Vrijeme održavanja: 18.04.2019.

Objavljeno: 16. 04. 2019. , Ažurirano: 18. 04. 2019.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori 18. travnja dodijelit će se nagrade Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima Top of the Funds za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2018. godini.

Naime, povodom obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova, 19. travnja, već petu godinu zaredom, radi približavanja investicijskih fondova građanima i poslovnim subjektima te podizanja razine financijske pismenosti u društvu, Hrvatska gospodarska komora i Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima organiziraju različita edukativno-informativna događanja: dodjelu nagrada, nastup na Cvjetnom trgu u Zagrebu, predavanja na fakultetima u pet hrvatskih gradova, objave u medijima i sl.

Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK, na temelju vlastitih kriterija za dodjelu nagrada, dodjeljuje već duži niz godina nagrade u sedam kategorija:

  • Najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom
  • Najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom
  • Najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom
  • Najbolji kunski niskorizični otvoreni investicijski fond s javnom ponudom
  • Najbolji eurski niskorizični otvoreni investicijski fond s javnom ponudom
  • Najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom
  • Najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima

U Hrvatskoj imamo 96 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi), s ukupnom imovinom od 19,1 milijardu kuna. Gotovo 224 tisuće hrvatskih građana ulaže u investicijske fondove, a njihovo prosječno ulaganje iznosi 50,6 tisuća kuna.