Vrijeme održavanja: 10.06.2019.

Održana druga sjednica Udruženja računovođa HGK

„Računovođe su marginalizirani i podcijenjeni, iako su mnogim poduzetnicima prvi partneri, pravni i računalni savjetnici“, istaknuo je predsjednik Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore Davor Brkić na drugoj sjednici Vijeća Udruženja.

Brkić.jpgPredsjednik Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore Davor Brkić; Izvor: HGK

Naglasio je da je cilj Udruženja zastupanje interesa članica prema zakonodavcima, ali i promjena percepcije javnosti o tome što računovođe rade. „Poduzetnici u Hrvatskoj ulaze u posao s puno nepoznanica, a mi im pomažemo koliko god možemo, čak i oko pitanja koja ne spadaju strogo u našu domenu“, pojasnio je, dodavši kako je Udruženje izraslo iz interesa članica koje su se nakon organiziranja putem društvenih mreža odlučile svoj rad institucionalizirati, uz logističku potporu HGK.

"Uvjeren sam da će svi računovođe uključiti u rad našeg Udruženja i da ćemo tako doprinijeti napretku struke. Sad radimo na snažnijem povezivanju svih županijskih ogranaka, strukovnih komora i želimo što aktivnije sudjelovati u odlučivanju pri donošenju regulative koja se odnosi na naše poslovanje. Jednako tako želja nam je raditi na edukacijama naših članova uz potporu HGK", najavio je Brkić.

Na sjednici su analizirali sporni dijelovi Zakona i pravilnika o porezu na dohodak, obaveznim doprinosima članova Uprava društava koji su stranci, Zakonu i Pravilniku o porezu na dobit, te Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Istaknuti su i problemi u Zakona o radu i njegove primjene za računovođe koje se tiču obračuna godišnjih odmora, prekovremenog rada, preraspodjele radnog vremena, a bilo je i riječi o različitim postupanjima inspektora u tumačenju pojedinih ugovora. Također su prezentirane i ideje usvajanja praksi održivog nefinancijskog izvještavanja.

Na sjednici je usuglašeno da struka artikulira svoja mišljenja o problemima u praksi prema resornom ministarstvu, kako bi se izbjegli problemi različitih tumačenja propisa i standardizirale procedure na području cijele Hrvatske.