Pripreme za sastavljanje GFI-a, prijave poreza na dobit te aktualnosti iz PDV-a i poreza na dohodak

Vrijeme održavanja: 13.12.2017.   /   Rok prijave: 12.12.2017.

Na posljednjem ovogodišnjem seminaru u organizaciji Županijske komore Karlovac i Udruge računovođa i financijskih djelatnika Karlovac glavna tema bila je priprema za sastavljanje GFI-a i godišnjih poreznih prijava. Predavači su bili savjetnici-urednici HZ RIF-a Miljenka Cutvarić, Kornelija Sirovica i Domagoj Bakran.

Na seminaru su istaknute pripremne radnje za sastavljanje GFI-a i novosti koje je donijela posljednja izmjena Zakona o porezu na dobit od kojih je najviše analizirano novčano načelo utvrđivanja porezne osnovice.

A aspekta PDV-a naglašeni su postupci usklađivanja i ispravaka koji su vezani uz posljednju prijavu PDV-a za 2017. godinu, specifičnosti vezane za ulazak i izlazak iz sustava PDV-a te promjene koje stupaju na snagu 1. siječnja 2018. godine. Od novih promjena za istaknuti je promjena praga za ulazak u sustav PDV-a te odbitak pretporeza u 50 % iznosu za automobile. Poduzetnik koji u 2017. godini ostvari više od 300.000,00 kuna obvezan je u 2018. godini upisati se u registar obveznika PDV-a.

Iz područja dohotka govorilo se o novostima vezanim uz PK kartice, uzdržavane članove, minimalnu plaću (od 1. 1. 2018. godine bruto iznosi 3.439,80 kn) dohodak iz inozemstva te ostalim aktualnostima.