Objavljeno: 05. 05. 2016. , Ažurirano: 19. 08. 2016.

Prva Međunarodna konferencija o statistici ISCCRO'2016 u Hrvatskoj, koja se održava 5. i 6. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori u organizaciji Hrvatskog statističkog društva, suorganizaciji HGK i uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, okupila je brojne znanstvenike i stručnjake iz područja statistike i srodnih multidisciplinarnih područja iz regije i cijeloga svijeta. Tema je konferencije "Novi izazovi službene i primijenjene statistike u Europskoj uniji".

ZvonimirSavic_425

Otvarajući konferenciju, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić podsjetio je na dugu tradiciju statistike u Hrvatskoj koja seže još u drugu polovicu 19. stoljeća, kad je osnovan Zemaljski statistički ured, gotovo u isto vrijeme kada je takva institucija formirana i u SAD-u. Od tada do danas statističke proizvode uvelike koristi i HGK te ih obrađuje, analizira i informira svoje članice i javnost koristeći sve statističke izvore i podatke. "Bogatstvo takvih informacija predstavlja kulturni, povijesni i civilizacijski doseg jedne zemlje. Hrvatska je dio toga sustava koji se primjenjuje u cijelome svijetu, od najmanje i najnerazvijenije zemlje, do onih najvećih i najbogatijih", rekao je Savić te dodao kako sve zemlje imaju nacionalne urede za statistiku, a tih je ureda više od 300 u svijetu.

MarkoKristof_425

"Konferencija ISCCRO'2016 pružit će platformu za međunarodno i nacionalno umrežavanje te za razmjenu ideja o različitim aspektima statistike, odnosno srodnim stručnim i znanstvenim područjima", istaknula je predsjednica Hrvatskoga statističkog društva Ksenija Dumičić te dodala da je konferencija važan događaj u području statistike, koja se organizira u Hrvatskoj, a tendencija je da postane dvogodišnji događaj koji će biti značajan i na međunarodnoj razini. Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof istaknuo je značaj konferencije koja će pridonijeti promicanju i razvoju statističke znanosti i djelatnosti te međusobnoj suradnji i povezivanju.

Profesor sa Ekonomskom fakultetu u Splitu Ante Rozga skrenuo je pozornost na razvoj i prilagođavanje statističkih metoda u svijetu. Nove verzije statističkih metoda poput X-13ARIMA-SEATS još su u razvoju i nisu široko poznate u svijeta. U EU se smatra da ne postoji prednost promocije jedne metode spram druge te se prakse u državama članicama razlikuju.

Teme su konferencije bile brojne i obuhvatile su sve aspekte statistike u različitim područjima i djelatnostima, primjerice implementacija sustava upravljanja kvalitetom i dokumentacijskog sustava Državnog zavoda za statistiku, izazovi procjena mjesečnih podataka nacionalnih računa u Hrvatskoj itd., a govorilo se i o promjenama te novim pristupima u statistici u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Mađarskoj itd.