Vrijeme održavanja: 13.02.2020.

Objavljeno: 13. 02. 2020. , Ažurirano: 13. 02. 2020.

"Hrvatsko gospodarstvo priliku za konkurentnost ne može tražiti kroz ekonomiju obujma, već kvalitetu. Naš recept treba biti inovativnost, nova i efikasnija rješenja pomoću kojih se možemo istaknuti u moru konkurentskih pritisaka globalnog tržišta. Brojni su primjeri hrvatskih tvrtki sa svjetskim poznatim inovacijama, a imamo i kvalitetan kadar u području tehničkih i prirodnih znanosti. Stoga vjerujemo da hrvatska poslovna i znanstvena zajednica nesumnjivo posjeduju potencijale i znanja za uključivanje u projekte EUMETSAT-a", istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac na predstavljanju mogućnosti za uključivanje hrvatskoga gospodarstva i znanosti u projekte Europske međuvladine organizacije za korištenje meteoroloških satelita EUMETSAT.

Marija Šćulac Domac.jpg
Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK; Izvor: HGK.


Naglasila je da domaće tvrtke svoje prilike moraju tražiti u natječajima koji većinom uključuju suvremene tehnologije vezane uz praćenje rezultata satelitskih mjerenja, održavanje sustava, informatičku podršku, instalacijske radove, ali i poslove održavanja poslovnih zgrada, nabavke opreme i uredskog materijala.

Tome Antičić.jpg
Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja; Izvor: HGK.


Glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Branka Ivančan-Picek je kazala da je Hrvatska članica EUMETSAT-a od 2006. te da je iz tog članstva DHMZ izvukao puno koristi. "Nadam se da će ovaj sastanak proširiti tu suradnju i na druge sektore jer nam je želja da aktivnije uključimo domaće tvrtke u europske natječaje", izjavila je, dodavši da je uloga DHMZ-a vrlo važna jer svojim upozorenjima štite živote i imovinu.

Branka Ivančan Picek.jpg
Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda; Izvor: HGK.


Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić je rekao da hrvatska javnost ima krivu percepciju našeg gospodarstva i znanosti kao nekompetitivnih van naših granica. "To je pogrešno, ja sam uvjeren da imamo struku koja je na svjetskoj razini. Granice su otvorene i nije više dovoljno biti konkurentan samo nacionalno, već i globalno. Zato je naš cilj internacionalizacija i želimo da se što više naših znanstvenika i poduzetnika orijentira na međunarodne natječaje i projekte", poručio je Antičić.

Patrick Franc.jpg
Patrick Franc, zamjenik direktora EUMETSAT-a za ugovore; Izvor: HGK.


Detaljnije je procedure EUMETSAT-a po pitanju javne nabave predstavio zamjenik direktora za ugovore Patrick Franc. "U javnim nabavama se vodimo principima otvorene konkurencije i najbolje vrijednosti za novac. Dakle, uz cijenu gledamo i na kvalitetu, troškove održavanja te garancije. U idućih godinu i pol dana imat ćemo nekoliko natječaja, prvenstveno za usluge tehničke podrške i održavanja", najavio je i pozvao zainteresirane da na stranicama EUMETSAT-a prouče uvjete sudjelovanja na natječajima i pojedinosti koje su potrebne za uspješnu prijavu.

Vincent Gabaglio.jpg
Vincent Gabaglio iz ureda za informacije EUMETSAT-a; Izvor: HGK.


Vincent Gabaglio
iz ureda za informacije EUMETSAT-a predstavio je njihovu ulogu i aktivnosti, naglasivši da u svom radu pružaju brojne komercijalne prilike za tvrtke. "Naši sateliti se smatraju infrastrukturom i u njih imamo značajna ulaganja. Uz taj hardverski dio, bitan aspekt našeg posla je i distribucija podataka klijentima te suradnja s drugim svjetskim agencijama iz SAD-a, Kine i Indije", zaključio je Gabaglio.

sudionici.jpg
Uzvanici i publika na predstavljanju; Izvor: HGK.


Proračun EUMETSAT-a za 2018. iznosio je 722 milijuna eura, a od toga su oko 60 milijuna utrošili na ugovore za usluge i radove. Hrvatske tvrtke imaju priliku uzeti dio tog kolača, a HGK stoji na raspolaganju svim zainteresiranima.