Vrijeme održavanja: 13.04.2019.

Objavljeno: 09. 04. 2019. , Ažurirano: 11. 04. 2019.

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se u Hrvatskoj petu godinu zaredom, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK. Središnje događanje i ove će se godine održati na Cvjetnom trgu u Zagrebu u subotu, 13. travnja, od 9 do 15 sati. Na Infopultu HGK građani će imati priliku pobliže se upoznati s investicijskim fondovima, posebice s načinom na koji funkcioniraju, zašto ulagati u njih, kako kupiti udjele u fondu, koje su vrste investicijskih fondova, koji su izvori informacija te što bi trebalo znati prije početka ulaganja. 

Radi približavanja investicijskih fondova građanima i poslovnim subjektima te podizanja razine financijske pismenosti u društvu, uz manifestaciju na Cvjetnom trgu, HGK i Udruženje održavaju i predavanja na osam fakulteta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Zadru. Udruženje dodjeljuje i nagradu Top of the Funds za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2018. godini. Inače, predstavnici Udruženja sudjeluju i u drugim aktivnostima HGK u području financijske edukacije za građane, posebice učenike i nastavnike srednjih škola diljem Hrvatske.

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se na datum rođenja Abrahama van Ketwicha (19. travnja 1743.) koji se smatra ocem investicijskih fondova jer je 1774. godine osnovao prvi fond nazvan Eendragt maakt Magt (nizozemski: Zajednica je snaga).

Krajem prošle godine na našem je tržištu bilo 96 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) s imovinom od 19,1 milijardu kuna. Gotovo 224 tisuće hrvatskih građana ulaže u fondove, a njihovo prosječno ulaganje iznosi 50,6 tisuća kuna.