naglasio je Jelić.

VladimirCini_800x604.jpg

Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Vladimir Cini; Izvor: HGK.

"Kada govorimo o Slavoniji, ona je u vrlo lošem položaju u odnosu na razinu razvijenosti drugih dijelova Hrvatske, a da se ne govori o razvijenosti u odnosu na regije EU, međutim Slavonija ima sve dobre predispozicije da bude razvijeno gospodarstvo uz dobre gospodarske projekte i zapošljavanje", rekao je dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Vladimir Cini, dodajući da je potrebno poticati intenzivniju povezanost između obrazovnog sustava i gospodarstva kako bi se povećala zaposlenost i ostanak mladih u Slavoniji i Hrvatskoj općenito.

"Kada se četiri slavonske županije stave u regionalni kontekst EU, od 1342 NUTS 3 statističke regije EU, one se nalaze u 2,5% najmanje razvijenih regija EU", istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Sudionici_800x534.jpg

Sudionici i uzvanici na otvorenju skupa; Izvor: HGK.

Na dvjema panel-raspravama (Gospodarska kretanja i pozicija slavonskih županija – gdje su potencijali i kako iz aktivirati i Financijske institucije i njihova uloga u gospodarskom sustavu) razgovaralo se o konkretnim primjerima i procedurama prijava za korištenje sredstava iz fondova EU. Naglašeno je da Osječko baranjska županija ima 808 odobrenih projekata u vrijednosti od 354 mil. eura. Potencijali se nalaze u poljoprivredi, šumarstvu, infrastrukturi, riječnim tokovima, lukama i dr.

O konkretnim projektima EU od ideje do realizacije i daljnjim planovima i razvoju tvrtki govorili su predstavnici Inspecta i OPG-a Jug. Ivan Jandrić iz Addiko banke istaknuo je stratešku orijentiranost banke prema malim i srednjim poduzetnicima te posebne programe za ruralni razvoj u Slavoniji. HBOR-ov predstavnik Hrvoje Galićič komentirao je programe namijenjene izvoznicima i mogućnost osiguranja izvoznih potraživanja. O nužnosti kvalitetnih osigurateljnih pokrića, posebice za poljoprivrednike i njihove tvornice na otvorenom, govorio je Krešimir Frančić iz Croatia osiguranja.

Cilj događanja bilo je otvaranje dijaloga o gospodarskoj poziciji slavonskih županija, upućivanje na razvojne potencijale te definiranje uloge financijskih institucija u potpori poslovnim subjektima, kako bi se potaknuo brži gospodarski oporavak Slavonije.

Konferenciju je organizirala Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Osijeku, uz partnerstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske. Okupila je brojne poduzetnike, predstavnike ministarstava, agencija, znanstvene zajednice i financijske institucije.