Vrijeme održavanja: 20.10.2015.

Objavljeno: 20. 10. 2015. , Ažurirano: 08. 09. 2016.

Nj.e. dr. Anvar Sarvarovič Azimov, veleposlanik Ruske federacije u Republici Hrvatskoj dana 20. listopada boravio je u službenoj posjeti Sisačko-moslavačkoj županiji. U okviru službene posjete Veleposlanik Ruske federacije posjetio je HGK Županijsku komoru Sisak gdje se je upoznao s potencijalima i mogućnostima suradnje s gospodarstvom Sisačko-moslavačke županije. Tom prilikom Predsjednik Županijske komore Sisak Boris Mesarić istaknuo je karakteristike robne razmjene između Ruske federacije i Republike Hrvatske. Posebni naglasak dan je na činjenicu da Republika Hrvatska ima s Ruskom federacijom stalni trgovinski deficit te da većinu izvoza iz Ruske federacije čine energenti, posebno plin. Republika Hrvatska već godinama izvozi istu paletu proizvoda prema Ruskoj federaciji, ali se početkom ove godine na tržištu Ruske federacije javljaju i neki novi proizvodi iz područja poljomehanizacije.

U robnoj razmjeni s Ruskom federacijom postoje i određeni problemi koji su uzrokovani uvođenjem sankcija od strane Europske unije prema Rusiji što se manifestira i kroz devalvaciju ruske rublje, a osim toga propisi Ruske federacije za uvoz robe u Rusiju su prilično složeni, a postoje i dosta visoke carine koje ima Rusija za neke proizvode, a u cilju zaštite vlastite proizvodnje. Kod izvoza hrvatskih roba prisutni su visoki troškovi transporta i špedicije, a naši proizvođači nemaju dovoljno kapaciteta jer je tržište Rusije veliko. Bez obzira na poteškoće koje su prisutne u vanjsko-trgovinskoj razmjeni dviju zemalja postoje i određene prednosti jer većina hrvatskih proizvođača smatra da Rusija treba biti jedna od strateških odrednica za izvoz naših proizvoda i usluga što su i pokazali gospodarski susreti između ruskih i hrvatskih tvrtki koji su održani u veljači ove godine u Moskvi. U cilju pomaganja hrvatskim gospodarskim subjektima kod izvoza pri HGK djeluje Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ruskom federacijom, te Predstavništvo HGK u Moskvi. Osim toga, HGK pomaže i kod nastupa hrvatskih gospodarskih subjekata na sajmovima u Ruskoj federaciji.

Nj.e. dr. Anvar Sarvarovič Azimov, veleposlanik Ruske federacije u Republici Hrvatskoj zahvalio se na izlaganju i iskazao veliki interes za potencijale i mogućnosti suradnje predloživši županu da SMŽ uspostavi suradnja s nekom iz regija Ruske federacije. Naglasio je i da postoji Savjet za razvoj s Rusijom te Trgovinska komora u Moskvi s kojom se isto tako može uspostaviti određeni kontakt. Pozvao je Županiju da se pridruži konferenciji koja će se održati slijedeće godine u Zagrebu i gdje se mogu prezentirati konkretni pojekti, a na kojoj se očekuje veliki broj ruskih gospodarstvenika

Nakon Veleposlanika kratko su se u raspravu uključili Andrija Karafilipović, narodni izaslanik i veleposlanik, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva te Miroslav Tadić, član Izvršnog odbora Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i predsjednik Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Sisak izrazivši želju da se osim kulturne suradnje uspostavi i veća suradnja na gospodarskom polju.

Nakon sastanka delegacija se uputila u HEP- Termoelektranu Sisak gdje se je upoznala s izgradnjom Trećeg bloka u Termoelektrani Sisak.