Ivo Čović novi predsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK

HGK
Ivo Čović
Vrijeme održavanja: 27.10.2017.   /   Rok prijave: 26.10.2017.

Na redovnoj Izbornoj skupštini Zajednice obnovljivih izvora energije HGK održanoj danas u HGK za novog predsjednika Zajednice izabran je direktor tvrtke Končar – obnovljivi izvori Ivo Čović, a za zamjenika predsjednika Zajednice dosadašnji predsjednik Tonći Panza, direktor tvrtke Adria Wind Power. Također je izabrano i 15 članova Vijeća Zajednice te su predloženi kandidati za voditelje Grupacija, koje će potvrditi novoizabrano Vijeće na svom prvom sljedećem sastanku.

"Hrvatska gospodarska komora i Zajednica obnovljivih izvora energije HGK moraju biti prepoznati kao pouzdan partner institucijama koje prate i reguliraju ovo područje, a također nam je namjera promovirati zajedništvo te sa usuglašenim minimumom zajedničkih stavova postići međusobni konsenzus, kako bi se postigli rezultati u radu", istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac dodajući kako se u ovom području očekuju važne izmjene zakonske regulative, kao što su izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije, Zakona o biogorivima te rad na zajedničkim platformama djelovanja, a u što su uključene brojne institucije.

Skupstina_ZOIE_1200x675.jpg

Skupština Zajednice obnovljivih izvora energije HGK; Izvor: HGK.

Zajednica obnovljivih izvora energije HGK osnovana je 2005. godine i okuplja hrvatske poduzetnike i druge zainteresirane subjekte čija se djelatnost odvija u području korištenja obnovljivih izvora energije (OIE), a osnovni je cilj zastupati interese članica te promicati OIE. Rad Zajednice organiziran je u osam grupacija prema interesu za pojedinu tehnologiju u ovom području energetike. "Poseban naglasak u sljedećem razdoblju bit će na proizvodnji električne energije iz OIE, ali i topline, niskougljičnoj strategiji čija je izrada gotovo dovršena te je trenutno na čekanju izrade prvih odluka energetske strategije, kako bi bile zajednički donesene", napomenula je Šćulac Domac.

"U sljedećem je razdoblju ključno donošenje Pravilnika u području OIE, koji proizlazi iz zakonske regulative, a čije se donošenje očekuje već dvije godine te je potrebno obnoviti organiziranje seminara i stručni skupova u ovom području energetike", istaknuo je zamjenik predsjednika Zajednice Tonći Panza.

"Rad je Zajednice u proteklom razdoblju bio usmjeren više na pitanja odnosa s administracijom, a suradnja je bila značajna posebno s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, institucijama i subjektima čiji je rad povezan s područjem obnovljive energije - HERA, HROTE, HOPS, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te predstavnicima akademske zajednice, osobito s HAZU-om", istaknuo je Krešimir Štih, poslovni tajnik Zajednice.

Kontakti

  • Sektor za energetiku i zaštitu okoliša Adresa: Draškovićeva 45 10000 Zagreb Email: energetika@hgk.hr; okolis@hgk.hr Tel: +385 1 460 6701 Tel 1: +385 1 460 6705 Fax: +385 1 460 6737 direktorica Sektora: mr. sc. Marija Šćulac Domac tajnica: Višnja Radas
  • Krešimir Štih poslovni tajnik Tel: +385 1 4606 758 Email: kstih@hgk.hr