Vrijeme održavanja: 16.01.2017.

Objavljeno: 16. 01. 2017. , Ažurirano: 25. 01. 2017.

Predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich i viša stručna suradnica Odsjeka za međunarodne poslove HGK Davorka Car, 16. siječnja primili su Sonju Holocher-Ertl i Dominiku Bratić iz Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu.

Sonja Holocher-Ertl pozvala je Komoru Zagreb da sudjeluje u organizaciji Hrvatsko-austrijske poslovne konferencije 3. travnja ove godine u Komori Zagreb, čija će tema biti tehnologija zaštite okoliša, vodoopskrbe i odvodnje te zbrinjavanja otpada. S austrijske će strane partner biti Gospodarska komora Koruške koja će organizirati poslovno izaslanstvo. Naglasila je da i hrvatske tvrtke imaju velik potencijal za suradnju s Austrijom te da će njihovim aktivnostima na austrijskom tržištu ojačati gospodarske veze dviju zemalja, a predviđeni B2B susret tijekom poslovne konferencije dobar je okvir za unapređenje takvih veza.

Zlatan Fröhlich istaknuo je spremnost Komore Zagreb na suradnju s Gospodarskom komorom Koruške u organizaciji spomenute poslovne konferencije, s kojom je Komora Zagreb 2007. godine potpisala Ugovor o poslovnoj suradnji u svrhu jačanja gospodarskih veza, razmjene poslovnih informacija i unapređenja vanjskotrgovinskih odnosa. Teme o kojima se raspravljalo na sastanku bile su i trgovinski odnosi, ulaganja, turizam, suradnja hrvatskih i austrijskih tvrtki te malo i srednje poduzetništvo.

Republika Austrija predstavlja jednog od najznačajnijih hrvatskih partnera, i to u području vanjske trgovine, izravnih ulaganja, turizma te financijsko-bankarske suradnje. Austrija je u posljednjih 13 godina uložila u Hrvatsku 5,25 milijuna eura i ima status druge najveće zemlje ulagača u Republiku Hrvatsku. Iako se većina ulaganja odnosi na financijsko-bankarski sektor, raste broj strateških ulaganja u industriju. S druge strane, Hrvatska je u tom periodu uložila 24,3 milijuna eura u Austriju, i to pretežno u sektor trgovine na malo, proizvodnju hrane i pića te u ostale poslovne djelatnosti.