Vrijeme održavanja: 07.05.2018.

Objavljeno: 09. 05. 2018. , Ažurirano: 09. 05. 2018.

HGK – Županijska komora Pula organizirala je, u suradnji s partnerskim institucijama Gradom Pula, Strukovnom školom Pula i Obrtničkom komorom Istarske županije, predstavljanje deficitarnih trogodišnjih strukovnih zanimanja 7. svibnja u ŽK Pula.

Predsjednica HGK – ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako je predstavljanje organizirano na incijativu poslodavaca kako bi se uspostavila komunikacija s učenicima te potaknulo njihovo povezivanje. Pritom je naglasila kako se promijenilo stanje potražnje za strukovnim zanimanjima u gospodarstvu, a majstori postaju nezamjenjivi u proizvodnji.

Brojnim učenicima sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola predstavljena su zanimanja mesar, pekar i stolar tako da su poslodavci, koji su primjeri dobrog poslovanja u sektoru, predstavili poslovanje, specifičnosti pojednih zanimanja te mogućnosti koje pružaju učenicima i zaposlenicima – obavljanje prakse, stipendije, mogućnost napredovanja i usavršavanja te stalno zaposlenje. Riječ je o zanimanjima koja zbog uvođenja nove tehnologije nude olakšane uvjete rada uz manje fizičke zahtjeve, stalno zaposlenje kod poslodavaca s bonitetom ili mogućnost samozapošljavanja te ranu financijsku neovisnost. Pritom nije riječ o sezonalnim poslovima, a primanja su vrlo često viša od prosječnih primanja sektora.

Zanimanja mesar predstavili su Robert Iveta iz Alverde d. o. o. i Bojan Komparić iz obrta Compari 1, dok su o pekarskim zanimanjima  govorile Natalija Račan iz Brionke d. d. i Sara Močinić iz tvrtke AN&SA d. o. o. Marijan Orbanić (Elitimo d. o. o.) i Ivan Klanjac (Klanjac d. o. o.) predstavili su zanimanje stolar. Pritom su pozvali učenike da obiđu njihove pogone.

Sudjelovali su i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović, tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić i ravnatelj Strukovne škole Pula Ivo Bebek.

Zaključeno je kako je u istarskom gospodarstvu prisutan kroničan nedostatak radne snage u strukovnim zanimanjima, stoga je potrebno da osnivač srednjih škola i nadležno ministarstvo reagiraju na potrebe gospodarstva.