Objavljeno: 08. 12. 2013. , Ažurirano: 14. 12. 2016.

Pripremajući se za prve natječaje za dodjelu EU sredstava, namijenjene poslovnom sektoru, Centar za EU pri HGK identificirao je potrebu kreiranja Vodiča za definiciju malog i srednjeg poduzetništva. Cilj ovog vodiča jest olakšati razumijevanje pravila Europske komisije te pružiti pomoć svim potencijalnim prijaviteljima projekata na natječaje iz fondova EU.

Europska komisija definirala je kriterije za određivanje veličine i stupnja neovisnosti poduzeća, kojima se želi jasno odrediti spada li pojedino poduzeće u kategoriju mikro, malog ili srednjeg poduzeća – MSP (eng. Small and medium sized Enterprises – SME) te ustanoviti povezanost između dvaju ili više poduzeća.

Obzirom da su, sukladno prijedlogu Uredbe o regionalnom razvoju za razdoblje 2014.-2020., sektoru MSP dane znatno veće mogućnosti ulaganja, u odnosu na poduzeća koje se ne uklapaju u tu kategoriju, onda je razumljiv značaj ove brošure.

Nadamo se da će ova brošura poslužiti kao pogodan alat koji će svakom potencijalnom prijavitelju, koji ima bilo kakve dvojbe o veličini svog poduzeća, proistekle iz mješovite vlasničke strukture ili povezanosti s drugim tvrtkama, pomoći odgovoriti na pitanje je li prihvatljiv sudionik natječaja za dodjelu sredstava sektoru MSP-a, čija se prva objava očekuje tijekom prosinca ove godine.

Vodič možete preuzeti putem poveznice.