Objavljeno: 01. 09. 2016. , Ažurirano: 09. 09. 2016.

Predsjednik Uprave Istraturista Umag (Lukšić grupa) Ronald Korotaj izabran je za predsjednika Udruženja hotelijera HGK na plenarnoj sjednici Udruženja hotelijera pri HGK održanoj 20. travnja 2016., a za zamjenike su izabrani: potpredsjednica Valamar Riviere (Poreč, Rabac, Krk, Baška, Dubrovnik) Ivana Budin Arhanić, predsjednik Uprave Maistre Rovinj Tomislav Popović, predsjednik Uprave tvrtke Hoteli Cavtat (Liburnia grupa) Giorgio Cadum i izvršni direktor Bluesun grupe Tonči Boras.

“Vjerujem da ćemo udruživanjem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori imati lakši, bolji i jači ulaz prema kreatorima gospodarskih politika te na taj način raditi na dodatnom promicanju i ispunjenju razvojnih ciljeva hotelijerstva”, poručio je Korotaj istaknuvši kako očekuje i dodatnu integraciju struke kroz infrastrukturu Komore.

Udruženje hotelijera do sada je djelovalo u nekoliko županijskih komora, a HGK ga je odlučila revitalizirati u nacionalno Udruženje kako bi što uspješnije mogla zastupati interese članica te kako bi se raspoloživa komorska financijska sredstva mogla što efikasnije iskoristiti neposrednim odlučivanjem hotelskih tvrtki.

“Hotelijeri udruživanjem kroz HGK dobivanju jaču pregovaračku moć lobiranja, povezivanje na razini zemlje, ali i inozemstva, ulaz na nova tržišta, povezivanje s različitim partnerima u područjima posebnog interesa kao što su primjerice sportski i zdravstveni turizam, usluge istraživanja i analiza segmenata koji ih zanimaju”, objasnila je direktorica Sektora za turizma HGK Leila Krešić-Jurić. Najavila je, na temelju zahtjeva hotelijera, i izradu analize o utjecaju smanjenja stope PDV-a na usluge smještaja, ugostiteljstva i pratećih usluga na konkurentnost i razvojni potencijal sektora turizma te Nacionalni plan istraživanja za razvoj turizma.

U sklopu Udruženja hotelijera osnovana je i grupacija malih luksuznih hotela i to upravo na njihovu inicijativu, članovi su: Pucić Palace, Dubrovnik, San Rocco Heritage, Vestibul Palace, Hotel Life Palace, Boutique Hotel Life, Bastion, Dvorac Martinis Marchi, Navis Opatija, Meneghetti – Wine Hotel & Restaurant & Winery, Kazbek i Bevanda. Predsjednik grupacije tek će se izabrati za par tjedana. Za poslovnu tajnica Udruženja izabrana je samostalna savjetnica Antonia Urlić, marketinški stručnjak s više od 15 godina iskustva u industriji putovanja i turizma. Do 2014. godine radila je u sektoru marketinga Croatia Airlinesa kada s pozicije šefa službe promocije prelazi u Valamar na mjesto voditelja tržišnih komunikacija. U Valamaru je bila na rukovodećim pozicijama u sektoru marketinga, a od samog početka je bila zadužena za razvoj i pozicioniranje brandova Valamar i Camping Adriatic by Valamar.

Predstavljena je i suradnja sa strukovnim udrugama u turizmu pa tako i s partnerskom Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) te komorske usluge za hotelske kuće. Primjerice, lobiranje za legislativu i bolje uvjete poslovanja pri EU institucijama, izravno i kroz članstvo u međunarodnim udruženjima ili suradnju s istima, bolje uvjete poslovanja i nove financijske instrumente pri domaćim institucijama, uključenje u međunarodne gospodarske delegacije i organizacija i sufinanciranje specijaliziranih B2B radionica u zemlji i inozemstvu te godišnja, mjesečna i tjedna benchmarking izvješća pokazatelja poslovanja objekata i naručivanje i izrada različitih studija prema potrebama članicama.