Održana proširena sjednica Strukovne grupe turizma ŽK Vukovar

Vrijeme održavanja: 20.03.2018.

U ŽK Vukovar je 20. ožujka održana proširena sjednica Strukovne grupe turizma. Nazočne je uime HGK pozdravio Željko Božić, predsjednik Vijeća strukovne grupe turizma, koji je nazočne informirao o organizaciji Turističkog foruma kontinentalnog turizma za ovu godinu. Osmi Turistički forum kontinentalnog turizma održat će se 3. i 4. listopada u Vukovaru s temom kulturnog i vjerskog turizma. Nazočni su pozvani da se uključe na bilo koji način koji njima odgovara. Cilj je foruma da se povežu stručne osobe te da ovakvi skupovi služe za promociju ovoga kraja.  

Nagradu Simply the best u 2017. godini s područja Vukovarsko-srijemske županije dobili su Lovački dom Kunjevci i Muzej vučedolske kulture. Iz Uprave šuma Vinkovci nazočne je pozdravio Damir Dekanić, upravitelj, koji je predstavio Lovački dom i najavio dodatna ulaganja u taj objekt. Iz Muzeja Vučedolske kulture nazočnima se obratila Mirela Hutinec, ravnateljica muzeja, koja je kratkom prezentacijom nazočne upoznala s prošlošću, sadašnjim radom i budućnosti muzeja. (prezentacija se nalazi u prilogu)

Na sjednici je pohvaljen i hotel Dunav iz Iloka koji je dobio preporuku Michelina za najbolji omjer cijene i kvalitete te Vukovarski gradski muzej koji je prethodne godine također dobio nagradu Simply the best.

Nešto više o 1. Međunarodnoj konferenciji o konjičkom turizmu rekla je uime Vukovarsko-srijemske županije Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu. Konferencija je najavljena za 13. listopada. Na području naše županije djeluju 42 konjičke udruge, od kojih se samo nekolicina bavi turizmom. Pozvala je nazočne da se uključe kao posjetitelji i iskoriste potencijal koji imamo na našem području. Ivan Marijanović, direktor ŽK Vukovar, kratko je predstavio studiju Analiza utjecaja stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske, u kojoj su analizirana tri scenarija oporezivanja turističke djelatnosti u RH (PDV na usluge smještaja i usluživanja 10%, PDV na usluge smještaja i usluživanja 8% i PDV na usluge smještaja 13%, a na usluge usluživanja hrane i pića 25%). Analizom je utvrđeno kako primjena sadašnjih stopa PDV-a s ekonomskog stajališta u razdoblju od pet godina ima negativan učinak, i to kroz manje ulaganja, smještajnih kapaciteta i zaposlenih u ugostiteljstvu.

Vukovar_sg_tur_20032018 (2).jpg

Na sastanku je najavljena Akademija zemlje i ruku – projekt njegovanja i očuvanja iločke kulturne baštine, koji se provodi od 6. do 10. lipnja. Također je bilo govora o nadolazećem Sajmu zdravlja, čija je tema ove godine Komunikacije. Prema tome, u sklopu sajma zdravlja održat će se radionice za hotelijere o pisanju izvještaja i najava na relaciji novinari – hotelijeri. Nazočni su zamoljeni ako imaju prijedloge tema za edukacije/radionice u sektoru turizma da ih dostave u ŽK Vukovar. Također je dogovoreno da će se održati radni sastanak o mjerama razvoja i projektu Slavonija, Baranja i Srijem.

Barbara Didović iz ŽK Vukovar najavila je Akcije kupujmo hrvatsko u Vukovaru, Rijeci, Zagrebu i Bjelovaru te istaknula specijalizirani oblik akcije Hrvatski proizvod za hrvatski turizam, koji će se održati 6. i 7. studenoga u Zagrebu, na koju je pozvala nazočne.

Jozo Gale iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije najavio je projekt pokretne kuhinje kao zaštite prirode i okoliša, u sklopu sajma zdravlja. Kuhari će u pokretnoj kuhinji na trgu u Vinkovcima 19. travnja spremati autohtone specijalitete koje će građani moći kušati na licu mjesta.

Kontakti

  • Barbara Didović Stručni referent Tel: +385 32 441 155 Email: bdidovic@hgk.hr