Vrijeme održavanja: 26.05.2020.

Predsjedništvo Strukovne grupacije posrednika u prometu nekretnina HGK ŽK Split izišlo s prijedlozima pomoći djelatnosti

Objavljeno: 28. 05. 2020. , Ažurirano: 28. 05. 2020.

Djelatnost posredovanja u prometu nekretnina u velikoj je mjeri pogođena krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, o čemu svjedoči i zatišje na tržištu nekretnina u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

S ciljem promišljanja mjera i koraka za ublažavanje efekata krize i poticanje poslovne aktivnosti, u HGK - Županijskoj komori Split se 26. svibnja sastalo Predsjedništvo Strukovne grupacije posrednika u prometu nekretnina ŽK Split, na čelu s predsjednicom Jasminkom Biliškov. Riječ je o prvom sastanku u splitskoj Komori nakon niza online sjednica na kojima su se u suradnji s HGK razmatrali novonastali problemi u poslovanju i sugerirala njihova rješenja.

Predsjedništvo Grupacije jednoglasno se zalaže za privremeno ukidanje poreza na promet nekretnina do kraja 2020. godine kako bi se tržište nekretnina ponovo aktiviralo, a potencijalni kupci dodatno motivirali. Napominju da bi se radilo o privremenoj mjeri s ciljem oživljavanja tržišta nekretnina, kojoj su pribjegle i neke od država članica EU, poput Češke.

Dosadašnje mjere Vlade RH za pomoć gospodarstvu doprinijele su očuvanju radnih mjesta i olakšavanju poslovanja  gospodarstvenicima. Najavljen je i nastavak isplata potpora za očuvanje radnih mjesta, ali samo u ciljanim sektorima, najpogođenijima krizom, među kojima se ne spominje djelatnost posredovanja u prometu nekretnina.

Predsjedništvo Grupacije ističe da se poslovanje agencija za promet nekretnina u velikoj mjeri oslanja na turističku djelatnost te da su direktno pogođeni situacijom uzrokovanoj Covidom-19. U prilog tome navode da je posljednjih desetak godina većina prometa u sektoru poslovanja nekretninama u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvarena kupovinom nekretnina od strane stranih državljana. Uslijed pandemije koronavirusa realiziranih kupoprodajnih transakcija  u županiji gotovo uopće nema te se ne očekuju velike promjene do kraja ove godine. Stoga smatraju da je državnim potporama za očuvanje radnih mjesta u narednim mjesecima svakako potrebno obuhvati i djelatnost posredovanja u prometu nekretnina, kako vlasnici agencija s više zaposlenika ne bi bili prisiljeni otpuštati radnike.

Nužno je, smatraju, stalno informirati i osvještavati javnost, odnosno kupce i prodavatelje, o realnom stanju na tržištu nekretnina, kako bi se izbjegli još negativniji trendovi u bliskoj budućnosti. Trenutno je na tržištu nekretnina u Splitsko-dalmatinskoj županiji veća ponuda nekretnina u odnosu na potražnju, a tržište je u svojevrsnom 'čekanju'. Da bi se potakla poslovna aktivnost i izbjegao eventualni značajniji pad cijena nekretnina na jesen, potrebno je pravodobno reagirati postepenim korigiranjem cijena i prodajom nekretnina koje su duže vrijeme na tržištu po realnijim uvjetima.

Predsjedništvo Grupacije također drži kako banke ne bi smjele obustaviti odobravanje stambenih kredita, što bi nanijelo dodatne štete djelatnosti poslovanja nekretninama te u potpunosti podržavaju i pozdravljaju mjere Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) sufinanciranja kredita za mlade obitelji, koje bi trebale biti nastavljene u rujnu ove godine.