Vrijeme održavanja: 23.02.2017.

Objavljeno: 24. 02. 2017. , Ažurirano: 24. 02. 2017.

Međunarodno priznata bonitetna kuća Coface Hrvatska predstavila je u četvrtak, 23. veljače, u ŽK Karlovac certifikat Excellent SME, potvrdu izvrsnosti i uspješnosti poslovanja poduzetnika. Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatske gospodarske komore i Coface Hrvatska d. o. o.

Excellent SME certifikacija provodi se na temelju detaljne analize financijskih izvještaja tvrtke i izračuna pokazatelja uspješnosti i stabilnosti poslovanja, koju provodi Coface, a ekskluzivni izdavatelj online certifikata je Hrvatska gospodarska komora.

O certifikatu je govorio Zlatko Doskočil, voditelj regionalnog ureda prodaje Coface Hrvatske d. o. o. Certifikat je trenutno aktivan u devet zemalja (Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Rumunjska, Slovačka i Srbija), a smanjuje rizik od prevara i neplaćanja u poslovanju. Osim toga, usklađen je s direktivama Europske unije za promicanje uspješnih malih i srednjih tvrtki.

O uspješnom upravljanju potraživanjima te gubitcima koji mogu nastati zbog nenaplate potraživanja govorio je Edvard Ribarić, direktor prodaje Coface Hrvatske d. o. o., navodeći moguće posljedice za poduzetnike (gubitak dobiti i pad prihoda, udarac na likvidnosti zbog smanjenog tijeka novca tj. cash flowa te povećani troškovi pronalaska novih kupaca i poslova kako bi se nadomjestio gubitak).

Osvrnuo se na učestalost prevara u poslovanju poduzetnika, pri čemu je izdvojio krađu identiteta, lažnog kupca i dobavljača. Funkcioniranje i sve veću prisutnost prevara u poslovanja na domaćem i stranom tržištu objasnio je slučajevima iz prakse. "U slučaju i najmanje sumnje, detaljno ispitajte kupca / dobavljača – budite proaktivni", rekao je Ribarić. Poduzetnicima je preporučio detaljnu provjeru računa / narudžbe / ponude i traženje nelogičnosti u njoj; usporedbu podataka s internetske stranice s onim službeno dostupnim. Preporučio je i provjeru jesu li kupac, vlasnici ili direktori povezani s propalim, blokiranim ili tvrtkama u stečaju, traženje od novih kupaca avansnog plaćanja i obavljanje telefonske provjere te zahtijevanje bonitetnog izvješća.

Arbitražni postupak u praksi Stalnoga arbitražnog sudišta s osvrtom na Zagrebačka pravila 2015. i ubrzani arbitražni postupak predstavila je Andreja Čavlina, tajnica Stalnoga arbitražnog sudištva pri HGK. Istaknula je da Stalno arbitražno sudište pri HGK pruža domaćim i stranim poduzetnicima usluge organizacije arbitražnog rješavanja sporova. Nadalje, Sudište omogućava strankama da njihov spor u razumnom roku pravomoćno riješe osobe od njihova povjerenja.