Vrijeme održavanja: 16.01.2020.

U HGK u Splitu održana sjednica Sekcije Zajednice pustolovnog turizma

Pustolovni turizam segment je turizma koji posljednjih deset godina rapidno raste svugdje u svijetu, a Splitsko-dalmatinska županija ima prirodnu osnovu i velik potencijal za njegov još veći razvoj. Kako bi se taj potencijal u što većoj mjeri razvio, a problemi struke zajednički i sustavno razvijali, u HGK – Županijskoj komori Split djeluje Sekcija Zajednice pustolovnog turizma, na čijoj je sjednici 16. siječnja bilo riječi upravo o mogućnostima i smjeru razvoja aktivnog turizma u županiji te posebno Akcijskom planu za njegov razvoj, koji je u pripremi.

''Organiziranje članica u strukovna tijela HGK i sastanci poput ovog današnjeg pravi su primjer kako kroz komorski okvir tvrtke mogu zajednički utjecati na izmjene budućih planova i propisa, kako bi oni bili što više u skladu s potrebama struke i stanjem na terenu'', rekla je koordinatorica za turizam Županijske komore Split Nataša Bušić.

Iskustva koja su poduzetnici na sastanku razmijenili bit će itekako važna za županijski Akcijski plan za razvoj aktivnog turizma. Naglašeno je da pustolovni turizam, čije su mogućnosti za razvoj velike u različitim dijelovima županije, od mora do planina, donosi dodanu vrijednost za turizam, a posebno je važan za ruralne krajeve, gdje se razvija usporedno s ruralnim turizmom.

''Dobro je da je Akcijski plan u izradi, održavaju se sastanci i razmjenjuju informacije te očekujemo da bi on uskoro mogao biti gotov. Najveća je prednost ponude pustolovnog turizma to što možemo raditi cijelu godinu i produžiti sezonu. Jedan je od ciljeva naše sekcije da djelatnosti toliko diverzificiramo da možemo ponuditi sve što gosti traže i da maksimalno iskoristimo pogodnosti ovog našeg područja. Također nam je važno da naši prvi suradnici, predstavnici smještajnih kapaciteta, prepoznaju važnost ove ponude i pronađu svoj interes u povezivanju'', rekla je predsjednica Sekcije Zajednice pustolovnog turizma ŽK Split Iris Prebeg.

Dosad se radilo na cikloturizmu, stazama, a ono što se dalje očekuje su naše planine, hiking, penjanje, ali i ostale aktivnosti. Prebeg je navela primjer dviju ferata, s kojima se krenulo u posljednje dvije godine, a radi se o ekstremnim planinarskim putevima opremljenim sajlama, lancima i sl. koje izazivaju jako veliko zanimanje i isključivi su razlog dolaska nekih turista.

Akcijski plan aktivnog turizma za područje Splitsko-dalmatinske županije izrađuje Institut za turizam za Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije. ''Svi trendovi pokazuju da se radi o vrsti turizma koja rapidno raste svugdje u svijetu. Hrvatska je nešto slabija kada je riječ o planinskom turizmu, stoga nam je fokus upravo na planinskom i svim srodnim vrstama turizma'', rekao je prof. dr. sc. Zoran Klarić s Instituta za turizam. Ono što bi za početak trebalo napraviti svakako su uređenije pješačke, planinarske staze, pogodnije za obične turiste, a ne samo planinare, bolje obilježene i bolje promovirane.

Veliki potencijal za razvoj pustolovnog i općenito outdoor turizma ima i Imotska krajina, a udruživanje lokalnih zajednica u zajedničku Turističku zajednicu Imota omogućuje im još bolje iskorištavanje tog potencijal. ''Prošle smo godine napravili 14 biciklističkih staza, gotovo 400 kilometara po cijeloj krajini, a sada radimo geopark zajedno s Parkom prirode Biokovo. Potencijal je ogroman i mislim da ćemo idućih godina bilježiti znatan rast pustolovnog turizma'', rekao je predsjednik Turističke zajednice Imota Luka Kolovrat. Inače, na području TZ Imota u prošloj je godini zabilježeno 24 posto više dolazaka u odnosu na dotad rekordnu 2018. i 30 posto posto više noćenja.

Na sjednici je dogovoreno predstavljanje aktivnih oblika turizma Splitsko-dalmatinske županije na predstojećem regionalnom Forumu obiteljskog smještaja, koji 6. i 7. veljače organizira ŽK Split u sklopu Adriatic Gastro Showa, kako bi se sudionici u obiteljskom smještaju bolje upoznali s dodatnom ponudom za svoje goste. Planira se održati i panel o aktivnom turizmu na sajmu GAST te nastavak već tradicionalnih prezentacija aktivnosti Sekcije Zajednice pustolovnog turizma u manjim mjestima diljem županije.