Objavljeno: 14. 09. 2016. , Ažurirano: 15. 09. 2016.

Ovo je trenutno prvi službeni godišnji pad industrijske proizvodnje još od studenoga 2014. godine, no postoji velika vjerojatnost da će taj podatak biti revidiran u sljedećem priopćenju jer je to uobičajena praksa. Ove je godine već triput (u veljači, ožujku i svibnju) bio zabilježen pad proizvodnje (i veći nego što je sad), da bi u kasnijim priopćenjima bio značajno revidiran tj. „pretvoren“ u rast (npr. za veljaču je prvi podatak pokazivao pad od 1%, a u sljedećem priopćenju je bio zabilježen rast od 0,7%).

Ne uzimajući u obzir nerevidirane srpanjske podatke, uzlazni trend industrijske proizvodnje kontinuirano traje od kraja 2014. godine, što je dijelom rezultat povoljnije domaće (potrošnja kućanstva, države i investicije), ali i inozemne potražnje (izvoz roba).

Promatrano po zemljama, pad industrijske proizvodnje na razini EU u ovogodišnjem je srpnju rezultat zabilježenog smanjenja industrijske proizvodnje u 11 zemalja EU (od 25 zemalja, podaci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni): Češka, Njemačka, Španjolska, Francuska, Italija, Litva, Mađarska, Malta, Nizozemska, Portugal i Slovačka.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja EU bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku veća za 1,2% u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, ali i 5,9% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića:

U prvih sedam mjeseci ove godine, industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj bila za 4,7% veća u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, ali i 12,7% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Potrebno je naglasiti i da djelatnost proizvodnje prehrambenih proizvoda, koja ima visoki udio od preko 13% u ukupnoj strukturi industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, još uvijek nije iznad predkrizne razine