Vrijeme održavanja: 26.06.2016.

suradnja sa susjednim zemljama

Objavljeno: 01. 05. 2010. , Ažurirano: 16. 09. 2020.

Hrvatska gospodarska komora je 2009. godine pristupila projektu partnerstva Implementacija CEFTA sporazuma s ciljem unapređenja internacionalizacije gospodarstva JI Europe, skraćenog naziva DIHK-CEFTA projekt. Radi se o projektu koji financira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ), a putem Zaklade za ekonomski razvoj i strukovnu izobrazbu (SEQUA). Financijskim sredstvima projekta upravlja DIHK Service GmbH.

Prva faza projekta bila je usmjerena na jačanje kapaciteta partnera po pitanju CEFTA sporazuma radi pomoći MSP u poslovanju na regionalnom tržištu, ali i ukazivanje nadležnim institucijama na probleme s kojima se tvrtke u regiji susreću.

Druga faza projekta, koja je započela 1.5.2013. godine i trajat će do konca travnja 2016., naglasak stavlja na bolju povezanost i suradnju partnera koja treba rezultirati razvijenim održivim strategijama za edukaciju i konzultacije malim i srednjim poduzećima.

U okviru projekta partneri organiziraju treninge za djelatnike-zaposlenike komora, ali i radionice, seminare, okrugle stolove za mala i srednja poduzeća na razne teme iz područja vanjskotrgovinskog poslovanja.

Partneri u projektu su DIHK - Udruženje trgovinskih i industrijskih komora Njemačke s jedne strane te nacionalne gospodarske komore zemalja potpisnica CEFTA sporazuma s druge strane, kao korisnici financijskih sredstava. Uz HGK to su Trgovinska i industrijska komora Tirane, Vanjskotrgovinska komora Bosna i Hercegovine, Privredna komora Crne GoreStopanska komora Makedonije, Trgovinska i industrijska komora MoldavijePrivredna komora Srbije. Nacionalne gospodarske komore Bugarske, Turske i Grčke su također uključene u projekt, međutim nisu direktni korisnici financijskih sredstava.

Trajanje projekta: 
prva faza:      01.05.2010. – 30.04.2013. 
druga faza: 01.05.2013. – 30.12.2016.,uz mogućnost produljenja i u 2017.