Vrijeme održavanja: 20.02.2018.

Europska komisija organizira drugi po redu EU Industry Day u Bruxellesu 22. i 23. veljače s ciljem povezivanja dionika i podizanja konkurentnosti industrije u Europi. Kao podrška glavnom događaju u Bruxellesu, diljem Europe se organizira veliki broj događaja pod nazivom "European Industry Week“.

Kao nacionalni događaj u sklopu manifestacije "European Industry Week", Hrvatska gospodarska komora organizira okrugli stol pod nazivom "DOP kao strateški okvir poslovanja – uspješne priče". Okrugli stol će se održati u utorak 20. veljače u Vijećnici HGK u Zagrebu s početkom u 11:00 sati.

Temeljem Direktive 2014/95/EU koja je prenesena u novi Zakon o računovodstvu (NN 120/16) veliki poduzetnici koji su subjekti od javnog interesa i koji na datum bilance prelaze kriterij prosječnog broja od 500 radnika tijekom prethodne poslovne godine, dužni su izraditi nefinancijski izvještaj. Stoga je potrebno kroz društveno odgovorne prakse educirati obveznike nefinancijskog izvještavanja o svim aspektima društvene odgovornosti.

Navedenim okruglim stolom željeli bi dodatno podići svijest gospodarskih subjekta o obvezi izrade nefinancijskih izvješća te im približiti navedeno kroz predstavljanje dobrih praksi. Izradom nefinancijskog izvješća tvrtke povećavaju transparentnost poslovanja, obavještavaju dionike o aktivnostima koja provode te na taj način osiguravaju održivost poslovanja. Provedba samo-ocjene poslovanja omogućuje tvrtkama da realno ocijene vlastite nedostatke te ulažu u njihovo otklanjanje čime direktno povećavaju vlastitu konkurentnost.

Cilj okruglog stola je definirati ulogu dionika u nefinancijskom izvještavanju, na koji način promovirati primjenu DOP prakse u Hrvatskoj te raspraviti kakva edukacija o DOP-u je potrebna gospodarstvu. Kao uvod u panel bit će prezentirana tema društveno odgovornog poslovanja u međunarodnom i EU kontekstu, DOP u Hrvatskoj te primjeri iskustava tvrtki u nefinancijskom izvještavanju.

Prijave za sudjelovanje na okruglom stolu su otvorene do 19. veljače, a prijaviti se možete popunjavanjem prijavnice u nastavku.

 

PROGRAM

Moderator gđa Andreja Pavlović, Hauska & Partner d.o.o.

11.00 Govor dobrodošlice HGK

11.05 Uvodna izlaganja:

          DOP – međunarodni i EU kontekst – dr.sc. Mirjana Matešić, HR PSOR

          DOP u Hrvatskoj – gđa Dijana Varlec, HGK

          Iskustva u nefinancijskom izvještavanju:

                 - Končar - institut za elektrotehniku d.d., gđa Irena Šinko

                 - Zagrebački Holding d.d., gđa Ksenija Pešl,

                 - Podravka d.d., g. Matija Hlebar

                 - Vetropack Straža d.d., gđa Petra Drenški

12.10 Panel rasprava:

                - gđa Snježana Bahtijari, Ericsson Nikola Tesla d.d.

                - dr.sc. Nikolina Markota Vukić, iDOP

                - gđa Kristina Cigula, Ministarstvo financija

                - g. Nikola Rogoz, Inkasator d.o.o.

13.30 Neformalno druženje