Vrijeme održavanja: 29.11.2019.

Više od 600 sudionika na 32. Forumu poslovanja nekretninama

Objavljeno: 29. 11. 2019. , Ažurirano: 29. 11. 2019.

„Cilj nam je dodatno profesionalizirati struku kroz obrazovanje i povezivanje sa znanošću. Edukacija o sadašnjim uvjetima poslovanja postaje nužnost i bitna je pretpostavka za konkurentno gospodarstvo. Hrvatska gospodarska komora će i dalje davati institucionalnu podršku velikom potencijalu tržišta nekretnina i poticati mjere važne za razvoj ove djelatnosti. Ove godine smo pokrenuli i medijsku kampanju promocije Udruženja poslovanja nekretninama HGK i Registra posrednika u prometu nekretnina. Na taj način želimo podržati sve legalne posrednike koji na tržištu djeluju u skladu s regulativom, a to je iznimno važno za legitimitet cijele struke“, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić na otvaranju 32. Foruma poslovanja nekretninama.

Tomislava Ravlić.jpgTomislava Ravlić; Izvor: HGK

 

Naglasila je kako je Forum je osmišljen kao centralno mjesto struke na kojem već niz godina nastavlja dobra suradnja Komore i Udruženja poslovanja nekretninama HGK sa svim relevantnim institucijama, s ciljem uređenja tržišta.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović je upozorio da cijene nekretnina ne mogu rasti beskonačno. „Tržište nekretnina je u uzletu pa mi u Udruženju uvijek nastojimo spuštati tu tenziju poučeni iskustvom krize iz 2008. Pametni iz krize nauče kako spriječiti njen efekte. Moram naglasiti da ne očekujemo nikakve krize i želimo stabilno tržište i održiv rast, a za to smo odgovorni svi mi kao struka. Cijene ne mogu rasti beskonačno i ne želimo da se stvori nekretninski balon. Blagi rast je dobar, ali pretjeran nije jer uvijek dođe do jojo efekta“, izjavio je Ranilović, dodavši da materijalno nije i ne smije biti jedini kriterij te da se posrednici moraju se držati nekih realni okvira. Istaknuo je i da trenutna situacija ide na ruku prodavačima i da nema kolegijalnosti u struci.

Dubravko Ranilović.jpgDubravko Ranilović; Izvor: HGK

 

„U nekim lokalnim upravama su prostorni planovi veći sedam puta nego što je izgrađeno u tim mjestima u proteklih 2000 godina. Za koga radimo ta Potemkinova sela? Moramo to promijeniti i misliti na održivost u budućnosti“, zaključio je Ranilović.

I ove godine se u sklopu Foruma, koji je okupio više od 600 sudionika, raspravljalo o aktualnim temama iz branše, uključujući stanje na tržištu, odnosno mogućem stvaranju nekretninskog balona, sudskoj praksi po pitanju Zakona o posredovanju u prometu nekretnina i Zakona o obveznim odnosima, GDPR-u i obvezama posrednika u prometu nekretninama vezanim uz zaštitu osobnih podataka te Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Održana je i panel-rasprava o utjecaju subvencija na tržište nekretnina, očekivanjima za idućih pet godina i najboljim praksama agenata koji profesionalno rade i obavljaju posredovanje sukladno Kodeksu Etike.

dvorana.jpgSudionici događanja; Izvor: HGK