Projektom Ekonomska regija u slivu rijeke Save sljedeće dvije godine predsjeda Privredna komora Beograda

Investicijski forum u Beogradu
Vrijeme održavanja: 24.10.2016.
Ova regionalna inicijativa četiriju država savske regije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, obuhvaća 940 kilometara riječnog toka i priobalja, s godišnje oko milijun plovila na rijeci Savi te predstavlja tržište od oko 6,9 milijuna stanovnika i oko 140 tisuća tvrtki. Potencijali su to koji teritorijalno područje savske regije čine poduzetnički privlačnom destinacijom za domaće i strane ulagače.

Daljnji razvoj gospodarske suradnje, poticanje razvoja prometne infrastrukture, održivi razvoj i zaštita okoliša, nautički turizam i zajednički turistički proizvod, promocija regije kao investicijske destinacije, zajedničko sudjelovanje u europskim i drugim fondovima, samo su neke od aktivnosti koje će Privredna komora Beograda koordinirati u okviru predsjedavanja projektom Ekonomska regija u slivu rijeke Save, najavljeno je na dvadesetoj po redu sjednici Foruma predsjednika gospodarskih komora u slivu rijeke Save. Sjednicom, održanom 24. listopada započelo je dvogodišnje predsjedavanje Privredne komore Beograda projektom ERUSRS. Tom je prilikom pokrenuta i inicijativa za osnivanje Kluba poduzetnika. Osim gospodarskih komora, članove će predlagati i zanatske, odnosno obrtničke komore Ekonomske regije u slivu rijeke Save.

Izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić rekao je da će se Forum održavati, kao i do sada, dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Prema planu rada za sljedeće dvije godine, zajednički web portal, koji je pokrenula Privredna komora Banjaluke, ista će i dalje nastaviti raditi. Uz koordiniranje svih aktivnosti, Privredna komora Beograda, imat će i posebno radno tijelo  za razvoj gospodarske suradnje i B2B susrete, dok će radno tijelo za unapređenje prometne, a posebno riječne infrastrukture biti u nadležnosti Županijske komore Vukovara. Za upravljanje projektima zadužena je Županijska komora Sisak, a za unapređenje turističke ponude Područna privredna komora Bijeljina. Održivi razvoj i zaštita okoliša bit će u nadležnosti Županijske komore Slavonski Brod, a znanstveni razvoj, transfer tehnologije i suradnja znanosti i gospodarstva Komore Zagreb. Također, Komora Zagreb pomagat će u pripremi i edukaciji za apliciranje za sredstva iz fondova EU. Nositelj promocije regije kao investicijske destinacije bit će Privredna komora Brčko, izdavači publikacije Poveži me Sremska privredna komora i Privredna komora Valjevo, a za formiranje Kluba poduzetnika bit će zadužena Područna privredna komora regije Doboj.

Predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka, Goran Račić rekao je da bi ono što je započeto trebalo nastaviti novim idejama i energijom. Posebno je ukazao na pozitivne efekte zajedničkog sudjelovanja članica projekta na sajmovima, i to u regiji sliva rijeke Save te naveo primjer sajma u Bijeljini, na kojem je sudjelovalo više od 20 tvrtki iz ove regije. Ocijenio je da se proširuje prostor za promociju članica te da bi web stranicu projekta trebalo redovito ažurirati. Otvaraju se i nove mogućnosti korištenja europskih fondova na čemu bi trebalo intenzivno surađivati koristeći iskustva onih koji su već u Europskoj uniji, istaknuo je Račić. 

Predsjednik Županijske komore Sisak, Boris Mesarić rekao je da je napravljeno dosta projekata, ali da to nije dovoljno. Najvažnije je međusobno povezivanje,  izgraditi odnose među našim poduzećima, kako bi mogli ići na svjetsko tržište. Plovnost rijeke Save projekt je na kojem se radi unatoč tome što ima mnogo problema, ali je to jako važno za sve četiri države u njenom slivu, Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju, istaknuo je Mesarić.

Uspjeli smo u zajedničkim projektima, a najbolji primjeri su Nautički atlas rijeke Save te prezentacija uvjeta poslovanja za poduzetnike u svim državama u slivu. Nastupali smo zajednički na nekim sajmovima, radimo na dogradnji web stranice koja će biti interaktivna i koja će prikazati što koja komora radi, rekao je predsjednik Komore Zagreb, Zlatan Frohlich.

Izvršni potpredsjednik Regionalne privredne komore Valjevo, Petar Nikolić podsjetio je da je inicijativa za udruživanje savskih komora potekla od Komore Valjevo i da je realizirana 2007. godine. Gospodarstvo je u slivu rijeke Save nekada bilo vrlo povezano, jer to je područje koje nema jezičnih barijera te ima slične kulturne i druge navike. Ponovo smo se željeli povezati, surađivati i rješavati zajedničke probleme, kao što su carinske i druge barijere. U isto vrijeme četiri države, Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija osnovale su i Savsku komisiju sa sjedištem u Zagrebu.

Kontakti

  • Boris Mesarić predsjednik ŽK Sisak Tel: +385 44 521 300 Email: bmesaric@hgk.hr