Objavljeno: 28. 04. 2021. , Ažurirano: 12. 05. 2021.


Radionicu možete pratiti putem sljedeće poveznice OVDJE.

Usvajanjem Europskog zelenog plana, Europska komisija definirala je izuzetno ambiciozan cilj kojim želi postići klimatsku neutralnost do 2050 godine. S ciljem mobilizacije značajnog kapitala i njegovog preusmjeravanja u održive gospodarske aktivnosti, Europska komisija je definirala sveobuhvatan i dalekosežan set propisa i mjera – novog okvira za održivo financiranje. U tom su paketu, između ostalih, Uredba o taksonomiji (Uredba (EU) 2020/852 Europskog Parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za olakšavanje održivih ulaganja i izmjeni Uredbe (EU) 2019/2088), SFDR uredba (Sustainable Finance Disclosure Regulation – Uredba (EU) 2019/2088 Europskog Parlamenta i Vijeća o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga), Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) i njihova provedba traži značajan angažman svih sektora gospodarstva, a posebice financijskog sektora koji će imati značajnu ulogu u ovoj tranziciji.

Što donosi novi klasifikacijski okvir za određivanje kriterija pod kojima se ekonomske aktivnosti mogu smatrati "održivima" (EU taksonomija)? Što donosi ova nova regulativa? Koji se novi zahtjevi postavljaju pred sudionike na financijskom tržištu i financijske savjetnike u pogledu objave podataka o održivosti, a koji pred poduzeća obveznike pripreme nefinancijskih izvještaja? Kako napreduje usklađivanje s obvezama, koja su pitanja i nedoumice.

Odgovore na ova i druga pitanja dobit ćete na online radionici o održivom financiranju, koju u srijedu, 12. svibnja, u 10 sati, organizira Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom financija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hanfom.

Tijekom ove, prve u nizu radionica o održivom financiranju:

  • predstavnici financijskog sektora dobit će dodatne informacije o svojim obavezama,
  • predstavnici gospodarstva dobit će osnovne informacije o novim obavezama i što moraju početi poduzimati da bi zadovoljili kriterije 'zelene klasifikacije'.

Više informacija o radionici objavit ćemo uskoro u istoj ovoj objavi, a prijaviti se na radionicu možete obrascem u nastavku, najkasnije do utorka, 11. svibnja. Uz prijavu možete postaviti i pitanje na koje želite odgovor tijekom radionice.

Radionica se održava kao partnersko događanje u skolopu Europskog zelenog tjedna.

Dnevni red radionice nalazi se u pratećim dokumentima.

 

Izvor: Europska komisija